Læsetid: 3 min.

Ny norsk film bør være pensum på kurser for tvivlende forældre

Norske Arild Andresens drama, ’Hjertestart’, har en forrygende Kristoffer Joner på jagt efter en fars forældrefølelser i Colombia
’Hjertestart’ følger Kjetil (Kristoffer Joner), som efter sin kones pludselige død kæmper med sorgen og rollen som far til deres seksårige adoptivsøn Daniel (Kristoffer Bech).

’Hjertestart’ følger Kjetil (Kristoffer Joner), som efter sin kones pludselige død kæmper med sorgen og rollen som far til deres seksårige adoptivsøn Daniel (Kristoffer Bech).

41 Shadows

5. januar 2018

Forældrerollen har været flittigt debatteret i dagspressen denne vinter. Der er åbenbart godt gang i kurser, som lover forældre at blive bedre til at tackle deres skyld og skam over ikke at udfylde rollen godt nok.

Men hvad hvis man pludselig slet ikke vil have rollen som forælder? Eller hvis man egentlig godt vil have den, men ikke magter den? Er der kurser i det?

Hvis ikke er Arild Andresens menneskekloge drama, Hjertestart, et strålende sted at finde en følelsesfælle, og filmen sætter tingene på spidsen ved at lade det barn, som en far har svært ved at relatere til, være adopteret fra Colombia.

Hjertestart følger Kjetil (Kristoffer Joner), som efter sin kones pludselige død er blevet alene med deres seksårige adoptivsøn Daniel (Kristoffer Bech). Kjetil slås med sorgen og med at få hverdagen som alenefar med offshore-arbejde til at hænge sammen.

Men frem for alt slås han med følelsen af, at Daniel var hans kones ’projekt’, og at han ikke elsker drengen, som en far skal elske sin søn. Og kan man så få lov at aflevere et barn tilbage, hvis det føles som det bedste for alle parter? Er man per automatik et røvhul, hvis man overhovedet tænker de tanker?

På jagt efter farfølelsen

Hjertestarts manuskript rejser fint de svære spørgsmål uden at overdramatisere problematikken. Der er drama nok i at se Joners plagede far forsøge at forklare sine forbudte følelser til de offentlige instanser, der har svært ved at tilbyde assistance, selv om noget virker grundlæggende galt.

Som Kjetil desperat fisker efter under en sagsbehandlersamtale, ville det hele vel være anderledes, hvis han slog sin søn? Fysisk vold har konsekvenser i systemet, men hans fraværende farfølelse kan ingen rigtigt hjælpe med. Det bliver nok bedre hen ad vejen …

Joner spiller hjerteskærende farens desperation, for han tør gå ind i Kjetils usympatiske sider, samtidig med at han skaber oplevelsen af en helt almindelig mand. Kjetils særprægede forsøg på en løsning bliver at rejse til Colombia for at finde den mor, som i sin tid bortadopterede Daniel.

Den rejse, som er i selskab med taxachaufføren Tavo (Marlon Moreno) og dennes familie, er befriende klichéfri, selv om der er rigeligt med både kulturelle og emotionelle faldgruber i sammenligningerne af Norge og Colombia.

Stoffet forældre er lavet af

Brugen af Bogotá som stemningsfuld kulisse klinger renere end i den lignende danske film, Rosa Morena, som sendte en forældreskabshungrende Anders Berthelsen til Brasilien for at finde et barn at tage med hjem. Igen må man give Joner en stor del af æren, for han er mindst lige så besværligt plaget på fremmed mark, og hans relation til den velspillende søn viser løbende nye nuancer.

Andresen viste i sin forrige film, Kompani Orheim, at han tager både børn og voksnes problemer alvorligt og interesserer sig for konflikter mellem fædre og sønner. Hjertestart har ikke samme humor som hans debutfilm, Keeper’n til Liverpool, men den har sine lune øjeblikke, selv om Kjetil kun langsomt begynder at tro på sig selv som det stof, forældre kan være lavet af.

Filmen kan bestemt anbefales som pensum på kurser for tvivlende forældre, men Joners rørende præstation bør også opleves af mange andre mennesker.

’Hjertestart’. Instruktion: Arild Andresen. Manuskript: Hilde Susan Jaegtnes, Arild Andresen og Jorge Camacho. Norsk (Gloria, Vester Vov Vov i København og andre biografer i landet)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu