Læsetid: 4 min.

Vita Andersens ’Indigo’ viser os, hvordan det føles at være for bange til at være i sin egen krop

Vita Andersens nye roman ’Indigo’ er hjerteskærende erindringsfragmenter fra en ustabil barndom. Virkeligheden bliver et flimrende hulter-til-bulter af sansninger og tankespring – og det fortællende jeg opløses for øjnene af læseren
Helt ned i sproget viser Vita Andersen, hvordan barnets følelse af sig selv og sin krop opløses i et mylder af stressende sansninger, der alle kræver hendes opmærksomhed, hvis hun skal overleve til i morgen.

Helt ned i sproget viser Vita Andersen, hvordan barnets følelse af sig selv og sin krop opløses i et mylder af stressende sansninger, der alle kræver hendes opmærksomhed, hvis hun skal overleve til i morgen.

Finn Frandsen

11. november 2017

Virkeligheden flimrer i Vita Andersens nye roman, Indigo, om en lille piges kaotiske opvækst. Bogen beskriver, hvordan et begavet barn vokser op uden fast tilhørssted og derfor er ’forkert’, set med skiftende voksnes øjne.

Hun er for følsom, ser for meget, spørger for meget. Kun hjemme hos sin moster og onkel tripper barnet syngende gennem stuerne.

Moster og onkel kan dog kun kortvarigt beskytte barnet mod den værste konsekvens af hendes barndom, nemlig det ikke at have en fast tilknytning, en fast fornemmelse af virkeligheden. Helt ned i sproget viser Vita Andersen, hvordan barnets følelse af sig selv og sin krop opløses i et mylder af stressende sansninger, der alle kræver hendes opmærksomhed, hvis hun skal overleve til i morgen.

’Roman’ står der på titelbladet, som der ofte gør på disse års erindringsværker, som vil forlag og forfatter gardere sig bag fiktionens uangribelighed.

Mest ligner bogen dog fragmenter af en erindringsproces, udformet som en slags dialog mellem forfatterens yngre og hendes voksne jeg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lene Timmermann
  • Jørn Andersen
  • Anker Nielsen
Lene Timmermann, Jørn Andersen og Anker Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu