Redaktionen elsker: Lyt til krisen

Podcastanbefaling: Podcasts om økonomi kan hjælpe os til at afkode det samfund, vi lever i
Min første oplevelse af, hvad podcast kan gøre for økonomiforskrækkede, var This American Lifes første seriøse forsøg udi at forklare det økonomiske kollaps 2008.

Min første oplevelse af, hvad podcast kan gøre for økonomiforskrækkede, var This American Lifes første seriøse forsøg udi at forklare det økonomiske kollaps 2008.

Ritzau Foto

Kultur
10. november 2017

I 2007 var jeg international økonomimedarbejder her på avisen. Yes, du læste rigtigt.

Hvis det undrer dig, så kan jeg garantere, at det langtfra står mål med den følelse af chok, der ramte mig, da finanskrisen dumpede ned.

For indtil da havde vi relativt let kunnet afvise finanssektoren som noget, vi ikke brød os om, men som heldigvis kun perifært havde noget med almindelige menneskers liv at gøre. Og så bare koncentrere os om åbenlyse uretfærdigheder såsom verdenhandelsaftalerne.

Den tid var ovre. Det stod klart en mandag morgen, hvor jeg sad foran et gabende tomt Word-dokument, hvorpå jeg skulle forklare læsere klogere end mig, hvad ’swap’, ’derivater’ og ’futures’ var.

Dengang havde jeg ikke de amerikanske podcasts at ty til. Det har jeg i dag. Planet Money, Freaknomics og Slate Money for at nævne tre gode steder at hænge ud.

Men min første oplevelse af, hvad podcast kan gøre for økonomiforskrækkede, var alligevel This American Lifes første seriøse forsøg udi at forklare det økonomiske kollaps – de var vist lige så blanke som jeg og måtte søge hjælp hos eksperterne fra NPR News. Episoden hedder »The Giant Pool of Money«, (Alex Blumberg og Adam Davidson) og i denne uge genhørte jeg den. Og ikke alene holder den stadig hele vejen.

Et genlyt gav to klare erkendelser: For det første, hvor blinde vi var før. Den starter f.eks. med at spørge, hvordan en helt almindelig arbejder hænger sammen med en børsspekulant. For naturligvis havde vi også her på Information hele tiden taget fejl: Det var ikke sammenbruddet i 2008, der skabte de sammenhænge. Det var det, der blotlagde dem. For det andet – og forbandet være dét – hvor lidt vi egentlig har lært af det, der skete.

Redaktionen elsker

Hver uge anbefaler kulturredaktionen det fra den kulturelle verden, de har været mest optaget af i ugens løb.

Seneste artikler

 • Redaktionen elsker: Krystaller hjælper på alt

  23. februar 2018
  Tag en tur på Geologisk Museum, klap den kæmpe jernmeteorit i gården, og tjek krystalbutikken ud. Krystaller er sjove og smukke, fulde af farver og billigere end kunst. Og så giver de, faktisk, god energi
 • Tyler Cowen lefler aldrig for publikum

  23. februar 2018
  Samtalerne i ’Conversations with Tyler’ ender altid på den højeste hylde. Der er ingen lange indledninger om dette og hint, det er lige på og hårdt. Og så taler han med de mest elektriske hjerner i verden
 • Villaen fra ’Call me by your name’ er til salg – køb den!

  23. februar 2018
  Køb filmhistoriens allermest overdådige italienske villa fra Luca Guadagninos mesterlige kærlighedsdrama ’Call me by your name’. Den er rent faktisk til salg. Og den er alt, hvad drømme er gjort af
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her