Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ulmende islandsk prosa

Trods sine lidt for løse ender er Gerður Kristnýs roman en lille uventet pageturner
Kultur
11. november 2017

I det sydvestlige Island, i den såkaldte Hestvik, ligger et lille, nedslidt sommerhus. Den enlige mor Elin har arvet huset efter sine forældre, og inden hun sælger det, tager hun sin 12-årige søn Halldor med derhen for at vise ham stedet, hvor hun tilbragte sin barndoms somre.

Elin kæmper med at få styr på sit liv; hun har problemer med hjertet og skal snart opereres, hendes økonomiske situation er dårlig, og Halldors far presser på for at overtage forældremyndigheden. Det er udgangspunktet i Gerður Kristnýs Hestvik, hendes fjerde udgivelse på dansk.

Helt fra begyndelsen er det, som om noget ikke er, helt som det burde være – eller som om Elin ikke fortæller hændelserne på den mest pålidelige måde.

På vej ud til sommerhuset passerer de en forulykket bus, hvilket Elin er bemærkelsesværdig upåvirket af, og senere, da nogle af bogens vigtigste karakterer er forsvundet, siger Elin selv, at hun er meget oprørt, men alligevel er det, som om hendes reaktion igen ikke stemmer overens med situationens alvor.

Denne diskrepans farver hele romanens stemning: Den er på samme tid dramatisk og underligt nedtonet; handlingen folder sig langsomt ud, og dog er det svært ikke at læse hurtigt videre. Ofte lader romanen det være usagt om det, der sker, er tilfældigt, eller noget, karaktererne bevidst udsætter hinanden for, og en del af spændingen kommer både fra Elins hjertesygdom, der gør enhver anstrengelse og overraskelse farlig, og fra den snigende mistanke om, at hun måske slet ikke kender sin søn så godt, som hun selv tror.

Gerður Kristný: ’Hestvik’

Der er så få plotpunkter, at jeg vil afholde mig fra af referere yderligere, men uden at afsløre for meget, kan jeg sige, at Elin både bliver konfronteret med fortiden, med en fremtid, der pludselig er mere dyster end først antaget, og med en person, der får al skelnen mellem tider til at forsvinde.

Kristný, der tidligere har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, skriver knapt og klart. Kun enkelte passager skiller sig positivt ud – blandt andet en beskrivelse som: »Jeg kunne lige se en antydning af dem i bakspejlet. De havde alle sammen venstre hånd i bukselommen og vinkede til mig med den højre. Armene lignede svajende tang i et hav af mørke« – og det er ikke ment som en kritik, men som en konstatering af, at hendes prosa er bemærkelsesværdigt upåfaldende, hvilket i dette tilfælde passer fint til den historie, der fortælles.

Falder til jorden

Det er bestemt ikke let at skabe mystik i et overvejende realistisk univers, fordi det urovækkende helst både skal være tydeligt og alligevel integreret i tekstens verden, men Gerður Kristný lykkes med det langt hen ad vejen. Kun i et enkelt tilfælde bliver balancen for mig at se skæv: På et tidspunkt søger Elin hjælp hos den gamle bonde Helge, der kendte hendes forældre.

På hans gård bor der nu også et teenage-tvillingepar, som tydeligvis skal virke mystiske, og måske endda også glimtvis morsomme. Men de bliver påklistret så mange pudsigheder både i deres måde at tale, handle og undlade at handle på, at det falder helt til jorden. De to karakterers akavede opførsel og overdrevne indtag af Digestive-kiks føles forceret, og det river mig ud af den ellers gennemførte stemning – endda på et højst uheldigt tidspunkt i handlingen.

Bogens slutning er heller ikke helt vellykket. Jeg skal selvfølgelig undlade at afsløre den her og i stedet nøjes med at bemærke, at jeg har svært ved at se, hvorfor visse ting skal rundes så hurtigt af, mens andre får lov at bevare en uafgørlighed, som virker mere belejlig end berettiget.

Det har selvsagt indflydelse på helhedsindtrykket, men ændrer ikke på, at jeg overordnet set følte mig godt underholdt. Hestvik er et drama, hvis eksistentielle perspektiver oftere antydes end udfoldes, og trods en lidt flad slutning er den stadig en lille uventet pageturner.

Gerður Kristný: ’Hestvik’. Oversat af Erik Skyum-Nielsen. Forlaget Vandkunsten, 156 sider, 270 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her