I 2007 var jeg international økonomimedarbejder her på avisen. Yes, du læste rigtigt.
Hvis det undrer dig, så kan jeg garantere, at det langtfra står mål med den følelse af chok, der ramte mig, da finanskrisen dumpede ned.
For indtil da havde vi relativt let kunnet afvise finanssektoren som noget, vi ikke brød os om, men som heldigvis kun perifært havde noget med almindelige menneskers liv at gøre. Og så bare koncentrere os om åbenlyse uretfærdigheder såsom verdenhandelsaftalerne.
Den tid var ovre. Det stod klart en mandag morgen, hvor jeg sad foran et gabende tomt Word-dokument, hvorpå jeg skulle forklare læsere klogere end mig, hvad ’swap’, ’derivater’ og ’futures’ var.
Dengang havde jeg ikke de amerikanske podcasts at ty til. Det har jeg i dag. Planet Money, Freaknomics og Slate Money for at nævne tre gode steder at hænge ud.
Men min første oplevelse af, hvad podcast kan gøre for økonomiforskrækkede, var alligevel This American Lifes første seriøse forsøg udi at forklare det økonomiske kollaps – de var vist lige så blanke som jeg og måtte søge hjælp hos eksperterne fra NPR News. Episoden hedder »The Giant Pool of Money«, (Alex Blumberg og Adam Davidson) og i denne uge genhørte jeg den. Og ikke alene holder den stadig hele vejen.
Et genlyt gav to klare erkendelser: For det første, hvor blinde vi var før. Den starter f.eks. med at spørge, hvordan en helt almindelig arbejder hænger sammen med en børsspekulant. For naturligvis havde vi også her på Information hele tiden taget fejl: Det var ikke sammenbruddet i 2008, der skabte de sammenhænge. Det var det, der blotlagde dem. For det andet – og forbandet være dét – hvor lidt vi egentlig har lært af det, der skete.
Redaktionen elsker
Hver uge anbefaler kulturredaktionen det fra den kulturelle verden, de har været mest optaget af i ugens løb.
Seneste artikler
Redaktionen elsker: Krystaller hjælper på alt
23. februar 2018Tag en tur på Geologisk Museum, klap den kæmpe jernmeteorit i gården, og tjek krystalbutikken ud. Krystaller er sjove og smukke, fulde af farver og billigere end kunst. Og så giver de, faktisk, god energiTyler Cowen lefler aldrig for publikum
23. februar 2018Samtalerne i ’Conversations with Tyler’ ender altid på den højeste hylde. Der er ingen lange indledninger om dette og hint, det er lige på og hårdt. Og så taler han med de mest elektriske hjerner i verdenVillaen fra ’Call me by your name’ er til salg – køb den!
23. februar 2018Køb filmhistoriens allermest overdådige italienske villa fra Luca Guadagninos mesterlige kærlighedsdrama ’Call me by your name’. Den er rent faktisk til salg. Og den er alt, hvad drømme er gjort af