Læsetid: 4 min.

Øjenåbnende overblik

Keld Zeruneiths kyndige og velskrevne læsning af ’Bjovulfkvadet’ er forbilledlig forskningsformidling
Keld Zeruneith skriver fremragende, med en velgørende spændstighed og smidighed i sin kyndige behandling af et stof, der hen over en afstand på over 1.000 år nu bibringes vibrerende liv.

 

Keld Zeruneith skriver fremragende, med en velgørende spændstighed og smidighed i sin kyndige behandling af et stof, der hen over en afstand på over 1.000 år nu bibringes vibrerende liv.

 

Kåre Viemose

6. januar 2018

En lidt ældre forsker af mit bekendtskab plejer at sige, at der i det store hele findes to typer af humanistiske videnskabsfolk: loftslamper og kontorlamper. Førstnævnte spreder jævnt fordelt lys i et helt rum ad gangen – sidstnævnte stiller skarpt på et begrænset felt.

At dr.phil. Keld Zeruneith i sig forener begge slags, har han for længst demonstreret gennem sine suveræne digtermonografier om Emil Aarestrup, Johannes Ewald og Sophus Claussen samt ved sin, senere til engelsk oversatte, oldgræske bevidsthedshistorie Træhesten fra 2002. Siden den har han dels helliget sig studiet af sagalitteratur, dels kastet sig over den angelsaksiske digtning i almindelighed, Bjovulfkvadet i særdeleshed.

Om dette fascinerende, men på mange måder faldgrubespækkede stof foreligger nu den lærde afhandling De sidste tider, med undertitlen: »Hedenskab, heroisme, kristendom«, hvori Zeruneith på smukkeste måde kombinerer loftslampens syntese og skrivebordslampens detaljesensitive analyse, det store overblik og den borende opmærksomhed for flertydighed og kompleksitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer