Læsetid: 5 min.

Romanklassikeren, der forudså Trump

Romanen ’Det kan ikke ske her’ fra 1935 er tilbage på de amerikanske bestsellerliste – og er kommet på dansk. Flere læsere ser den som en afspejling af Trumps USA: Hovedpersonen bliver præsident mod alle odds ved at sælge sig selv som fortaler for de glemte, hvide mænd. Og så elsker han store vælgermøder, hvor han kritiserer både medier, sorte og jøder
I 1930 fik Sinclair Lewis som den første amerikaner Nobelprisen, og da ’Det kan ikke ske her’ udkom i 1935 solgte den hurtigt mere end 300.000 eksemplarer.

I 1930 fik Sinclair Lewis som den første amerikaner Nobelprisen, og da ’Det kan ikke ske her’ udkom i 1935 solgte den hurtigt mere end 300.000 eksemplarer.

The Granger Collection

20. januar 2018

I et tilrøget herreværelse i et prægtigt hus i en lille by i Vermont sidder seks indflydelsrige mænd og drøfter amerikansk politik. Alle er enige om, at tiderne er vanskelige. Den lange økonomiske krise har skabt både arbejdsløshed, frygt og fremmedhad i store dele af befolkningen, og inden det forestående præsidentvalg har mange vendt sig mod en farverig kandidat, der taler folkets sprog, ikke bryder sig om mexicanere og lover at omfordele nationens velstand således, at den fattige amerikanske mand igen kan blive stolt af sit fag og sit land.

»Min største ambition er at få alle amerikanere til at gøre sig klart, at de er og må vedblive at være den mest ophøjede race på Jorden,« som præsidentkanditaten selv udtrykker det.

I herreværelset er meningerne delte. Værten – en høj mand ved navn Tasbrough – ser gerne »en stærk mand i sadlen«, siger han, hvorimod byens avisredaktør frygter, at USA i så fald vil ende som »et ægte diktatur«.

Vrøvl, hvæser Tasbrough og siger: »Det kunne umuligt ske her i Amerika! Vi er et frit land!«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Torben Bruhn Andersen
  • Eva Schwanenflügel
Espen Bøgh, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ryan Klitholm

Det er rigtigt, at den gamle roman har solgt vildt igen oven på Trump, men Windrip er langt "klogere" end Trump, som ud over absolut minimal intelligens hverken kan styre medierne, oprette sit eget dødspoliti eller sætte anderledes tænkende i koncentrationslejr.

Det er totalt langt ude, men virkelig smart af dem, der har (økonomiske) interesser i at promovere den gamle bog. Det er OK interessant og ligefrem spændende læsning, men bogen har et markant skævt/belejligt mande(tids)billede af kvinder. På netop det punkt når Trump ganske vist de klammeste højder, men derudover omhandler Lewis' roman på ingen anden måde om nutidens USA. Som "fremtidsroman" beskriver den allerhøjest Hitlers rædselsregime, men når ikke f.eks. 1984 til sokkeholderne.

Læs gerne bogen, men artikelskribenten er altså selv hoppet på en fake news-limpind.