Læsetid: 3 min.

Jeff VanderMeers sci-fi-thriller peger ned i en dyb frygt for både menneske og natur

Der er noget grundlæggende urovækkende ved ’Udslettelse’, første bind i amerikanske Jeff VanderMeers sci-fi-trilogi. Her er det nemlig ikke kun naturen, der er efterladt muteret og forandret af tidens miljøødelæggelser. Mennesket er heller ikke det samme
24. februar 2018

På overfladen er amerikanske Jeff VanderMeers Udslettelse en klassisk sci-fi-thriller med et feministisk anstrøg. Især hvis man nøjes med at høre plotreferatet: En ekspedition på fire videnskabskvinder – en biolog, en psykolog, en antropolog og en topolog – rejser til det mystiske Område X, som siden en ukendt ’hændelse’ flere årtier tidligere er blevet afspærret af myndighederne.

Kvinderne er den tolvte ekspedition, der er blevet sendt afsted af det hemmelighedsfulde regeringsorgan Southern Reach, som VanderMeers trilogi er opkaldt efter. Præcis hvad de skal opnå vides ikke, men man ved, at ingen er vendt uændret tilbage fra de tidligere ekspeditioner – på en af de første begik de udsendte endda selvmord.

Oplægget for Udslettelse, der oprindeligt udkom i 2014 og netop er blevet filmatiseret med Natalie Portman i hovedrollen, minder om flere film og bøger, vi har set de seneste år: Hunger Games-filmenes actionprægede systemkritik eller Ursula Le Guins økokritiske, kvindelige opdagelsesrejsende i bogen Sur.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu