Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

TV 2’s ’Tinkas juleeventyr’ fortsætter et opgør med julekalenderen som lystspil

Danske julekalendere har ofte været en form for lystspil, hvor en blanding af sange og højt humør har kompenseret for en jævn historie og dårlige kulisser. De seneste år – og også med TV 2’s ’Tinkas juleeventyr’ – bliver genren taget alvorligt som ungdomsfantasy
Inspirationen fra fantasy er tydelig flere steder i ’Tinkas juleeventyr’: I introsekvensen med en panorering over gamle, håndtegnede kort er det ’Game of Thrones’, mens det i scenen med de unge nissers optagelsesritual på nisseskolen er Harry Potter.

Inspirationen fra fantasy er tydelig flere steder i ’Tinkas juleeventyr’: I introsekvensen med en panorering over gamle, håndtegnede kort er det ’Game of Thrones’, mens det i scenen med de unge nissers optagelsesritual på nisseskolen er Harry Potter.

TV 2

Kultur
1. december 2017

For os mennesker kan det være svært at tage nisser alvorligt. De er søde, men ser fjollede ud med deres huer. De er venlige, men ikke altid for kloge. Og derudover: De findes ikke.

Det har da også været en form for tradition i de danske julekalendere siden 1980’erne, at man ikke har taget nisser og deres univers alt for alvorligt. Fra Nissebanden til Pyrus har danske julekalendere været en form for lystspil, hvor en blanding af sange og højt humør har kompenseret for en jævn historie og dårlige kulisser.

Men ligesom andre undergenrer inden for fantasy – for det er vel her, julekalenderen hører til – har man de seneste år i stigende grad taget julekalenderen alvorligt og behandlet seriøse emner i realistiske universer.

Sådan er det også med Tinkas juleeventyr.

Tinkas juleeventyr handler om nissepigen Tinka, som er vokset op sammen med sin nissemor blandt andre nisser i et unavngivet nissekongerige. Tinka finder i et af de første afsnit ud af, at hun ikke ligesom de andre nisser har en nissefar og en nissemor, men at hun er halvt nisse og halvt menneske. Hun beslutter sig derfor for at rejse til menneskenes verden, men på grund af en 100 år gammel konflikt mellem menneskene og nisserne er det ikke længere muligt at rejse frem og tilbage mellem deres verdener.

Parallelt følger vi livet i menneskenes verden, hvor drengen Lasse og hans familie er flyttet fra København og ud til hans farmor på landet. Ligesom Tinka hører Lasse ikke rigtigt til i sin verden, han savner sine venner og falder ikke til på skolen.

Tinkas juleeventyr er altså ikke endnu historie om, at julemanden er blevet sur/julen er blevet væk/julen er truet, men et forsøg på at fortælle en vedkommende ungdomshistorie om et vedkommende emne. Om at høre til. Det er den konkrete historie om to hovedpersoner, som forsøger at finde svaret på, hvorfor mennesker og nisser ikke har set hinanden de seneste 100 år, men det er også en historie om to unge mennesker, som ikke rigtigt hører til nogen steder.

Inspirationen fra fantasy er flere steder tydelig: I introsekvensen med en panorering over gamle, håndtegnede kort er det Game of Thrones, mens det i scenen med de unge nissers optagelsesritual på nisseskolen er Harry Potter. Tinkas juleeventyr er hverken Game of Thrones eller Harry Potter, langtfra, for produktionen er i en anden klasse, og historien for forudsigelig:

Den gamle konge er god, og den unge kronprins er ond. Den unge pige er smuk, og den unge mand er utilpasset. Den gamle verden er brudt sammen, og de unge generationer skal genrejse den.

Man kan ikke forvente store filmiske eksperimenter, når man ser en familiejulekalender, men man kan forvente en historie, som er vedkommende for hele familien. Det er Tinkas juleeventyr. 

Tinkas Juleeventyr vises på TV 2 hver dag klokken 20

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her