Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Kære Lone, træd væk fra din bagedyst-forskrækkelse!

Hvorfor har vi ikke skrevet om ’Den store Bagedyst’ i år, spørger I? Fordi vores tv-anmelder Lone Nikolajsen – modsat en million danskere – aldrig har set programmet. Det laves der nu om på. Kulturredaktøren har sendt hende på mailkursus i basal bagedyst-værdsættelse
’Træd væk fra din bagedystforskrækkelse. Jeg vil gerne lægge ud her på mailkurset med at give dig nogle helt basale guidelines for, hvad du skal gøre for at værdsætte det at kigge på almindelige mennesker, der bager kager i flotte omgivelser under strenge dommeres nervøse miner,’ skriver Katrine Hornstrup Yde og byder tv-anmelder Lone Nikolajsen velkommen i kagernes store epos.

’Træd væk fra din bagedystforskrækkelse. Jeg vil gerne lægge ud her på mailkurset med at give dig nogle helt basale guidelines for, hvad du skal gøre for at værdsætte det at kigge på almindelige mennesker, der bager kager i flotte omgivelser under strenge dommeres nervøse miner,’ skriver Katrine Hornstrup Yde og byder tv-anmelder Lone Nikolajsen velkommen i kagernes store epos.

Fra DR

Kultur
8. november 2017

Kære Lone

Træd væk fra din bagedystforskrækkelse. Jeg vil gerne lægge ud her på mailkurset med at give dig nogle helt basale guidelines for, hvad du skal gøre for at værdsætte det at kigge på almindelige mennesker, der bager kager i flotte omgivelser under strenge dommeres nervøse miner.

1: Rigtig mange foretrækker at have noget fedt- og sukkerholdigt indenfor rækkevidde. Det behøver ikke være specielt lækkert, du kan bare stirre intenst på bagværket på skærmen, mens du skovler indenbords. Det er lidt som med genistregen i den nye Blade Runner-film, hvor Ryan Gosling har en kæreste, der er et hologram, men som han kan knalde med ved at lade hologrammet lægge sit billede oven på en sexarbejder, sådan at det er hendes krop, han kan mærke, mens det er fantasien om kæresten, han holder fast i. Tænk på dig selv som Ryan Gosling og på Astrids tipi i marcipan og mousse som hologramkæresten og Nutella-maden i din hånd som sexarbejderen. Mums.

2: En acceptabel, faktisk essentiel, del af fornøjelsen ved programmet er at være enormt fordømmende over for det hele. Det er et fast ritual at sige noget sarkastisk, når vært Timm Vladimir overhøjtideligt og -dikteret byder ugens tema (Amerika, familiehygge eller mandehørm) velkommen på den solbeskinnede grusgrav ved Clausholm Slot.

F.eks. spruttede min kæreste forleden over de to nye dommeres uopfindsomme sprogbrug. »Først sagde hun, at rødbedemoussen var for skarp. SÅ sagde hun, at kagen ikke stod skarpt. Kan de ikke komme på sprogkursus? De taler jo til hele Danmark hver uge!«

3: Nå ja, og det er undtagelsesvist helt i orden at fjerndiagnosticere alle deltagere og psykologisere på deres kagefiasko-fadæser, bizarre ideer eller aparte følelsesudladninger.

God fornøjelse.

Kære Katrine

Jeg er mest til det salte køkken. Jeg får kvalme i øjnene af for meget sukker plus en ufrivillig og uklædelig fornemmelse af, at civilisationen lige straks falder sammen om ørene på mig. Hvad skulle al den dekadence ellers betyde?

Det er selvfølgelig en fjollet, helligrøvet tilgang til bagværk. Sukker smager sødt, og nogle let afkodelige typer med et afgrænset projekt er vel grundopskriften på godt tv. Jeg var heller aldrig for fin til at se madprogrammet Masterchef.

»Det er okay at græde over talent,« sagde min gamle bofælle, da han gik gennem stuen og så mig reagere følelsesmæssigt på tilberedelsen af et te-infuseret fasanbryst. Han har ret. Jeg har indtil videre kunnet engagere mig i:

  1. Timm Vladimirs præsentationsteknik. Menneskelig og mekanisk på en gang. Bred benstilling er et forvarsel om bredt smil og hævede øjenbryn.
  2. Rosas latter. Hun er herlig blandt alle de andre glatte, kontrollerede typer, der griner over, hvor skøre de er, når de kalder en panna cotta fra Aarhus for en ’Aarhus panna cotta’. Er passionerede kagebagere altid så kontrollerede?
  3. Ligheden mellem Jesper og hans rabarberdrøm.

