Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Fra dengang alting begyndte og til nu

Peter Goes’ ’Tidslinjen’ er en velsmagende visuel historieformidling i kæmpeformat og med tusindvis af detaljer
Bogen starter med big bang og springer derfra til livets oprindelse og dinosaurerne. Og så kører historien ellers derudaf.

Bogen starter med big bang og springer derfra til livets oprindelse og dinosaurerne. Og så kører historien ellers derudaf.

Peter Goes/fra ’Tidslinjen’

Kultur
23. december 2017

Billedfagbøger til børn var engang enten uendeligt kedelige og alt andet end indbydende eller pangfarveanmassende. I dag er de lækre. Virkelig lækre.

Tag blot Tidslinjen, En rejse gennem historien tegnet og skrevet af belgiske Peter Goes.

Det myldrer med aztekere, keltere, opfindere, mammutter, malere, vikinger, faraoer, kosmonauter, præsidenter, guder, korsfarere og mange flere.

Tidslinjen minder i ambition og appetitlighed om Dinosaurerne (en leporellobog) og den kæmpestore Dyrenes museum. Her er kælet for farver, format, satsblade, trykkvalitet etc. Stilen er retro, og stregen har stor grafisk præcision, og øjet kan fortabe sig i massevis af visuelle detaljer i jordfarvevaskede farver. Bogen er i hardcover og stort format, virkelig stort (26 gange 37 cm), hvilket gør læsningen til en fysisk oplevelse.

Ideen bag bogen er enkel om end udførelsen er alt andet. Peter Goes har lavet en tidslinje over historiens udvikling, og hvert opslag har derfor centreret illustrationerne langs en sort, bugtende linje. Hvert opslag dækker en eller to historiske perioder, som beskrives i en kort tekst.

Derudover er der tekstbidder inde i illustrationen, som forklarer og uddyber det afbildede. Teksten er ikke massivt overvældende eller svær. Og man behøver ikke at læse alle tekstbidderne for at kunne nyde og forstå gennemgangen. Bogen starter med big bang og springer derfra til livets oprindelse og dinosaurerne. Og så kører historien ellers derudad. Man kan læse den kronologisk eller man kan hoppe rundt.

Reformer og kassettebånd

Det er genialt, at Peter Goes ikke blot formidler begivenheder som opstandelser, reformer, opfindelser (f.eks. penicillin), naturkatastrofer etc. men også fremkomsten af legetøj, film og andre kulturelle faktorer, som kendetegner et særligt årti.

Det er sjovt at blive mindet om professorterningen og kassettebåndet fra 1980’erne, hvor min barndom udspillede sig. Og det er tankevækkende, hvor hurtigt man glemmer, at Google og Facebook jo ikke altid har været her, men er fra hhv. 1998 og 2004.

Peter Goes: ’Tidslinjen. En rejse gennem historien’.

Saxo

Vi får at vide, at den første tegnefilm med lyd var Steamboat Willie fra 1928. Den har Mickey Mouse som hovedperson, men det er formentlig af ophavsmæssige årsager, at der ikke er nogen sort mus på dækket. Og så alligevel. Silhuetterne af to dæk på bagsiden af båden giver associationer til Mickeys ører. Så elegant kan det gøres.

Elegant er også opslaget omhandlende 1. Verdenskrig. Hele den sorte linje udgøres af skyttegrave, hvilket er et oplagt billede på krigen. Opslaget er holdt i sort, hvidt og brunt kun afbrudt af en lille smule gul (hvilket henviser til giftgassen sennepsgas) og rødt på udvalgte steder.

Det røde træder desto tydeligere frem, som den tyske kamppilot kaldte den røde baron og hans røde fly. Og mest tydeligt i de smukke og skrøbelige valmuer, som symboliserer krigen. Teksten forklarer, at John McCrae så valmuerne der voksede mellem hans faldne kammeraters gravsteder, hvilket inspirerede ham til digtet »In Flanders Fields«.

Fremragende

Undersøgelser har vist, at især drenge godt kan lide at læse for at søge viden og information. Det er samtidig også den gruppe, som taber læselysten. Bogen er oplagt til børn, der ikke æder sig gennem tykke, tekstfulde historiebøger af sig selv og som efterspørger flere billeder. Men der er også masser at hente for den voksne.

Hvor meget ved du egentlig om middelalderen og renæssancen? Og hvordan begriber man de hængende haver i Babylon eller barokkens byggestil. Det er virkningsfuldt at forstå verdens begivenheder igennem billeder. Sådan så husene ud, kirkerne og slottene. Tøjet og skibene. Hvert rige, hver stamme og hver periode har en særlig æstetik, som det lykkes Peter Goes at fremdrage på fineste vis, eksempelvis de keltiske mønstre.

Bogen slutter med 10’erne, historien derimod fortsætter. Sidste side viser bl.a. ’Je suis Charlie’ demonstrationen til forsvar for ytringsfrihed og bådflygtningene samt nogle sorte figurer, der fortsætter tidslinjen med pensel, blyant og rekvisitter.

Man kan naturligvis diskutere, hvad der udelades, når noget kommer med. Der er ikke plads til alt. Og vel er Peter Goes eurocentrisk, selv om Kina, aztekerne og inkaerne bliver fortalt.

Omvendt kan man også forsvare, at det er det europæiske perspektiv han nu engang ønsker at formidle. Og det gør han fremragende.

Peter Goes: ’Tidslinjen. En rejse gennem historien’. 80 sider. Forlæns, 2017.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her