Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Wiley er så god til at prale, at han ikke bør gøre andet

En af grimerappens faderfigurer, Wiley, er tilbage med et album, der med hæsblæsende beats og musikalsk stressarkitektur viser de hårdeste sider af genren
Kultur
22. december 2017

Det er helt på sin plads, at han bliver kaldt The Godfather of Grime, den britiske rapper Wiley. For han var en central figur dengang UK Garage-scenen og dancehallscenen i London omkring begyndelsen af 00’erne udviklede grime.

En genre, som de seneste år har gået sin sejrsgang internationalt med navne som Stormzy og Skepta. Og Wiley er stadig med, hvilket han sætter en fed, jantelovsfri streg under med sit nye album, naturligvis kaldet Godfather. Skruet sammen som én lang påmindelse om, at han, selvom han er oppe i årene, ikke står tilbage for nogle af de andre MC’s på scenen.

Det er en yderst gennemført musikalsk stressarkitektur, Wiley udfolder på Godfather, der strækker sig over 17 skæringer. Det går i kroppen på den helt rigtige, om end ikke mest komfortable, måde. Hjertet sidder oppe i mundvigene under hele lytningen, adrenalinen syder og bobler helt uden på kroppen. Legemet er kampklart.

På den måde er det også en udgivelse, der viser vejen ind til de hårdeste af hjørnestenene i grime-genren. Så mens hihats og lilletrommer pisker om ørerne på lytteren som glasstumper fra en eksploderet fabriksbygning, skaber dystre markeringer i bunden af lydbilledet konstant en mørk stemning. Og Wiley, han er ustoppelig. Han smider om sig med sylespidse sætninger, som var de kastestjerner, hans eneste våben i en gadekamp for livet.

Tilbage med en ’banger’

Hans kunst er en selvpositionering, som skal give ham det psykologiske overtag i nærkampene. I lyrikken løfter han sig op over sin ghettosituation og de andre MC’s. Med et hæsblæsende flow ’disser’ han, blandt andet på »Bring Them All / Holy Grime«, de rappere, der i hans øjne arbejder med skudsikre veste på.

»Listen, I don’t rest MC/You, man, sleep, that’s why you’re not the best MC/You, man, are part time, never had beef/But you’re on the mic like a bulletproof vest MC/I’m a double, precious, tek MC/Separate heads from necks.«

På den fængende speed-rap »Back With A Banger« slår han blandt andet fast, at han har »the bad boy flow«. Og hvis nogen skulle være i tvivl om, hvor han er lige nu, er han altså tilbage med et hårdtslående hit, en banger, hvilket ikke kunne være mere rigtigt.

Ja, nogle er så gode, at de ikke behøver at prale. Andre er så gode til at prale, at de ikke bør gøre andet. The Godfather of Grime tilhører sidstnævnte gruppe.

Wiley: ’Godfather’ (Selvudgivet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her