Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Hr. og fru Overjeg kommer på besøg i Opdrag en vinder

To børneopdragelseseksperter kommer på besøg hos samspilsramte børnefamilier, hvis familiedynamik seerne så kan spejle sig i. Som de fleste spejlinger i andre mennesker tjener den slags det dobbelte formål at blive klogere og føle sig klogere
To børneopdragelseseksperter kommer på besøg hos samspilsramte børnefamilier, hvis familiedynamik seerne så kan spejle sig i. Som de fleste spejlinger i andre mennesker tjener den slags det dobbelte formål at blive klogere og føle sig klogere
Kultur
19. januar 2018

Prisen for den mest nævenyttige programtitel i 2018 kan med stor sandsynlighed tildeles til Opdrag en vinderder for øjeblikket sendes på TV 2Det samme gælder undertitlen: »Dine børn fortjener det«. Sådan en sætning er skræddersyet til at få børneopdragende seere på krogen. 

Alle forældre ønsker deres børn det bedste, ingen forældre (som jeg har mødt eller bare hørt om) er 100 procent sikre på, at det, de gør, altid er godt nok. Med sendetiden umiddelbart efter den dokumentariske generationsføljeton  efter Årgang O er der ekstra gode chancer for at ramme gruppen af seere, der gerne vil spejle deres eget familieliv i andres. Som de fleste spejlinger i andre mennesker tjener den slags tv det dobbelte formål at blive klogere og føle sig klogere.

Selvhjælps-tv af den værdige slags

Opdrag en vinder er selvhjælps-tv af den efterhånden velkendte slags, hvor fornuftens repræsentanter rykker ind i nogle medborgeres liv for at hjælpe dem med at indrette sig bedre i det. Disse repræsentanter er her Sofie Münster, som er forfatter til to bøger om børneopdragelse og stifter af børneopdragelsesmagasinet Nordic Parenting, og eksjægersoldaten og ekstremsportsudøveren Nicolai Moltke-Leth, der laver kompetenceudviklende lejrture for unge. De tre forældrepar og den enlige mor, der medvirker i programmet, er virkelig kommet på tidstypisk lederkursus, hvor empati og disciplin går hånd i hånd.

Skabelonen for selvhjælpsprogrammer er stort set den samme, uanset om problemerne drejer sig om kost, motion, privatøkonomi, restaurantdrift, hussalg, hundetræning eller børneopdragelse: Eksperterne iagttager og italesætter de medvirkendes handlingsmønstre, laver en praktisk øvelse med dem og taler med dem om redskaber og værktøjer (det vil sige råd og vejledning) til at få en bedre hverdag.

Herefter efterlader eksperterne de medvirkende med nogle klare og præcise instrukser og tjekker ind et stykke tid senere for at se, hvordan det går. Som regel går det bedre, og så er både eksperter og medvirkende stolte. I modsat fald er det en flov omgang at se på, fordi instrukserne så har ændret karakter fra potentielle løsninger til fordømmelse af de medvirkendes gamle praksis. Den oplevelse er man forskånet for i Opdrag en vinderhvor forældrene faktisk kan bruge hjælpen til noget.

Ingen sager for de sociale myndigheder

De medvirkende forældre er også meget langt fra at være galt afmarcherede til at begynde med. Det er nogle ressourcestærke familier, der indledningsvis bliver scannet af det nærgående kamera, mens de står i deres respektive indkørsler. Børnene kaster med ting, nægter at hjælpe til og skændes indbyrdes. Træls, men normalt.

I tredje afsnit er der nogle teenagere, der holder sig for sig selv på deres egne værelser og ikke forstår deres mors hentydninger til, at de skal gå ud med skraldet. Også normalt (med plads til forbedring). Nul sager for de sociale myndigheder her.

Når jeg ser, hvor smurt alting kører hjemme hos trebarnsforældrene Lars og Britt i Odder, tænker jeg endda, at det da vist er det, man kalder humble bragging. Men de to har en reel bekymring for, om det, de selv kalder for curlingforældreskab, vil gøre deres børn mindre selvhjulpne og modstandsdygtige over for tilværelsens barske realiteter, og den bekymring vil de gerne gøre noget ved. Britt går hjemme og lader til at smøre børnenes madpakker og eftermiddagsboller med glæde. Nu skal hun lære at give ansvar fra sig. 

Det er karakteristisk for de medvirkende forældre, at de ikke beklager sig på egne vegne, når de taler om børnenes opførsel, men bekymrer sig på børnenes. Det er ikke i sig selv træls at smøre madpakkerne, men ubærligt at forestille sig, at børnene ikke lærer at klare sig selv. »Jeg blev rigtig ked af at erkende, at alt det gode, jeg gjorde, det kunne faktisk ødelægge noget for børnene,« siger Britt halvvejs hende i programmet, hvor problemet (nej, udfordringen er det vist) er blevet italesat, mens løsningen endnu ikke er blevet præsenteret. 

Snusfornuftige mantraer

Løsningen kommer i form af afklarende samtaler, der på baggrund af observationer fra samarbejdsøvelserne definerer familiens overordnede værdier, som de underordnede delmål så defineres ud fra. Præcis som man (måske) kender det fra mission-, vision- og strategiseminarer på moderne arbejdspladser. Sofie Münster og Nicolai Moltke-Leth formulerer endda mottoer for den videre protest, der giver deres gode råd en snusfornuftig klang. »Det man kan selv, det skal man selv,« står der så med store kulørte bogstaver på Lars og Britts køleskab. For den enlige mor Anja lyder mantraet: »Hellere lære børn at rejse sig end at frygte at falde.«

Sofie Münster og Nicolai Moltke-Leths tilgang er pragmatisk: Det vigtige er at forsøge, ikke at være perfekt. Der bliver ikke givet et eneste dårligt råd, alt er fornuftigt, og der bliver ikke talt ned til nogen. Jeg kan være tilbøjelig til at stejle over det generiske girafsprog, eksperterne taler. Nicolai Moltke-Leth beder endda de medvirkende børn om lov til at anerkende, at de føler, det er træls at have huslige pligter. Men de medvirkende er ikke så sarte og tager jargonen for det, den er: et udtryk for velvilje.

Hvorvidt det lige præcis er vindere, Münster og Moltke-Leth hjælper forældrene med at forme, er jeg ikke helt sikker på. Eksperterne taler om at børnene skal lære at »udfolde deres fulde potentiale«, og at de for at »kunne føle sig som vindere skal lære at være noget for andre«. Igen og igen nævnes betydningen af at kunne håndtere modstand. I mine ører lyder det snarere som om, TV 2-programmet hjælper de medvirkende forældre med at opdrage gode tabere end vindere. Måske kommer det i deres optik ud på et.  

Fjerde og sidste afsnit af Opdrag en vinder – dine børn fortjener det sendes tirsdag den 23. januar. De tre foregående kan ses på TV 2 Play

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Duus Nielsen

Ja, hvad man dog går glip af, når man ikke har et fjernsyn. Tak til Information og Lone Nikolajsen for løbende at huske mig på, hvorfor jeg smed mit fjernsyn ud.

:-)

Morten Nielsen, Anne Schøtt, Tino Rozzo, ingemaje lange og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar

ja hvad man ikke går glip af, når man ikke kan læse artiklen, men den snerper i en retning, hvor jeg endnu en gang må anerkende Information for at problematisere tendenser i tiden, alene overskriften...