Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

En let, sentimental og livsfilosofisk gajol-omgang

Hvorfor fylder sorgen altid mere end glæden? De norske kæmper Lars Saabye Christensen og Stian Hole er gået sammen om at bygge en litterær frikirke, hvor glæden skal besynges med hånden på hjertet. Det er næsten lige så træls, som det lyder
Kultur
27. januar 2018
Glæde i det faldende mørke, er ifølge Lars Saabye Christensen og Stian Hole en af livets sande glæder.

Glæde i det faldende mørke, er ifølge Lars Saabye Christensen og Stian Hole en af livets sande glæder.

Illustration: Stian Hole

Alle har brug for et frikvarter, selv kæmper. Både norske Lars Saabye Christensen (f. 1953) og Stian Hole (f. 1976) er efterhånden så etablerede i det nordiske grundfjeld, at de godt kan gå for at være kæmper. Lars Saabye Christensen er godt nok en ældre og mere erfaren kæmpe end billedbogsforfatteren og illustratoren Stian Hole (hvis børnebøger om Garmann vitterligt er et hit!), men det gælder for dem begge, at det kører for dem – både med priser og en betragtelig læserskare.

Men altså. Så en dag blev det fremlagt for LSC (som jeg nu kalder ham for nemheds og ærligt talt metaforisk skyld; for ville LSC’s forfatterskab ikke bare være afgjort mere festligt, hvis ’C’et var byttet ud med et ’D’?), at sorgen fylder langt mere i hans forfatterskab end glæden. Akke ja. Og fordi han er blevet ældre (det skriver han selv i bogen), lægger han sig fladt ned og erklærer at »derfor skriver jeg nu/ med hånden på hjertet:/ der er glæde i denne stund«.

Med andre ord: Hvorfor ikke – nu der alligevel er ringet ud til frikvarter – skrive en lille bog med titlen Sande glæder? Tjo, blandt andet fordi titlen i sig selv lyder som et budskab fra enten a) en religiøs frikirke, b) en simple living-healing c) en hjertevarm selvhjælpsbog. Det bliver absolut ikke bedre af, at forfattermakkerparret i pressemeddelelsen citeres for at »Det er os magtpåliggende at understrege, at disse glæder ikke er ironisk ment, de er, som titlen siger, sande.«

Lars Saabye Christensen og Stian Hole: Sande Glæder

Lars Saabye Christensen og Stian Hole: Sande Glæder

Lutter sandheder

OK. Det her er altså lutter sandheder om livets glæder, der bliver serveret, og hvordan mon sådan nogle ser ud? Bogen er bygget op omkring føromtalte sentimentale intro (hvor der anføres, at det står 47-7 til sorgen), en lidt værre, konkluderende og livsklog afslutning, »for sorgen er kun én og glæderne er mange« (nu står det kun 50-46 til sorgen), og indimellem de to dele er der så knap fyrre sætninger eller såkaldte ’sande glæder’ – en på hver side med en tilhørende illustration af Stian Hole.

Det er ikke svært at se, hvem der har arbejdet hårdest for føden: Når LSC skriver »Der er glæde i at vaske op« (hvilket jo i øvrigt er en delvis løgn; det er kun sjovt, når man gør det i fællesskab i et sommerhus og drikker rødvin imens), så laver Stian Hole en nydelig illustration. Sådan er det hele vejen igennem.

LSC skriver ting som »der er glæde i nærheden«, »der er glæde i begyndelsen«, »der er glæde i omvejene« og »der er glæde i døren som åbnes« (gaaab), mens Hole til sidstnævnte eksempelvis tegner et fint og gådefuldt billede, der kombinerer en slags Hammershøjsk stemning med en Magrittesk surrealisme, hvor halve mennesker stikker ud af væggene i en tom gang.

Så hvis man nu, som LSC og Hole, skal tage hånden på hjertet og tale sandt, så må jeg sige, at det her er noget af en let, sentimental og livsfilosofisk gajol-omgang. Og hvis man skal blive i sandhedens tjeneste – og dermed være tarvelig – så vinder den lille kæmpe Hole, noget i retningen af 40-5 over den gamle. Så måske han bare selv skulle skrive noget til sine illustrationer næste gang. Og måske de begge helt skulle lade være at skrive bøger som et frikvarter. Det kan hurtigt gå galt.

Lars Saabye Christensen og Stian Hole: ’Sande Glæder’. Oversat af Naja Marie Aidt. Rosinante, 88 sider, 250 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her