Vores anmeldere uddeler priser ved Broens slutning: Her overgik serien sit eget bizarre selvsving

DR’s tværskandinaviske nordic noir-søndagskrimi ’Broen’ er ved sin fjerde vanvittige sæsons ende nu omsider slut. Vores anmeldere har skiftevis hadet den for ufortrødent at dyrke en træls tradition for spektakulær vold som eneste motor for fortællingen og hevet sig i håret over et plot, hvis sammenhængskraft i overdreven grad var baseret på tilfældige sammentræf. Nu skal der uddeles priser for de gange, ’Broen’ overgik sig selv i spøjs og trættende typiskhed
Den informationske konklusion på DR’s ’Broen’, hvis sidste afsnit blev vist søndag, er, at Saga Norén er bims, fordi hendes liv (som er serien) er totalt skørt.

Den informationske konklusion på DR’s ’Broen’, hvis sidste afsnit blev vist søndag, er, at Saga Norén er bims, fordi hendes liv (som er serien) er totalt skørt.

Jens Juncker-Jensen

Kultur
19. februar 2018

Gennem fire sæsoner har Broen brugt løs af nordic noir-genrens faste elementer. Politiefterforskere, der aldrig skifter tøj og har svært ved at tale om følelser, er gået alene ind i store industrielle rum uden at tænde lyset kun for at finde mishandlede lig, opstillet og iscenesat så omhyggeligt og sirligt, som var det juledekorationer. Rolige og hjælpsomme venner har med et tvist eller ti vist sig at være voldspsykopatiske fjender.

Uforudsigelige alliancer er blevet blotlagt i stride strømme. Øresundsbroen er krydset et utal af gange, og forskellen på svenskere og danskere er blevet demonstreret lige så tydeligt som forskellen på at være god nok på bunden og helt enormt ond. På den måde har Broen i højere grad fungeret som et dramatiseret katalog over krimigenrens klicheer anno 2018 end som en nyskabelse. Vi gennemgår her sæsonens halvt trættende, halvt fascinerende selvsving ved at kåre det allermest broenske ved Broen. 

Mest broenske vold

Ekstremt spektakulær vold, uhæmmet doseret og begået af sæsonens stjernepsykopat, der gerne er af typen, der har set David Finchers ’Seven’ 800 gange for meget (eller hvis handlinger i hvert fald er skrevet af en manuskriptforfatter med Fincher-syge ...)

Nomineret: Mordet på den fredelige ’bøssebar’-bestyrer Silas Tuxen, fordi det ikke gjorde det nemt for morderen først at skulle tvinge Silas til at leje en rendegraver og grave den i tredje sæsons myrdede Hans op af sin grav og så dernæst at skulle skyde ham. Men så gik der da et kvart afsnit og noget taktfast doseret vold med det.

Nomineret: Det uagtsomme manddrab på taxachauffør og konemishandler Dan Brolund. Fordi mordet beroede på en tilfældighed (han mødte sin søn, der var på jagt, og som snublede og skød ham fatalt i halsen), samtidigt med at det var afgørende for at få plotkabalen til at gå op. 

Vinder: Steningen af Margrethe Thormod, direktør for Udlændingestyrelsen, på Peberholm i første afsnit. Mordet er opfindsomt sadistisk og piller ved kulturelle tabuer. Der antydes politiske motiver, som senere skal vise sig at være ikkeeksisterende, grænselandet mellem Danmark og Sverige udnyttes med stor symbolsk gevinst. Og så er det blodige, gaffatapede kvindehoved en særligt broensk visuel signatur.

Mest broenske tvist

Det er en krimiseries job at overraske seerne, og det er en krimiseers job at gennemskue intrigen, inden forklaringen bliver serveret på et sølvfad. Man går ud fra, at det, man får at vide om karaktererne, for det meste er rigtigt. I ’Broen’ skal man aldrig vide sig for sikker.

Nomineret: Tvillingeforveksling. Tvillingeparret Richard og Patrik fungerede i begyndelsen af sæsonen som en piblende kilde til mystik. Hvem var hvem? Var det Patrik, der døde i bassinet? Skulle det have været Richard?

Nomineret: Falsk navn. Henriks ven fra Anonyme Narkomaner Kevin hed i virkeligheden Brian og var afdøde Tommys søn, og børnepsykologen Niels Thormods personlige assistent Susanne hed i virkeligheden Stephanie og var Tommys elskerinde. Sådan narrer man fjenden (så længe altså fjenden ikke skaffer sig billeder af alle de kærester, den mand, hvis død bliver hævnet, havde).