Hvem holder du med?

/Lone

PS: Din kæreste har ret. Dommerne har tilsyneladende kun brug for ét eneste tillægsord: skarp. Til nød suppleret med 'snorlige'. 

Fra DR

Kære Lone

Jeg er, som du, en saltkvinde. Min kagebagningspassion peakede i 7. klasse, hvor jeg opfandt at bage Super Brugsens Børnekogebogs chokoladekage en halv time mindre end angivet: så var der lidt chokoladekage og rigtig meget lun kagedej, og det var toppen.

Jeg synes helt klart, at konkurrencen overvurderer kontrol som menneskelig egenskab og overbetoner sirlighed, ordentlighed, skarphed og perfektion. Til gengæld excellerer programmet, når der er frit go på vellyst og begær. Jeg ELSKEDE da lille Nip i sidste afsnit i vaffelis-udfordringen siger: »Jeg har aldrig lavet is, men spiser ufatteligt meget af det. Da jeg gik på efterskole spiste jeg en hel liter om dagen.«

Jeg tænker altid, når jeg ser Bagedysten, at selv de grimmeste kager i enhver anden kontekst end under dommernes margarine- og sprække-forskrækkede og sirligheds-feticherende blik, ville møde glæde og taknemmelighed i alle andre sammenhænge, hvor der er flinke folk til stede.

Den bedste deltager nogensinde var sidste års Sune Demant, den nihilistiske kagekunstner, der overhældte sine kager med sort og grå glace og lavede knuste hjerter, når der var romantik-tema.

I år holder jeg hundrede procent med Rosa, som er den bedste af de fast castede gamle damer i programmets historie – fordi hun både er lidt tosset og rigtig dygtig. Jeg elsker det klip fra hendes hverdag, hvor hun fortæller, at hun er branding-ekspert, mens hun taster løs på sit pc-tastatur. Hvad brander du dog, tænker man først. Men så går det op for én, at hun brander sig selv som alles drøm om en bedstemor samt hendes hjemstavn Glyngøre. Når Rosa græder af stolthed, så piver jeg også.

Jeg vil gerne bede dig værdsætte en ting mere. Poesien. »Træd væk fra jeres passionstårne«, »står der ’ens’ i panden af mig?« Jeg har konstant en følelse af, at der bliver sagt noget vigtigt om livet – uden at jeg behøver forpligte mig på at finde ud af, hvad det er.

Hvad er dit yndlingscitat?

Kære Katrine

Tak for dit relevante spørgsmål. Mit yndlingscitat er indtil videre fra premiereafsnittet, hvor Rosa siger: »Gu’ ve’ om de andre har det så’n lidt kaos indvendigt ... Jeg har det udvendigt også.« 

Når Rosa græder af stolthed, så piver jeg også, skriver Katrine

Fra DR

Det er ikke stor poesi med latent metaforisk betydning, det er bare meget tiltalende med en snert af forfjamskelse oven på det massive leje af cremetung kontrol, som er programmets grundsubstans. Nul personer har indtil videre fået chokolade i ansigtet eller dej i håret, og deres kontroltab er på så teknisk højt et niveau, at jeg til sammenligning føler mig som en primitiv huleboer. Jeg kan lide skovens bær, som de er.

Igen en pseudopuritansk trodsreaktion fra min side. Jeg kan lide det salte køkken, men også det pyntesyge (hvorfor den store smørrebrødsdyst ville være den helt perfekte fryd for mine øjne), og det er fint at se folk gøre sig umage.

