Læsetid: 5 min.

Stolt galning taler ud i DR1-dokumentarserie

Dokumentarserien ’Hvid mands dagbog’ om en dansk våbenhandlers makabre forbrydelser i Sydafrika er det ækleste, jeg længe har set. Det skyldes historien – ikke måden, den er fortalt på. Men den efterlader alligevel en med spørgsmålet om, hvad man skal stille op med en fortælling om menneskelig afstumpethed af det format
’Hvid mands dagbog’ kalder på intuitiv væmmelse frem for refleksion, men dokumentaren er relevant af den simple grund, at menneskelig ondskab er noget, der findes.

’Hvid mands dagbog’ kalder på intuitiv væmmelse frem for refleksion, men dokumentaren er relevant af den simple grund, at menneskelig ondskab er noget, der findes.

Fra DR

26. januar 2018

Sjældent har jeg set noget så modbydeligt som den danske true crime-dokumentarserie Hvid mands dagbog, der netop er blevet sendt på DR1.

Det er ikke tilrettelæggeren Michael Klint eller nogle af de andre kræfter bag produktionens fejl. De kan ikke gøre for, at historien om den danske våbenhandler Peter Frederiksens forbrydelser i Sydafrika er virkelighed og ikke fiktion.

57-årige Peter Frederiksen blev omtalt verden over i 2015, da det sydafrikanske politi fandt 21 forskellige afskårne kvindelige kønsdele i kummefryseren hjemme hos ham og hans kone, den 35 år yngre Tshidi, i Bloemfontein i Sydafrika. Tshidi havde tidligere meldt sin mand for at omskære hende mod hendes vilje og under bedøvelse, men den anklage havde Peter Frederiksen talt sig ud af.

Først da Tshidi fandt kønsdelene i deres fryser, tog politiet affære og anholdt Frederiksen. Og derfra bliver det faktisk bare værre, grummere, mere modbydeligt.  

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja, en ækel mand - men hvorfor dog titlen "hvid" mands dagbog - er det ikke fuldkommen ligegyldigt om han er "hvid" eller "sort" eller "katolik" - manden er et menneskeligt svin, og det burde række til...

Svend Jespersen

@Povl Jensen.
Brugen af titlen "Hvid mands dagbog" er vel blot et ønske fra producenterne af serien om at gøre det lettere for os seere at forstå, at her skal vi være vidner til en ondskab, som ikke kan undskyldes eller bortforklares. Lidt lige som man instinktivet ved, at hvis man i mange nyere film ser en hvid mand med en cigaret i hånden, så er man straks klar over, at der må være noget suspekt ved ham.

Forestil dig reaktionerne , hvis nogen lavede en tilsvarende serie om en anden og erstattede ordet "hvid" med "brun" eller "sort". Eller, for den sags skyld, hvis man erstattede ordet "mand" med "kvinde"?

Ak ja, vi lever i en forunderlig verden.

Jørn Andersen

I Ægypten er mindst 80% af alle kvinder omskåret i større eller mindre grad . Hører vi nogen officielle protester fra Danmark eller det internationale samfund ? En dokumentar om f.eks. ægyptiske kvinders kvaler p.gr. af omskæring ville have et reelt praktisk perspektiv istedet for en enkel hvid psykopat , i Ægypten er stort set alle mænd psykopater.