Læsetid: 5 min.

’Tvind – the musical’ er forførende teater om dengang, de unge troede på fremtiden

Teater V’s satiremusical om Tvind-sekten sætter sig i tilskueren som en følelse af ubehag. Men faktisk også af misundelse over naiviteten hos alle dem, der støttede Amdis gule spand
Tvind-disciplene har set lyset i kollektivets fællesskab mellem islandske sweatre og hårdt arbejde i Teater V’s paradoksalt smittende forestilling ’Tvind – the musical’.

Tvind-disciplene har set lyset i kollektivets fællesskab mellem islandske sweatre og hårdt arbejde i Teater V’s paradoksalt smittende forestilling ’Tvind – the musical’.

Daniel Buchwald

17. november 2017

De lilla bleer og de islandske sweatre sidder, som de skal. Piberne ligger lunt i hænderne, og rottehalerne slasker lavt. Det er 1972, og det er forførende Tvind-tid på Teater V i Valby.

Scenen i Tvind – the musical er et råt gulv med nogle plastikkasser. Akademikerbørnene fra København er rejst hjemmefra og står i Vestjylland, hvor de prøver at blande cement. Nu skal der støbes en ny og bedre verden. Og i Andreas Garfields friske og legende tekst vælter kampordene frem. Som det hedder:

»På Tvind er alt i det åbne.«

Spørgsmålet har været, om den desillusionerende beretning om kollektivet Tvind nu også kunne blive til fængende teater – og om lederen Mogens Amdi Petersen og hans svindel kunne blive til mere end et forudsigeligt gangsterdrama med lidt journalistisk research. Og om teatrets sanselige virkemidler vitterlig ville kunne bringe tilskueren tilbage til en 1970’er-følelse af fællesskab og ideologi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Bertram
  • Eva Schwanenflügel
  • Flemming Berger
  • Steffen Gliese
Eva Bertram, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

randi christiansen

Nemlig : »Og hvad har I gjort?«

En udgangsreplik som bør vække aktivisten i enhver socialt bevidst borger til at udkæmpe/bidrage til endnu et forsvar for fællesejet. Fordi folket bliver stadig og stadig værre bedraget så eftertrykkeligt.

Godt, at den spiller senere, så jeg også kan få set den.
Jeg takker dog min Gud for, at jeg altid har været totalt immun overfor sekter af enhver slags.

Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Er det udtryk for fælleseje, når den legendariske svindler, Amdi, feder den i luxus Mexico for penge trukket op af den danske statskasse under påstand af at ville hjælpe problemramte, unge mennesker?

Amdi Petersen er vel det bedste eksempel på, hvor giftig kapitalismen er. Især, hvis man kommer til penge uden psykologisk beredskab.

Steffen Gliese, er Amdi Pedersen vel ikke bedre eksempel på hvad der sker hvis socialister får for meget magt? Det han gjorde var vel at tilrane sig magten og dernæst give sig selv og en lille gruppe nærtstående langt bedre økonomiske vilkår end de som reelt set skulle udføre arbejdet.

I gamle dage var Anne Middelboe blevet sendt til Skolen ved Floderne og var blevet tvunget til tre timers selvkritik. Hver dag. I fem år.

Gemte i øvrigt selv et par afhoppede tvind-lærere back in the day. De turde sgu ikke en gang gå ned efter morgenbrød...de var virkelig bange.