Læsetid: 5 min.

En marxist, en kapitalist og en filmkritiker anmelder ’Den unge Karl Marx’

I dag er der premiere på Raoul Pecks ’Den unge Karl Marx’, og Information har sat en marxist, en kapitalist og en kritiker til at anmelde filmen om den tyske tænker. Marxisten synes, at der er noget elementært umarxistisk ved at lave en film om personen Karl Marx. Kapitalisten mener, at filmen er forelsket i sine hovedpersoner og deres ideologi og ikke beskæftiger sig med de katastrofale konsekvenser af Marx’ tanker. Kritikeren, derimod, synes, at det en potent og mestendels medrivende hyldest til Marx
Karl Marx (August Diehl) flankeret af sin kone, Jenny (Vicky Krieps), og vennen Friedrich Engels (Stefan Konarske) i Raoul Pecks engagerende drama, ’Den unge Karl Marx’.

Karl Marx (August Diehl) flankeret af sin kone, Jenny (Vicky Krieps), og vennen Friedrich Engels (Stefan Konarske) i Raoul Pecks engagerende drama, ’Den unge Karl Marx’.

Another World Entertainment

10. november 2017

Kritikeren

En potent hyldest til Marx

Den unge Karl Marx slutter med Bob Dylan på lydsporet og en montage af filmklip fra nogle af de arbejder-, klasse- og frihedskampe, som har præget verden gennem de seneste mange år. Og således trækker instruktøren bag filmen, haitianske Raoul Peck (tidligere politiker og manden bag dokumentarfilmen I Am Not Your Negro), en lige linje fra offentliggørelsen af Det kommunistiske manifest i 1848 og den internationale arbejderbevægelses fremkomst frem til vore dages økonomiske krise og den kamp for frihed og lighed, som stadig pågår rundt om i verden.

Det er en bombastisk, men også frisk og logisk afslutning på en mestendels medrivende og potent filmisk fortælling om, hvordan to unge, tyske mænd, Karl Marx (en August Diehl, man kan slå sig på) og Friedrich Engels (en lidt fersk Stefan Konarske), ansporet af en fremadstormende industrialisering samles om at give den fragmentariske socialistiske bevægelse ny energi og kraft i form af et fælles filosofisk og teoretisk grundlag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steen K Petersen

Underlødige flosker fra vores tids orakler. Argumenter trækkes i en automat, hvor der i bøjet neon står Cepos.
At tænke sig, sådan et personage er medstifter af et foretagende, hvor bidragsyder kan trække deres donationer fra i skat. Vi er alle med til at betale for denne ultra religiøse overtro.

Frederik spørger "markedsøkonomiens velstillede middelklassesamfund?"

Læs Frederik og vær beredt på din tro kommer til at vakle, ja lige frem ryste din grundvold!

https://www.information.dk/udland/2017/11/usas-akademiske-proletariat-dr...

Når kritikeren omtaler Marx som jøde, er der vist tale om en misforståelse. Faderen, der var af jødisk slægt, konverterede til kristendommen, da Marx var ganske lille.

Karsten Aaen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

På Netflix er der en BBC-dokumentar om Karl Marx,Friedrich Nietzsche og Siegmund Freud.
Kan kun anfefales.

Karsten Aaen, Trond Meiring, Ejvind Larsen, Morten Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er jo svært, at kommentere alvorligt på en film, som man ikke har set, men en lille kommentar skal dog falde til kapitalisten her: I den historiske udvikling har vi det med, at efterrationalisere, og Marx kan ligeså lidt gøres ansvarlig for Stalin, som Nietzsche kan for Hitler. I sig selv er det en idealistisk historieforståelse, at idéer på denne måde skulle afføde eller skabe historie.

Nu er ideer på den anden side vel ikke ligegyldige, men at sige, at noget har et begyndelsespunkt i en idé der starter et halvt århundrede tidligere er ikke desto mindre lidt vildt.

Videnskab og filosofi handler dog et stykke ad vejen om, at begribe det som er, og selv om tanker kan være revolutionære, så vokser revolutionære bevægelser dog frem af den sociale virkelighed.

Tanker - eller filosofi er blot en flig af virkeligheden - på samme måde, som de gamle græske filosoffer stadig har appel til os den dag i dag.

Jan Nielsen, Karsten Aaen, Torben K L Jensen, Hanne Wilhjelm, Steen K Petersen, Trond Meiring, Olav Bo Hessellund, Ejvind Larsen, Morten Nielsen, Knud Chr. Pedersen, Eva Schwanenflügel og Søren Christensen anbefalede denne kommentar

Fik set filmen igår. Er mest enig med kritikerens anmeldelse. Kapitalisten giver Karl Marx skylden for fascismen og nazismen, hvilket selvsagt er det rene vrøvl.

EN FILM DER BØR SES !

Karsten Aaen, Steen K Petersen, Trond Meiring, Ejvind Larsen og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar