Heath Ledger var så meget i live, at det slog ham ihjel

Heath Ledger var konstant filmende, skabende, arbejdende. Det var vidunderligt. Og det blev hans død
Kultur
26. januar 2018

I tirsdags var det 10 år siden, den australske skuespiller Heath Ledger blev fundet død i sin lejlighed på Manhattan.

Han havde taget for mange sovepiller og anden medicin. Når man ser dokumentaren Jeg er Heath Ledger, der lige nu er tilgængelig på dr.dk, forstår man, at det er vigtigt for familien og vennerne at fortælle, at han ikke tog sovepiller, fordi han ikke ville leve, men fordi han ville sove.

Man forstår også, hvorfor han havde svært ved det.

Heath Ledger kom til Hollywood som teenager og fik sin første hovedrolle i den romantiske og meget vellykkede high school-komedie 10 Things I Hate About You.

Hans karriere var kort, men vild og alsidig fra den brutale Monster’s Ball, til den lettere bizarre A Knight’s Tale og den hjertekule- og tabuknusende Brokeback Mountain.

Han brændte igennem på skærmen på en måde, hvor den naturligt efterfølgende kliché om, at man frygtede, han ville brænde ud, sjældent har været mere present. I Jeg er Heath Ledger ser man den evigt filmende, skabende og udviklende Heath Ledger dele ud af sin succes til venner og bekendte.

Han inviterede dem indenfor i konkret og billedlig forstand. Han var gavmild, alt for gavmild, med den energi, der syntes uudslukkelig, men selvfølgelig ikke var det. Selv om det oplevedes sådan, når han lagde sig ned for at sove og ikke kunne, fordi han også i tankerne altid var filmende, skabende, arbejdende.

Det er mange prominente og totalt ukendte mennesker, der fortæller om Heath Ledger i dokumentaren. Det er en helgenkåring, men i Jesusstilen, hvor de efterladte føler sig både dybt elskede, taknemmelige og skyldige.

Han elskede dem så meget, at han og de vidste, det ville blive hans død.

Redaktionen elsker

Hver uge anbefaler kulturredaktionen det fra den kulturelle verden, de har været mest optaget af i ugens løb.

Seneste artikler

 • Redaktionen elsker: Krystaller hjælper på alt

  23. februar 2018
  Tag en tur på Geologisk Museum, klap den kæmpe jernmeteorit i gården, og tjek krystalbutikken ud. Krystaller er sjove og smukke, fulde af farver og billigere end kunst. Og så giver de, faktisk, god energi
 • Tyler Cowen lefler aldrig for publikum

  23. februar 2018
  Samtalerne i ’Conversations with Tyler’ ender altid på den højeste hylde. Der er ingen lange indledninger om dette og hint, det er lige på og hårdt. Og så taler han med de mest elektriske hjerner i verden
 • Villaen fra ’Call me by your name’ er til salg – køb den!

  23. februar 2018
  Køb filmhistoriens allermest overdådige italienske villa fra Luca Guadagninos mesterlige kærlighedsdrama ’Call me by your name’. Den er rent faktisk til salg. Og den er alt, hvad drømme er gjort af
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her