Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

’Væbnet med ord og vinger’ er et respektfuldt digterportræt med en bedaget billedside

Torben Skjødt Jensens film om Michael Strunge giver ordet til den ikoniske firserdigters kolleger og venner, som taler fint om ham, mens en masse uoverbevisende visuelle greb distraherer
Dokumentarfilmen ’Væbnet med ord og vinger’ hylder Michael Strunge som digter og menneske uden at mytologisere, men kommer ikke udenom at beskrive hans selvopfattelse og selvfremstilling, der i høj grad var præget af de musikalske helte, hvoraf David Bowie var den ubetinget største i Strunges liv

Dokumentarfilmen ’Væbnet med ord og vinger’ hylder Michael Strunge som digter og menneske uden at mytologisere, men kommer ikke udenom at beskrive hans selvopfattelse og selvfremstilling, der i høj grad var præget af de musikalske helte, hvoraf David Bowie var den ubetinget største i Strunges liv

Another World Entertainment

Kultur
12. januar 2018

Væbnet med ord og vinger er et respektfuldt portræt af digteren Michael Strunge (1958-1986), hvis liv skildres kronologisk gennem interviews med hans nære og kære.

En barndomsven fra Hvidovre fortæller om Strunges intelligens og uvilje mod det blå skær fra fjernsynsskærmene, der stod ud af stuevinduerne fra de boligblokke, de voksede op i.

Klassekammerater fra gymnasiet fortæller om, hvordan han brugte David Bowie som stilikon og på en studietur til London opdagede punken og brugte alle sine penge på plader i stedet for mad. Strunges kæreste gennem syv år, Inge Guldal Pedersen, fortæller med stor ømhed om deres tid sammen og om tiden efter deres brud, hvor Michael Strunge møder Cecilie Brask, som han var sammen med, til han i et anfald af mani sprang ud fra sit vindue i 1986.

Den ømhed går igen hos de forskellige venner og digterkolleger, Strunge omgav sig med, efter at han flyttede ind til København og begyndte på Poul Borums forfatterskole sammen med F.P. Jac og Henrik S. Holck.

Den lange række af interviews, holdt i ekstra grå sorthvid, udgør rygraden i Torben Skjødt Jensens portrætfilm. Ellers består den af arkivmateriale, superteatralske dækbilleder med mimekunst og firsergrafik og klip fra danskundervisningsklassikere som Claus Bohms film Nattens engel (1981), der følger Michael Strunge gennem Københavns natteliv, og den legendariske udsendelse af litteraturprogrammet Bazar fra 1984, hvor Michael Strunge siger til Lola Baidel, at hun skriver fiduspoesi. Således fik han lagt afstand til den foregående digtergeneration. 

Alt, hvad der bliver sagt i dokumentaren om Michael Strunge, er lødigt, og filmen giver også et billede af en tid med et særligt (intenst) temperament og en æstetik præget af punk, storbyromantik og rå patos

Another World Entertainment
Filmen hylder Michael Strunge som digter og menneske uden at mytologisere, men kommer ikke udenom at beskrive hans selvopfattelse og selvfremstilling, der i høj grad var præget af de musikalske helte, hvoraf David Bowie var den ubetinget største i Strunges liv.

Det er morsomt bemærket af vennen Bo Green Jensen, at de var mange unge og ubeskedne digtere, der så sig selv som danske digterudgaver af deres foretrukne sangere. 

Klodset collage

Alt, hvad der bliver sagt i Væbnet med ord og vinger, er lødigt, og filmen giver også et billede af en tid med et særligt (intenst) temperament og en æstetik præget af punk, storbyromantik og rå patos. Det er som om den æstetik, der kendetegner arkivmaterialet, har sneget sig med ind i resten af filmen.

Der er grynede farver og ordløs, men alligevel overtydelig, filmet teater i forskellige variationer, der skal illustrere de af Strunges digte, der bliver læst op. Ambitionen om at give filmen en vis collagekarakter er udmærket, men alt for mange af de visuelle virkemidler virker klodsede og bedagede i deres udtryk. Især teaterdelen virker anakronistisk og fuld af en kluntet højtidelighed, som ikke klæder den anselige patos, der er i Strunges poesi.

Her ville det have været forfriskende med en kontrast frem for en overtrumfning. Det er for meget at se en mimer mime, at han læser en bog, mens man hører et digt, hvori der læses en bog. Væbnet med ord og vinger er en lødig fremstilling af et vigtigt forfatterskab og et elsket menneske, men filmens mere kreative elementer giver den et præg af undervisningsmateriale fra den nære fortid.   

’Væbnet med ord og vinger’. Instruktion og manuskript: Torben Skjødt Jensen (Biografer landet over).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her