Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Kamaiyah opdaterer sin retrolyd og klarer skærene

Hvad gør man, hvis man ikke kan udgive sit nye album på grund af copyrightproblemer? Man sender da bare et gedigent mixtape på gaden, helt uden forvarsel, som Oakland-rapperen Kamaiyah netop har gjort
Kultur
24. november 2017

Kamaiyah har haft et hårdt år. Den unge rapper fra Oakland i Californien, der lyder, som havde hun forputtet sig på en hylde i 1990’ernes reol med videospil og vhs-bånd, har mistet sin bror til kræft. Samtidig med at hendes første udgivelse på et major label er blevet udsat siden april, fordi hun mangler tilladelser til nogle af de samples, hun bruger på albummet.

Alt dette sker ovenikøbet efter, at hun sidste år slog sit navn fast med det sublime debutmixtape A Good Night In The Ghetto og egentlig var i fuld gang med at følge op på succesen.

Men hvad gør man så, når tingene pludselig ikke flasker sig længere?

Kamaiyahs svar på den svære situation er et nyt, solidt mixtape, Before I Wake, der er en venlig reminder til hende selv og til hiphopmiljøet om, at hun ikke lader sig slå ud af kurs.

Opmuntrende udgivelse

Der er ikke noget, der indikerer, at det nye udspil, Before I Wake, skulle være flikket sammen af overskudsnumre fra den forsinkede plade. Udgivelsen virker tværtimod som en spontan reaktion på den situation, hun står i. De ni numre står side om side som små solide blokke og danner en musikalsk fæstning, hvorfra hun gør klar til at genrejse sig.

Kamaiyah har en helt naturlig sans for, hvordan hendes linjer skal leveres. Hvor hun sang de fængende melodier på A Good Night In The Ghetto med en underspillet vokal, lægger hun mere tone i sine fortolkninger af de lidt fladere melodier på Before I Wake. Fladere i den forstand, at de er mere baseret på rytmik end på tonespring, hvilket ikke gør dem mindre vedkommende.

Before I Wake kan til tider med sin næsten messende rap og lyrikken, der ofte kredser om, hvor bad ass hun er, lyde som et mantra for selvopbyggelse. Men Kamaiyah forfalder hverken lyrisk eller musikalsk til selvhjælpsklicheer, og udgivelsen er på alle måder opmuntrende. Ikke bare fordi det er et stærkt album, men fordi det vidner om, at hun ikke kommer til at drukne i sin egen smerte eller i de store pladeselskabers bureaukrati.

Nej, hun skal nok klare den, Kamaiyah.

Kamaiyah: ’Before I Wake’. Selvudgivet på itskamaiyah.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her