At se folk fejle og lide nederlag er måske ikke ligefrem fint, men dog spændende. Jeg kan bedst lide, når de spjætter i afmagt. Det gør Rosa og Andrea. De spjætter også, når de jubler. Det er nok bare spjætningen, jeg hylder. Derudover kan jeg se to trends inden for nederlagshåndtering:

  1. Problemerkendelse med smil. Her er Anton mesteren. Han står både ved sine fejl og ved sin ærgrelse over situationen, men gør det med et pligtbetonet smil hængende fra øre til øre. På den måde får han signaleret, at han tager opgaven – men ikke sig selv – dybt alvorligt. Det er en attitude, man genkender hos mange kommunalpolitikere for tiden.
  2. Oprigtig ærgrelse uden dikkedarer. Lige så sirlige kagerne kan være, lige så simple (nærmest rustikke) kan følelserne være i bagedysten. Så meget har jeg da lært. Jeg tror på Lisette, når hun siger, hun er trist. »Det er smadderirriterende at ligge nede i bunden.«

Jeg ser videre fra begyndelsen + vedhæfter nogle eksempler på Ingrid Vang Nymans originale Pippi Langstrømpe-illustrationer, så du kan se, hvor meget dommerne ligner Tommy og Annika. Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo giver sig bare aldrig helt så meget hen, som Tommy og Annika gør, når de er til kalas hos Pippi. Jeg ser helt klart mere beherskelse end begær i det her program. 

... Okay, jeg støder på et nyt yndlingscitat nu i begyndelsen af afsnit 2, hvor Kirsten sprudler: »Humøret, det ligger bare på øverste hylde«. Jeg ser pludselig dette kernesunde succesmenneskes psyke for mig som et velordnet viktualierum (og undlader resolut at tænke mere over det, fordi jeg ikke er sikker på, det giver nogen mening).

Kære Lone

Du er bestået.

Kære Katrine

Super. Men jeg skal nok alligevel noget andet i aften. I må hygge jer med kagerne. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Enten er denne artikel dybt sarkastisk eller dybt pinlig..
Nå, men jeg har selvfølgelig heller aldrig fulgt med i slaget om kagedejen, he he..

Arne Lund, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Morten Larsen, Karsten Lundsby, Slettet Bruger og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Et voluminøst spild af tid....

Trille Hassager

Total fed grineren-artikel :)

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Karen-Margrete Frederiksen, Karsten Lundsby og Martin Mørch anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Jeg tør roligt påstå, at jeg elsker Lone Nikolajsen.

Og også Katrine H. Yde, det skal ikke komme an på eller ned til det da.

Men Lone ville jeg nok vælge, hvis jeg endelig skulle vælge en kage.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

brød og skuespil, (lat. panem et circenses), afholder danske tv-seere fra at beskæftige sig med politiske forhold.

Tino Rozzo, Maria Jensen, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Hanne Ribens, Jeppe Lykke Møller, Morten Larsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Det er mængden over tid, af den her type dumme tv, som er årsagen til at fx mørklægnings loven, kunne blive vedtaget uden demonstrationer eller nævneværdig journalistisk dækning, emnet var bare ikke sexet nok, mener jeg politikens politiske redaktør udtalte. Eksemplerne står i kø....Men den her slags easy listening, feelgood tv, udelukkende bestående af tomme kalorier...det lapper folket i sig med velbehag...sidst jeg talte var der over 90 lignende programmer om madlavning mm på en uge på de forskellige tv kanaler, for ikke at nævne loppemarkeds programmer osv. .....Comfortably numb....enhver neoliberals drøm, og kan man så også gøre folk rigtigt bange, for et eller andet, så har du skabt verdens bedste forbruger. Seriøse medier burde forbigå den type programmer med tavshed.

Niels Duus Nielsen, Tino Rozzo, Benny Larsen, Christel Gruner-Olesen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

ved I hvad, jeg er vist dum, ubegavet og politisk analfabet ud fra kommentarerne her, for jeg kan faktisk godt li`at se bage dysten. Helt uforpligtende underholdning med almindelige mennesker, som bare har en bage mani og hvad så? Det kan jo ikke være Clement og andre politiske dyr hele tiden.

Birgitte Simonsen, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, Palle Pendul, Henriette Bøhne og Lars Rasmussen anbefalede denne kommentar

Clement og resten af den politiske "underholdning" er ligeså tomme kalorier....det skal være sexet og lækkert og let fordøjeligt, med hurtige emneskift, så man aldrig når til at debattere sagens kerne seriøst, men det tager lidt tid, at nå til det punkt, og så bliver medierne paniske for at folk zapper videre. At bagedysten sendes og ses, har jeg ikke noget problem med, men at det kan få den opmærksomhed og plads i seriøse medier forundres jeg over !

