Læsetid: 5 min.

Holberg kendte sine lus på travet

Ludvig Holbergs epistler, der nu foreligger i en stor nyudgivelse, er ikke alle lige let tilgængelige, men det bør ikke afholde nogen fra at give sig ud på en rundtur i den lærde mands univers – ikke at forglemme morsomme hverdag
Holbergs enorme forfatterskab sigter mod at forbedre tilværelsen for mennesker. Et oplysningsprojekt af de betydelige, der satte spejl mellem komedie og publikum for at skabe lattermild, oplyst indsigt i genkendelige personers adfærd og karakterer.

Holbergs enorme forfatterskab sigter mod at forbedre tilværelsen for mennesker. Et oplysningsprojekt af de betydelige, der satte spejl mellem komedie og publikum for at skabe lattermild, oplyst indsigt i genkendelige personers adfærd og karakterer.

Ritzau Foto

6. januar 2018

Holbergs forfatterskabs ærefrygtindgydende omfang rummer foruden de berømte 33 komedier – generationers dramaturgiske hovedstol i Det Kgl. Teaters repertoire – satiriske stykker, fyldige erindringer, historieskrivning, morallære, filosofi, natur og folkeret, skæmtedigte, epigrammer, moralske essays, kritik og ikke at forglemme 446 såkaldte epistler, breve til xx skrevet i årene 1748-54.

Essayistiske tekster inspireret af Michel de Montaigne, der godt 50 år før så at sige opfandt og udviklede genren. Professorforfattergodsejerbaronen, nordmanden Ludvig Holberg satte sine fornuftsbetragtninger i system og tog som det store forbillede alle mulige dagligdags, til tider overraskende, emner op i denne brevform a la afsender til ligesindet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Olaf Tehrani
  • David Zennaro
  • Poul Erik Pedersen
  • Niels Duus Nielsen
Kurt Nielsen, Olaf Tehrani, David Zennaro, Poul Erik Pedersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Ludvig Holberg var sokratiker. Som Sokrates mente Holberg, at man måtte examinere sig selv ("Moralske tanker"), Man må undersøge sig selv, sagde Sokrates, hvorfor har man de meninger, man har.

Det kunne Georg Metz måske godt trænge til engang imellem.