Læsetid: 4 min.

Tiltrængt angreb på de digitale monopoler bliver én lang forfaldsfortælling

Et af den kommende tids mest påtrængende opgør er med de digitale monopolers skatteunddragelse og politiske dominans. Jonathan Taplins nye bog ’Move fast and break things’ beskriver problemerne fint, men ender også som en ensidig historie om internettet og en glorificering af gamle dage
Et af den kommende tids mest påtrængende opgør er med de digitale monopolers skatteunddragelse og politiske dominans. Jonathan Taplins nye bog ’Move fast and break things’ beskriver problemerne fint, men ender også som en ensidig historie om internettet og en glorificering af gamle dage

Roger Kisby

17. februar 2018

Der er mange væsentlige betragtninger i Jonathan Taplins bog Move fast and break things – Sådan har Facebook, Google og Amazon sat vores kultur under pres og undermineret demokratiet, der netop er udkommet på dansk.

Bogen beskæftiger sig med den problematiske fremvækst af gigantiske digitale monopoler – Google, Facebook, Amazon, Apple – som bruger deres overlegne økonomiske størrelse til også at opnå en uforholdsmæssig stor politisk indflydelse. Den politiske holdning til monopoler er blevet ændret radikalt siden 1980’erne, hvor man begyndte at prioritere princippet om »forbrugervelfærd« i monopolsager. Ud fra denne tilgang er der ikke problematiske monopoltilstande, så længe priserne falder, og forbrugerne derfor ikke lider noget direkte tab.

Hensyn til innovation, mindre virksomheder og de problematiske sider ved koncentration af økonomisk magt på få hænder forsvandt, og det har de store internetselskaber formået at udnytte bedre end nogen andre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Nettet gav mig en international vennekreds af folk, der har de samme interesser som mig. Det gav mig adgang til materiale, jeg aldrig havde drømt om at se og høre.