Mark-Lukas Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Hvad vil vi ha'?
— Et opkog af bagedilettanter og statsautoriserede smagsdommere!

Hvornår vil vi ha' det?
— I farvefjernsynets primetime!

Hvorfor vil vi ha' det?
Because kage reigns supreme!

Torben K L Jensen

En sej sirup-dryppende sarkastisk beskrivelse af den kvalmende fornemmelse disse curling-mødre og fædre giver en med deres semi-professionelle kommentarer til deres egne fortræffeligheder udi kagekunsten der i deres måde minder om klunke-tidens borgerskabs uendelige kedsommelighed.
En fin artikel - der ikke efterlader nogen tvivl om meningen med den.

Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel og Morten Larsen anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Jeg har ikke tidligere fundet særlig interesse i Bagedysten, men jeg skal ærligt indrømme, at jeg godt kan lide de nye dommere, samt Rosa fra Glyngøre, der er næsten lige så uhygglig som klovnen Pennywise. Hun er som trådt ud af en Agatha Christie roman og jeg forestiller mig altid, at hun måske kunne finde på at gøre det af med et helt lokalsamfund ved kagebasaren... :-)

Information har ikke uendeligt omfang og uendelige ressourcer. jeg behøver ikke avisens stillingtagen til et ligegyldigt feel-good program, der desværre kommer i form af en endnu en konkurrence.
Der er masser af væsentlige, kritiske ting i samfundet, Information ikke når - måske man skulle samle kræfterne om dem i stedet? Jeg læser Information, fordi den ikke er Politiken - og jeg trænger, trænger, trænger til gamle dages lange, analyserende kulturkritik af det, der måske nok kun opleves af ret meget færre, men til gengæld opleves af dem, hvor der er en risiko for, at det får videre konsekvenser i det deliberaliserende demokrati.

Niels Duus Nielsen, Tino Rozzo, Morten Larsen, Torben K L Jensen, Christel Gruner-Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

He he, hvis der er sådan en original med, kunne det være jeg kunne blive helt hooked ;-)

Henriette Bøhne

Eva schwanenflügel,
Det bliver aldrig en genre, jeg kommer til at bruge megen tid på, men jeg synes virkelig Rosa er lige dele sjov og creepy. Og så kan jeg egentlig godt lide, at se almindelige mennesker, som er dybt nørdede på et enkelt område, også selv om det ikke lige er mit felt.

Den som kun ta'r spøg for spøg og alvor kun alvorligt, han har fattet begge dele lige dårligt :-)

Eva Schwanenflügel

Henriette, hvis Rosa fra Glyngøre er ligeså creepy som Pennywise, er det et must, nu bliver jeg nødt til at se hende! Mwahahah ;-)

For nylig faldt jeg over en art. om at Deadline havde indført kvoter for hvor mange kvinder, der SKAL optræde i udsendelsen.
Det giver anledning til at spørge DR, om der er også er indført kvoter for idiotiske, snotfordummende udsendelser? Om der skal være så og så mange udsendelser for at tilfredsstille tumberne ude ved kakkelbordene?
Fuck!

Morten Larsen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg holder osse med Rosa, lidt på samme måde som jeg holder med Bager Jørgen og jeg synes vel nok det var en sjov artikel. Savner i øvrigt at kunne spille på vinderen på Danske Spil (har mailet, de vil tænke over det, så det kommer nok ikke til at ske.) I øvrigt kan jeg anbefale SuperBrugsens X-tra udgave af Karen Volfs Snøfler, som snack til serien. De hedder Studenterstriber og er både billige, tunge, monokrome og smager ikke af ret meget andet end sukker; altså den perfekte kontrast til alt det kulørte, smagfulde og florlette vi forkæles med på skærmen.

PS. Jeg vil ikke sige jeg er direkte bange for Karen Volf, men jeg er bare stærkt utilfreds med at hun har sat sig stort set på det hele.

Jeg synes at den kære Lone skulle have beholdt, sin sunde og naturlige afsky for den store bagedyst og aldrig skrive om denne her i avisen.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Morten Larsen og Tino Rozzo anbefalede denne kommentar

PS. Min kommentar er måske lidt farvet af at jeg kun har set 'bagedysten' når den bliver vist, med kommentarer, i Dybvad. (gider ikke skriva alla aa i programats titel.)