Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

’Wonder’ er vidunderlig

Stephen Chboskys ’Wonder’ er et lunt og rørende familiedrama om venskab og kærlighed og om at turde se livet og verden i øjnene
Kultur
5. januar 2018
Første skoledag for lille Auggie (Jacob Tremblay), der her flankeres af far, mor og storesøster i Stephen Chboskys ’Wonder’. Foto: Nordisk Film

Første skoledag for lille Auggie (Jacob Tremblay), der her flankeres af far, mor og storesøster i Stephen Chboskys ’Wonder’. Foto: Nordisk Film

Dale Robinette

Lille August Pullman, Auggie (Jacob Tremblay), har det ikke nemt. Han er født med et deformt ansigt, som trods flere plastiske operationer stadig ikke ser ’normalt’ ud.

Når han bevæger sig udenfor sammen med sine forældre og sin storesøster, Via (Izabela Vidovic), er han altid iført sin rumhjelm – så er der ingen, som stirrer på ham – og hans favorittidspunkt på året er halloween, fordi da kan han klæde sig ud og være ligesom alle de andre børn.

Indtil videre er begavede, humoristiske, fantasifulde Auggie, der drømmer om det ydre rum, blevet undervist hjemme af sin mor, Isabel (Julia Roberts). Men nu skal han i femte klasse, og hun og Auggies far, Nate (Owen Wilson), har besluttet, at drengen er klar til at komme i en rigtig skole.

Det er nervøse Auggie dog ikke selv lige så sikker på.

Og så begynder et helt nyt liv for Auggie og hans familie, hvis liv stort set kun drejer sig om ham.

Børn kan være meget fordomsfulde, og Auggie er nem at mobbe, hvorfor skolen til at begynde med er lidt af et mareridt. Men børn kan også være meget imødekommende og ligefremme, og snart har Auggie fået sig en ven, Jack (Noah Dupe), hvilket gør det at gå i skole meget mere tåleligt, ja, ligefrem sjovt.

Samtidig skal hans mor Isabel, der har haft sat sin uddannelse på hold af hensyn til Auggie, finde ud af, hvad hun vil bruge sin tid på.

Fremragende skuespillere

Nogenlunde således er historien i Steven Chboskys lune, hjertegribende Wonder, der er baseret på en populær bog af R.J. Palacio, og som på overfladen ligner et af den slags mere eller mindre sentimentale, følelsesmanipulerende dramaer, som amerikanerne er så gode til at lave.

Men Chbosky og hans medmanuskriptforfattere, Jack Thorne og Steven Conrad, har – ud over en velformet dialog og nogle fremragende skuespillere – et par fortællermæssige tricks oppe i ærmet, der giver historien liv og friskhed.

Wonder handler nemlig ikke kun om Auggie – så formidabelt og nuanceret spillet af Jacob Tremblay, kendt fra Room – men også om menneskene omkring ham. Filmen gennemspiller de samme hændelser set fra flere af de involveredes synsvinkel, ikke mindst børnenes, og således får man et indblik i, hvordan Auggie og hans situation påvirker andre.

Storesøster Via er vant til at tage hensyn til sin lillebror, som hun elsker højt, men da hun efter en sommerferie kommer tilbage på sit gymnasium, og hendes bedste veninde, Charlotte (Elle McKinnion), pludselig ikke har tid til hende længere, har Via ingen, hun kan snakke med. Hendes forældre har for travlt med at tage sig af Auggie, og hun føler sig helt alene i verden – lige indtil hun møder den teaterinteresserede Justin (Nadji Jeter).

Troværdigt portræt

Det viser sig, at også veninden Charlotte har sit at slås med, og det samme har Jack, der på et tidspunkt kommer til at såre Auggie noget så forskrækkeligt. Selv skolens bølle, overklassedrengen Julian (Bryce Gheisar), får efterhånden lov til at fremstå menneskelig, og selv om der ikke ligefrem er noget nyt eller originalt i den form for dramaturgiske greb, giver det Wonder en klangbund og en dynamik, som filmen måske ellers ikke ville have haft.

Det er på én gang meget smukt og rørende at være vidne til de unge menneskers oplevelser, samtaler og tanker og følelser. Også Julia Roberts og Owen Wilson leverer – i rollerne som Auggies rummelige, men hårdt prøvede forældre – jordbundne, indfølte præstationer, og resultatet af det hele er et poleret, javist, men også troværdigt portræt af en familie og de udfordringer, de – ligesom alle os andre – står overfor.

Wonder handler om tolerance og forståelse, om venskab og kærlighed, om at drømme og bruge sin fantasi, om at stå på egne ben og turde se livet og verden i øjnene og om at være en del af en sammenhæng, en familie, hvor man indimellem er hovedpersonen og andre gange blot befinder sig i udkanten af det hele.

Der er sorg og glæde i filmen, som både er vittig og vidunderlig.

’Wonder’. Instruktion: Stephen Chbosky. Manuskript: Stephen Chbosky, Steven Conrad og Jack Thorne. Amerikansk (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her