Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Munter julerevy ved endestationen af S-togslinje H

Parkteatrets Julerevy puster teaterliv i den gamle biograf i Frederikssund. Med fin og ung satire
Parkteatrets Julerevy i Frederikssund tager stikkene hjem på charmen.

Parkteatrets Julerevy i Frederikssund tager stikkene hjem på charmen.

David Foli

Kultur
1. december 2017

Frederikssund har fået noget så sjældent som et privat teater. Det er den kunstneriske leder af det turnerende børneteater Teater Tasken, instruktøren og skuespilleren Karen Nielsen, der har investeret i Parkteatret. Den gamle biograf lige over for Frederikssund Station fungerer i forvejen som ’art cinema’.

Men nu står den gamle biograf fra 1941 foran en ombygning. Scenen med det flade filmlærred bygges større både bagud og fortil, og foyeren udvides, så huset også kan bruges som et kulturhus med café.

Åbningsteaterforestillingen er Parkteatrets Julerevy. Det er instruktøren Hans Henrik Clemensen, der har iscenesat revyen – muntert og med godt flow. Pianisten Allan Andersen spreder hygge og styrer tempoet fra sit klaver på scenekanten, og Katrine Amalie Jacobsen har skabt en lærredvenlig scenografi med gadefotos fra Frederikssund.

Supermarkedstrist

Så er der dømt jul. De fire yderst forskellige performere skaber et overraskende godt ensemble, fint hjulpet af Sofie Pallesens koreografi. Skuespilleren Kristian Høgh Jeppesen har en rund julemandsstemme og en folkelighed over sig, der redder selv de tyndeste jokes.

Og skuespilleren Karen Nielsen skifter kækt fra rollen som kedelig frederikssundkvinde til rollen som urimelig teaterdirektør. Hendes eget nummer »Jeg har en drøm om december« er skilsmisseramt hverdagsrealisme, når den er mest supermarkedstrist.

Revyen byder også på to helt unge medvirkende – 3.-årsskuespillereleven Klara Witt og den foreløbig autodidakte Andreas Hermansen. Begge imponerer med deres tæft. Andreas Hermansen har en syret sarkasme i sin egen »Giv en ged«, der gør nar ad danske forældre, der poster deres børn på Facebook i tide og utide. Og Klara Witt svitser Morten Messerschmidt (DF) som falleret bysbarn, hvis hun da ikke laver charmerende julefrokostjokes med en misteltenudgave af #MeToo. 

Ærligt forsøg

Parkteatrets Julerevy gør et ærligt forsøg på at sprede revyglæde i Frederikssund – også selv om der er et stykke vej til den bragende satire, som naborevyen i Ganløse præsterer hver sommer. Selvfølgelig er håbet, at Frederikssund Kommune vil gøre Parkteatret til egnsteater; akkurat lige som Aaben Dans er det i Roskilde – og Mungo Park i Allerød.

Frederikssund Børneteater er en af landets mest aktive børneteaterforeninger, så teaterinteressen i byen er markant. Måske kan teatersatsningen også være en af vejene til at holde på byens unge. Julerevyens mest interessante nummer er faktisk Klara Witts monolog om, hvordan alle byens unge bare drømmer om at flytte ind til København:

»Jeg er sluppet ud af Frederikssund / 3600 er virkelig bunden …’ som hun siger det i sin præcise tekst om livet ved endestationen for S-togslinje H.«

Parkteatrets Julerevy siger tingene direkte under stjernen over Betlehem – eller var det Frederikssund?

’Parkteatrets Julerevy’. Tekster: Andreas Hermansen, Klara Witt, Anna Bro, Karen Nielsen og Carl-Erik Sørensen. Iscenesættelse: Hans Henrik Clemensen. Kapelmester: Allan Andersen. Koreografi: Sofie Pallesen. Scenografi: Katrine Amalie Jacobsen. Parkteatret i Frederikssund. Til 10. december 2017.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her