Læsetid: 8 min.

DR1’s kulturmagasin Gejst påstår, at kultur er noget særligt, men formår ikke at vise det

En evig fælde i kulturjournalistikken er, at man håber, at det kedelige bliver spændende, og det banale dybt, fordi det lugter af kultur eller kommer ud af munden på en kunstner. Det gør det ikke. Heller ikke på DR1
Gejst foregår ude blandt hovedpersonerne – i første program hos skuespilleren Søren Malling (t.h.) på et filmset. Problemet er, at der ikke rigtig sker noget.

Gejst foregår ude blandt hovedpersonerne – i første program hos skuespilleren Søren Malling (t.h.) på et filmset. Problemet er, at der ikke rigtig sker noget.

David Hedtoft Reynisson

24. januar 2018

Her er Søren. Han arbejder i offshorebranchen. Flere og flere danskere arbejder i offshore, for det er en branche i vækst. Vi ser Søren trække i kedeldragten. Det er morgen, han ser træt ud. En interviewer spørger ham, hvad han laver, og han fortæller, at han er ved at tage kedeldragt på.

Et håndtegnet diagram viser, at det globale olie- og gasforbrug stiger. Et par eksperter forklarer, at det betyder flere job i offshore. Tilbage på boreplatformen forklarer Søren, at det er lidt hårdt at måtte undvære venner og familie, når man arbejder.

Sådan fortsætter det i 25 minutter i første afsnit af DR1 nye kulturelle flagskibsprogram Gejst – med den ene forskel, at programmet handler om tidens populære streaming af serier, og at hovedpersonen ikke er en borebisse, men den folkekære skuespiller Søren Malling på tv-serieoptagelser i Irland.  

Men forskydningen til det tænkte eksempel, hvor programmet handler om offshore, viser nogenlunde, hvad der er galt med debutprogrammet. For man ville aldrig sende 25 minutters magasinfjernsyn med så lidt på hjerte, hvis det havde handlet om noget andet end kultur. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Forskræppet til næste program - om litteratur - lyder til at være under bæltestedet. Absolut ikke højpandet, men det er nok desværre også for meget at forlange. Og man kan da heller ikke beskylde de hidtidige udsendelser for at have været det.

Gad vide, hvem målgruppen er? Om overhovedet nogen.

Bjarne Toft Sørensen

En MAer, uddannet inden for Kunst og Kultur, fortalte mig for et par år siden, hvad hun havde fået ud af et kursus i museumspædagogik. Det vigtigste er at skabe en fortælling, der giver folk en god oplevelse, var svaret.

Så bliver konsekvensen desværre ofte, at "svært, komplekst og flertydigt stof skal vige for flødeskum, som ingen slår sig på", som det formuleres i artiklen.

Hvis kultur skal fungere på præmissen oplevelsesøkonomi i betydningen høje seertal og gode kundeoplevelser, er resultatet vel meget forudsigeligt.

Steffen Gliese

Giv folk kultur i stedet for at tale om det - så kan vi tale om det bagefter!
Vis rundt på en kunstudstilling - genopfind Peter Poulsen, han var så god til det, at han kunne gøre det i radioen, hvor folk ikke engang behøvede at se billederne.
Mere teater - også gerne produceret af DR selv - mere musik, lad Philip Faber gennemgå værker, inden DR K (eller DR1, hvis det skal være rigtig godt) sender en torsdagskoncert.
Og lad os så få diskussionen live bagefter med folk fra publikum og nogle kunstnere.

Bjarne Bisgaard Jensen, Nike Forsander Lorentsen, Herdis Weins og Annemette Due anbefalede denne kommentar