Den lille hofgastronomiske portrætserie ’Hofretter’ er suverænt det bedste tv om Prins Henrik

Til tider føles ’Hofretter: Fredensborg Slot’ som et portræt af en ensom og rig prins spærret inde på et stort og tomt slot, hvor han skal finde en mening i meningsløsheden
’Ved du, hvad jeg har lyst til – bare for sjov? En skefuld af kanel.’ ’Hofretter’ er et studie i fransk sanselighed, dekadence – og i magtforhold.

’Ved du, hvad jeg har lyst til – bare for sjov? En skefuld af kanel.’ ’Hofretter’ er et studie i fransk sanselighed, dekadence – og i magtforhold.

DR1

Kultur
16. februar 2018

Det er hverdag på Fredensborg Slot. Køkkenchef Jesper Vollmer har høstet grøntsager og plukket krydderier fra slottets overdådige haver og drivhuse, og han har smørstegt en tør svamp, Prins Henrik fandt ude i haven dagen forinden. Nu farserer de to artiskokker side om side. At lave mad er et samarbejde. Men i dette tilfælde et samarbejde, hvor den ene bestemmer alt, mens den anden ved alt. Det er en svær balance. Prinsen masserer alle ingredienser med sine fingre. For ham er madlavning sensualitet, kunst og spontanitet.

»Ved du hvad jeg har lyst til – bare for sjov? En skefuld af kanel,« siger prinsen smilende, da de skal færdiggøre den æblefromage på busquitbund med calvados, som køkkenchefen har tilberedt i løbet af dagen.

»Kanel?« lyder det lidt forvirret fra kokken. »Nååh ... jo ..?«

»Jo, det ville gå meget flot,« svarer prinsen.

»Jo, ja ... et lille drys ud over her ...« siger kokken så nervøst.

»Hvor stærk er Deres kanel?« spørger prinsen.

»Jamen, det er en forholdsvis kraftig kanel,« svarer Vollmer. Så tager prinsen en god klump op til næsen for at dufte – og smider det ned på kagen. 

Den lille hofgastronomiske portrætserie Hofretter fra 2013 er suverænt det bedste tv, jeg har set om Prins Henrik. Til tider føles det som et portræt af en ensom og rig prins spærret inde på et stort og tomt slot, hvor han skal finde en mening i meningløsheden og derfor ansætter folk til at lege, at hans rolle er vigtig. Det er også bare et studie i fransk sanselighed, dekadence og i magtforhold. Og en intens oplevelse af den helt vilde og vidunderlige særlighed, som Kongehuset ikke rummer længere. Nu er vi Danmark uden kanel.

Redaktionen elsker

Hver uge anbefaler kulturredaktionen det fra den kulturelle verden, de har været mest optaget af i ugens løb.

Seneste artikler

 • Redaktionen elsker: Krystaller hjælper på alt

  23. februar 2018
  Tag en tur på Geologisk Museum, klap den kæmpe jernmeteorit i gården, og tjek krystalbutikken ud. Krystaller er sjove og smukke, fulde af farver og billigere end kunst. Og så giver de, faktisk, god energi
 • Tyler Cowen lefler aldrig for publikum

  23. februar 2018
  Samtalerne i ’Conversations with Tyler’ ender altid på den højeste hylde. Der er ingen lange indledninger om dette og hint, det er lige på og hårdt. Og så taler han med de mest elektriske hjerner i verden
 • Villaen fra ’Call me by your name’ er til salg – køb den!

  23. februar 2018
  Køb filmhistoriens allermest overdådige italienske villa fra Luca Guadagninos mesterlige kærlighedsdrama ’Call me by your name’. Den er rent faktisk til salg. Og den er alt, hvad drømme er gjort af
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det var da en trist oplevelse at se denne store, tykke mand lege med maden som en femårig og i det hele taget te sig fuldefjollet.
Min mor havde smidt ham ud med fynd og klem og dasket ham en ekstra gang over nakken med viskestykket.

Tino Rozzo
Havde du sagt sådan i mit køkken var du blevet kylet ud!!!
Skam dig!!!

Josephine Kaldan

Nu er jeg glad for at lave mad. Det er vidunderligt at se Prins Henrik i et køkken. Man går ret ensomt i et køkken, måske med et par hjælpere, hvis det er et større arrangement. Det kræver koncentration at lave god mad. Det fordrer også, at man tager provessen akvorligt, det gør ovenstående journalist vist ikke.
De fleste vælger hurtig mad af mange grund, det er sublimt at se en, derngår hele vejen. Tak for det. Gastronomi er en videnskab og en passion.