Redaktionen elsker: ’Teletubbierne’

Tv-anbefaling: At se det samme afsnit af Teletubbierne hver morgen er som at blive inviteret uhyggeligt, men også hyggeligt indenfor i min babys bevidsthed
Teletubbierne kan give et blik ind i barnets bevidsthed.

Teletubbierne kan give et blik ind i barnets bevidsthed.

Ritzau Foto

Kultur
3. november 2017

Det tv, jeg ser aller, aller, allermest for tiden, er noget, jeg engang ville have kaldt babyopium. Nu er jeg blevet klogere. Eller gladere for opium. Det er Teletubbierne. Jeg ser det i spædbarnsforældrelivets yderste time med min lille babysøn på skødet: klokken 5 om morgenen.

Villy vil ikke sove mere, vi er begge ømme af træthed, hjerterne flabrer, hjernerne er pivåbne affaldsskakter. Der er to mørke timer forude. Hvert skingert jubelskrig, hver »dæwn dæwn dæwn« på titelmelodiens banjostrenge. Hver morgen. Teletubbierne. Altid samme afsnit.

Vi ser det grinende babyfjæs i solen – barnet som verdens centrum – der stiger op bag grønne bakker. De fire E-numre-farvede Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa og Po springer frem som MDMA-dansende dukkebamserumvæsner i en verden af kæmpeharer og kunstige blomster. Deres rumskib sprøjter tubbikager ud til dem: »Jaaah! Tubbikaaaager. Tubbikager! Tubbikaaaager«. Hver morgen.

At se samme afsnit af Teletubbierne hver morgen er som at blive inviteret uhyggeligt, men også hyggeligt indenfor i min babys bevidsthed. I én sekvens tramper et sæt 90’er-computeranimerede giraffer over skærmen, så to skildpadder, så to elefanter.

I en dokumentarkortfilm, som tubbierne ser i en firkant i deres mave (!), hjælper et barn sin far med at sætte en lille gul vogn på cyklen under et barns kommentatorspor. Når filmen er slut, ser de den en. Gang. Til.

Det er uudholdeligt kedeligt, det er også underligt stimulerende. Opium for trætte voksne. Solen. Dyrene. Kagerne. Cyklen. Cyklen igen. Teletubbierne siger farvel. En gang til. Teletubbierne siger bøh. Villy vinker, siger »buuh«. Teletubbierne siger farvel.

Redaktionen elsker

Hver uge anbefaler kulturredaktionen det fra den kulturelle verden, de har været mest optaget af i ugens løb.

Seneste artikler

 • Redaktionen elsker: Krystaller hjælper på alt

  23. februar 2018
  Tag en tur på Geologisk Museum, klap den kæmpe jernmeteorit i gården, og tjek krystalbutikken ud. Krystaller er sjove og smukke, fulde af farver og billigere end kunst. Og så giver de, faktisk, god energi
 • Villaen fra ’Call me by your name’ er til salg – køb den!

  23. februar 2018
  Køb filmhistoriens allermest overdådige italienske villa fra Luca Guadagninos mesterlige kærlighedsdrama ’Call me by your name’. Den er rent faktisk til salg. Og den er alt, hvad drømme er gjort af
 • Tyler Cowen lefler aldrig for publikum

  23. februar 2018
  Samtalerne i ’Conversations with Tyler’ ender altid på den højeste hylde. Der er ingen lange indledninger om dette og hint, det er lige på og hårdt. Og så taler han med de mest elektriske hjerner i verden
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her