Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Socialrealistisk gys til børn

Kongen af gys er også kongen af søskendekærlighed og kammeratskab. ’Små onde svin’ foregår på Lolland og er megauhyggelig socialrealisme
Kultur
17. februar 2018
Kongen af gys er også kongen af søskendekærlighed og kammeratskab. ’Små onde svin’ foregår på Lolland og er megauhyggelig socialrealisme

Illustration: John Kenn Mortensen

John Kenn Mortensen – eller Don Kenn, som han også kaldes – kan ikke bare tegne, han kan også skrive et godt gys. Hans post-it monstre har deres helt eget fanliv og er blevet en ting på nettet.

Man kan kalde det kult eller en påmindelse om folkeviddets ubændige kræfter. I hvert fald tegner Don Kenn sine monstre med en helt tynd, sort streg, de er blødt behårede, ofte med usandsynligt mange tænder, lange, krogede fingre og tomme øjne – og så tilføjer folk talebobler, så gyset forvandler sig til komik.

John Kenn Mortensen: Små onde svin

F.eks. kan man finde en tegning af en stor pelsbunke med horn, der sidder på en seng i et soveværelse. På gulvet står en dreng i natskjorte. Han har en lysestage med et tændt stearinlys i hånden. Det uhyggelige er, at han har ryggen til monstret, men så har et vittigt hoved tilføjet et par talebobler, så monsteret siger: »Hvad var det for en lyd, var det et monster?« Og drengen svarer: »Jeg ved det ikke, nu skal jeg se efter.«

John Kenn Mortensen og hans meddigtende fans varierer den forestilling, som intet barn vist slipper for, nemlig tanken om, at der findes monstre! Nu har kongen af monstre så kombineret dén fælles barndomserfaring med en social indignation over børn, der lades i stikken i velfærdssamfundet. Helt specifikt på Lolland.

Små onde svin hedder hans kapitelbog omkring de 300 sider med en evigt stigende spændingskurve og en ilde stedt 13-årig Sebastian som hovedperson samt et skønt opfindsomt persongalleri rundt om ham.

Sebastian er den bange og nervøse type, der er havnet i en på to måder uhyggelig situation. Dels skal han bo i en ubeboelig bolig hos en temmelig uopmærksom onkel, mens hans mor er indlagt på en psykiatrisk afdeling, dels spøger det i den gamle ruin, som onklen er flyttet ind i.

Mærkeligt slæng

Sebastians livline er storesøsteren Elin, som han kan ringe til på efterskolen. Elin er sød storesøsteromsorg, men jo langt væk om natten, når Sebastian er alene i mørket med knirk og tre porcelænsdukker, der pludselig bliver levende.

Der er uhyggeligt på Lolland, her hjælper ingen skolepsykolog, men det gør tilgengæld den lokale skoles mærkelige slæng, de udsatte børn: Gentleman Julie, Katten og Sixten. De kalder sig Små onde svin, når de spiller i band, og ved en masse om det paranormale, og hvordan man skal bekæmpe det.

Men Sixten, der ikke har noget familiemæssigt at miste, har det med at gå lidt for langt i mødet med det okkulte. Han er for alvor ladt i stikken af de voksne og utilregnelig – lige indtil han viser sig også at være en kammerat.

Med Lolland som ramme, en queer Gentleman Julie, en Katten, der kan heksemagi og nørdede Sixten med pibe og briller som helte er Små onde svin genrelitteratur til børn til tiden. Den havde fortjent, at forlaget havde sørget for en prof korrekturlæsning, og den fortjener en filmatisering, og at man forholder sig til dens kritiske spørgsmål: Hvor er de voksne?

John Kenn Mortensen: ’Små onde svin’, Høst & Søn, 316 sider, 160 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her