Den Klassiske Musikquiz på DRK er klog uden at være kedelig

Tv-anbefaling: Den Klassiske Musikquiz på DRK insisterer på, at underholdning og dannelse ikke behøver at være hinandens modsætninger. Det er ’old school’, men det føles overraskende forfriskende
I ’Den klassiske musikquiz’ er konceptet simpelt: Akkompagneret af DR SymfoniOrkestret og dirigent Henrik Schaefer dyster to hold – der hver består af en holdkaptajn og to klassisk uddannede musikere – på gehør og paratviden .

I ’Den klassiske musikquiz’ er konceptet simpelt: Akkompagneret af DR SymfoniOrkestret og dirigent Henrik Schaefer dyster to hold – der hver består af en holdkaptajn og to klassisk uddannede musikere – på gehør og paratviden .

Fra DR

Kultur
24. november 2017

Der findes grundlæggende to slags tv-quizzer: Der er Hvem vil være millionær? og der er Kvit eller dobbelt?

Den første type dyrker dramaet i amatørens konfrontation med sin egen uvidenhed. Den anden hylder fortællingen om den professionelles opvisning af overlegen faglighed. Det er forskellen mellem identifikation og fascination. Mellem at genkende sig selv i andres mangler og at overskride sig selv i andres evner.

Den Klassiske Musikquiz på DRK hører absolut til i den sidstnævnte kategori. Konceptet er simpelt: Akkompagneret af DR SymfoniOrkestret og dirigent Henrik Schaefer dyster to hold – der hver består af en holdkaptajn og to klassisk uddannede musikere – på gehør og paratviden. For eksempel ved at forsøge at sætte navn på et stykke musik, der bliver spillet bagfra, og ved at gætte et værk ud fra bare én enkelt tone.

Værtsskabet for quizzen varetages kompetent af dirigent og komponist Phillip Faber, mens tjansen som faste holdkaptajner humoristisk udgøres af pianist og P2-vært Mathias Hammer samt klarinettist og komiker Frederik Cilius, der vel nok er bedre kendt som ’ham, der er inde i Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm’.

Det er old school tv – og alligevel føles det overraskende forfriskende. Måske fordi programmet tilbyder et radikalt alternativ til en ellers tætpakket tv-flade af syngende, bagende og dansende amatører.

Den Klassiske Musikquiz hylder i stedet den professionelle præstation, men programmet insisterer samtidig på, at underholdning og dannelse ikke behøver at være hinandens modsætninger. Tværtimod kan den pædagogiske quiztilgang fungere som en slags virtuel hestesko for sådan nogle kulturbanauser som mig, der aldrig rigtig fik lært den klassiske musiks koder som ung og lige siden har ledt efter et sted at stige på. Det var så her. Bravo!

Redaktionen elsker

Hver uge anbefaler kulturredaktionen det fra den kulturelle verden, de har været mest optaget af i ugens løb.

Seneste artikler

 • Redaktionen elsker: Krystaller hjælper på alt

  23. februar 2018
  Tag en tur på Geologisk Museum, klap den kæmpe jernmeteorit i gården, og tjek krystalbutikken ud. Krystaller er sjove og smukke, fulde af farver og billigere end kunst. Og så giver de, faktisk, god energi
 • Tyler Cowen lefler aldrig for publikum

  23. februar 2018
  Samtalerne i ’Conversations with Tyler’ ender altid på den højeste hylde. Der er ingen lange indledninger om dette og hint, det er lige på og hårdt. Og så taler han med de mest elektriske hjerner i verden
 • Villaen fra ’Call me by your name’ er til salg – køb den!

  23. februar 2018
  Køb filmhistoriens allermest overdådige italienske villa fra Luca Guadagninos mesterlige kærlighedsdrama ’Call me by your name’. Den er rent faktisk til salg. Og den er alt, hvad drømme er gjort af
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her