Redaktionen elsker: Privatøkonomi spices op i public servicens navn

Tv-anbefaling: Programmet Penge på DR1 forsøger med gonzojournalistik og husholdningsfinansielle eksperimenter at gøre privatøkonomi vedkommende, også for dem, der ikke brænder for budgetlægning eller fællesøkonomi. Det er indsigtsgivende og nogle gange akavet
Kultur
10. november 2017

Privatøkonomi er usexet, synes de fleste, jeg kender. Og potentielt splidskabende mellem venner, ægtefæller og kolleger. Det er mængden af Mads & Monopolet-dilemmaer, der omhandler lån, arv eller gæld, et ugentligt bevis på.

Men i public servicens navn tager tv-magasinet Penge på DR1 hver onsdag fat i de husholdningsfinansielle spørgsmål, jeg ikke vidste, jeg manglede svar på, eller som jeg ikke tør stille af frygt for at blive stemplet som min omgangskreds’ Joachim von And. Om alt fra budgetlægning til fitnesspriser og genbrugsguld.

Da programmet handlede om, hvorvidt de populære måltidskasser er billigere eller dyrere end selv at købe ind til aftensmad, så 625.000 danskere med. Det var næsten lige så mange, som dramasatsningen Herrens Veje tiltrak samme uge. 

Den ukueligt optimistiske vært Dorte Fals kaster sig gonzojournalistisk ud i eksempelvis delebilsordninger og loppemarkedssøndage for at undersøge deres økonomiske raison d’etre. Ofte med selskab fra ’almindelige danskere’, som har indvilliget i at være forsøgspersoner i privatøkonomiske eksperimenter.

I programmet om fællesøkonomi indleverer ingeniørparret Kasper og Mette deres dankort i en uge, hvor de kun må forbruge fra fælleskontoen. Som seer er jeg med Mette til sushimiddag med veninderne og med Kasper til tandlægen, og jeg deler deres frygt for at bruge for mange af hinandens penge. Det er akavet. Men også indsigtsgivende. Og en sikker skræmmekur mod nogensinde at få full blown deleøkonomi med sin kæreste.

Hvis du for længst har droppet flow-tv eller indser, hvor håbløst lidt (også) du ved om din privatøkonomi, er mange af programmerne samlet her

Redaktionen elsker

Hver uge anbefaler kulturredaktionen det fra den kulturelle verden, de har været mest optaget af i ugens løb.

Seneste artikler

 • Redaktionen elsker: Krystaller hjælper på alt

  23. februar 2018
  Tag en tur på Geologisk Museum, klap den kæmpe jernmeteorit i gården, og tjek krystalbutikken ud. Krystaller er sjove og smukke, fulde af farver og billigere end kunst. Og så giver de, faktisk, god energi
 • Tyler Cowen lefler aldrig for publikum

  23. februar 2018
  Samtalerne i ’Conversations with Tyler’ ender altid på den højeste hylde. Der er ingen lange indledninger om dette og hint, det er lige på og hårdt. Og så taler han med de mest elektriske hjerner i verden
 • Villaen fra ’Call me by your name’ er til salg – køb den!

  23. februar 2018
  Køb filmhistoriens allermest overdådige italienske villa fra Luca Guadagninos mesterlige kærlighedsdrama ’Call me by your name’. Den er rent faktisk til salg. Og den er alt, hvad drømme er gjort af
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her