Redaktionen elsker: Historien om gnieren, der får sin nattesøvn ødelagt op til jul, er endnu bedre som dukkemusical

Kultur
22. december 2017

Få ting varmer om hjertet som synet af en iskold gnavpot, der lige så langsomt tør op. Få (om overhovedet nogen) gnavpotter slår pengeudlåneren Ebenezer Scrooge, der får forstyrret sin nattesøvn og korrigeret sin indstilling til tilværelsen af en række spøgelser natten til juledag i Charles Dickens’ Et juleeventyr fra 1843. Ingen versioner af Dickens’ juleeventyr slår Brian Hensons Muppets juleeventyr fra 1992, som kan ses på Viaplay.

Henson fortæller den sentimentale historie om nærighed, der afløses af generøsitet, med stor og synlig kærlighed til originalforlægget. Dukkerne og de sange, de bryder ud i, tilfører de gennemtraurige scenarier og den tunge morale en stor portion tiltrængt fjolleri, uden at det går ud over oprigtigheden. Verdens bedste julehistorie er kun endnu bedre som musical befolket af tøjdyr og overspillende skuespillere.

Michael Caine spiller Scrooge med en tegneserieagtig overdreven bryskhed, der så meget desto mere skriger på at slå om i sin modsætning. Gonzo fra The Muppet Show (ham med den blå, vandhaneformede næse) spiller Charles Dickens og fungerer sammen med rotten Rizzo som fortæller gennem hele filmen. Undtagen lige når de stikker af, fordi fremtidens ånd tager Scrooge med hen og se på en alt for uhyggelig gravsten ude i den potentielle fremtid. Kermit og Miss Piggy spiller rollerne som Scrooges godmodige bogholder Bob Cratchit og hans kone, der ikke har råd til medicin til deres lille syge søn.

Scrooge og hans afdøde, nu spøgende kompagnoner Marley og Marley er (skægge) parodier på ondskab og kynisme, men den hyldest til generøsitet og hjertevarme, Muppets juleeventyr munder ud i, er ganske ægte.

Redaktionen elsker

Hver uge anbefaler kulturredaktionen det fra den kulturelle verden, de har været mest optaget af i ugens løb.

Seneste artikler

 • Redaktionen elsker: Krystaller hjælper på alt

  23. februar 2018
  Tag en tur på Geologisk Museum, klap den kæmpe jernmeteorit i gården, og tjek krystalbutikken ud. Krystaller er sjove og smukke, fulde af farver og billigere end kunst. Og så giver de, faktisk, god energi
 • Tyler Cowen lefler aldrig for publikum

  23. februar 2018
  Samtalerne i ’Conversations with Tyler’ ender altid på den højeste hylde. Der er ingen lange indledninger om dette og hint, det er lige på og hårdt. Og så taler han med de mest elektriske hjerner i verden
 • Villaen fra ’Call me by your name’ er til salg – køb den!

  23. februar 2018
  Køb filmhistoriens allermest overdådige italienske villa fra Luca Guadagninos mesterlige kærlighedsdrama ’Call me by your name’. Den er rent faktisk til salg. Og den er alt, hvad drømme er gjort af
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her