Læsetid: 4 min.

Kim Leines ’Rød mand/Sort mand’ suger én ind til nogle af menneskelivets basale spørgsmål

Kim Leine indfrier med sin nye, stofrige, polyfone roman de forventninger, som han rejste med ’Profeterne i Evighedsfjorden’. Og han har atter et tydeligt budskab
Egentlig består Rød mand/Sort mand udelukkende af højdepunkter, forstået på den måde, at Leine har sat fortætningsevne og sprogkraft ind på så intenst som muligt at skildre konfrontationerne mellem danskere og grønlændere, kristne og folk med en anden tro

Egentlig består Rød mand/Sort mand udelukkende af højdepunkter, forstået på den måde, at Leine har sat fortætningsevne og sprogkraft ind på så intenst som muligt at skildre konfrontationerne mellem danskere og grønlændere, kristne og folk med en anden tro

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

2. marts 2018

Da Kim Leine i 2012 udsendte sin stort anlagte historiske roman Profeterne i Evighedsfjorden, blev værket præsenteret som første del af en trilogi om »grønlændernes frihedskamp«. Siden har romanen fået en hel stribe priser og er hidtil udkommet i 23 lande. Forventningen må derfor blive enorm til efterfølgeren, som handlingsmæssigt set beretter forhistorien og fra 1780’ernes oprørsmenighed af religiøse partisaner går tilbage til de skelsættende begivenheder i århundredets første halvdel: forsøget på dansk kolonisering af Grønland og samtidig kristning af den største befolkningsgruppe, vestgrønlænderne.

På missionæren Hans Egede (1686-1758) har eftertiden officielt hæftet etiketten Grønlands Apostel. Men når man efter endt berigende og bevægende læsning lukker Kim Leines nye roman af samme omfang som forgængeren, må man spørge sig selv, om de femten år virkelig var besværet værd, og om missionen i det hele taget blev til gavn for grønlænderne. »Folk må vel selv om de vil være kristne,« hedder det (fornuftigt) et sted.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • C Munk
 • Maria Francisca Torrezão
 • Eva Schwanenflügel
 • Palle Yndal-Olsen
 • Ervin Lazar
 • Jørn Andersen
 • Jakob Trägårdh
 • Oluf Husted
C Munk, Maria Francisca Torrezão, Eva Schwanenflügel, Palle Yndal-Olsen, Ervin Lazar, Jørn Andersen, Jakob Trägårdh og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu