Læsetid: 5 min.

To plader dokumenterer en musikhistorisk sensation i Ribe og tindrende julemusik i København

To nye vokaludgivelser på cd fra Dacapo Records rammer to af kirkeårets højtider, som hænger ubrydeligt sammen – den ene handler om julen, den anden om påsken
1. december 2017

De to plader er bemærkelsesværdige på hver sin måde. Umiddelbart vil jeg kalde det en musikhistorisk sensation, at vi nu med Musica Ficta under Bo Holten kan opleve en lutheransk påskemesse, sådan som den kunne være foregået i Ribe Domkirke i 1560, altså få år efter reformationen i renæssancens Danmark.

Og Paul Hillier og hans Theatre of Voices giver os en julegave, vi ikke troede, at vi ønskede os – tindrende barokmusik til adventen, julen og nytåret med Dietrich Buxtehude som hovedpersonen.

Fascinerende puslespil

Rekonstruktionen af påskemessen i Ribe er foretaget af en tysk musikprofessor, Konrad Küster fra universitetet i Freiburg, som forsker i luthersk musikkultur med særligt fokus på Nordtyskland og Danmark. Der er flere ting, der har givet hans arbejde med Ribe-messen en helt særlig status.

For det første blev der kort efter reformationen skabt et klart formuleret koncept for, hvordan den lutherske gudstjeneste skulle foregå i Danmark – det skete i Kirkeordinansen fra 1539.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

lars søgaard-jensen

TAK til "Den Mindst Ringe" for at der endelig regelmæssigt levnes plads til vidende og derved givende musikkritikoplevelser - og så med Valdemar Lønsted. Tak igen.
Dejlig nøgtern og vægtig musik- og musikerbedømmelse. Heelt ulig DR P2-koncertens teateragtigt engagerede, ukritisk superlativiserende og vidensdeficiente musikjournalisters kommetarer omkring de enkelte udsendelser.