Vinder: Fuphandicap. Henrik Sabroe fik godt på fornemmelsen, at Kevin måske godt kunne gå alligevel, da det viste sig, at han hed Brian og var i familie med en del mistænkte. Kevin/Brian  narrede dog Henrik ved at falde slapt og troværdigt sammen, da Henrik væltede ham ud af kørestolen, ligesom han for en sikkerheds skyld havde narret alle andre, inklusive sin mor. Men gå og stå kunne han – akkurat længe nok til at røbe sit motiv (savn af død far) i stedet for bare at få det sidste mord eksekveret. Klassisk skurkefejl.

Mest Broenske telefonopkald

Folk kører meget i bil ud til hinanden for at snakke i ’Broen’. Det virker jo bedst på tv med fysiske møder. Men seriens dramatiske telefonopkald er også en ting for sig. De afslutter gerne en scene ved at pege mistænkelighedspilen i en ny og uventet retning. Alternativt er der telefonopkald, som i sidste øjeblik informerer om, at den tilsyneladende venligtsindede person, der nærmer sig, har ondt i sinde. 

Nomineret: Den unge, rutinerede mobiltelefontyv Julies opkald til politiet fra en mønttelefon med udsat placering midt på Nørreport for at advare om, at Susanne (der i samme øjeblik kommer gående og får øje på hendes og hendes søster) er morderen. »Goddag. Jeg skal tale med Henrik Sabroe. Han arbejder med mord.«

Nomineret: Saga Norén lyder altid lidt som en, der læser op fra et telegram eller en biologibog, hvad enten hun annoncerer en graviditet, en abort eller en forelskelse. Hendes bollevenssjælemage Henrik, derimod, går i den anden grøft og slesker den med rullende øjne, eksempelvis i telefonsamtalen, hvor han knalder en anden, mens hun opdaterer ham på hans families kidnapningssag. »Hvad laver I? Har I sex?« »Det er lige, hvad vi har, og det skal vi fortsætte med nu,« lyder det overkælne provosvar.

Vinder: Alle kan i en træt stund komme til at stå og se skummel ud i enrum, men ingen excellerer i det i samme grad som samtlige karakterer i Broen, der sjældent går ud af en scene uden at blive forsøgt dræbt og/eller mistænkeliggjort. Første afsnits chokerede og sørgende enkemand Niels Thormods mystiske opkald efter snak med politiet er allerede en broensk nyklassiker: »Hej, det er mig. Nej nej nej, de ved ingenting. Fortsæt som aftalt.«

Mest broenske cliffhanger

’Broen’ arbejder med overraskende, ofte hypervoldelige afslutninger, hvor man aner en ubegribelig tragik, gerne i form af angreb på en af seriens hovedkarakterer eller en særligt elskværdig karakter. I næste afsnit viser de sig typisk at være sluppet med forskrækkelsen.  

Nomineret: Drabsforsøget på Henrik Sabroe. Sidst i sjette afsnit går Henrik rundt i et mørkt hus og råber: »Hallo, det er politiet« uden at tænde lyset. Gerningsmanden skjuler sig i mørket iført natsynsbriller og skyder ham. Heldigvis, indser vi få minuter inde i næste uges afsnit, kun overfladisk i benet.

Nomineret: Den ubudne hospitalsklovn. Smugleren William er sidst i afsnit 3 netop blevet ringet op af sin kone, der kan fortælle, at deres syge datter er parat til at blive udskrevet fra hospitalet, da en fuldt maskeret hospitalsklovn går ind til den klovnefobiske pige og læner sig ned over hendes seng med et kamera monteret i panden.

Vinder: Mordforsøget på Saga Norén. Sagas skøre medfange stikker hende sidst i første afsnit i halsen med et oversavet bordtennisbat. Heldigvis ramte hun lidt skævt. I afsnit 8 driver medfangens skyldfølelse hende til at fortælle Saga, at hun blev tvunget til det. Hun leverer ved samme lejlighed de afgørende beviser på Kevin/Brians skyld.    

Mest broenske sammenfald

Intet klør i hjernen som forbindelser, man aner, men ikke helt kan gennemskue. I ’Broen’ var de betydningsfulde forbindelser blandet godt op med utrolige tilfælde.

Nomineret: At den voldelige taxachauffør ikke blot arbejder for den forbryderbande, der dræbte Tommy, fordi han var stikker, men også stalker sin ekskæreste, der får hjælp af den mand, der har kidnappet børnene til Tommys kontaktperson i politiet, Henrik.

Nomineret: At journalisten Richard løj og snød sig til medieopmærksomhed netop i forbindelse med den mordsag, som senere skulle vise sig at være et hævntogt, der også var rettet mod ham selv.  

Vinder: At den sidste, der så Margrethe Thormod, inden hun mødte sin morder, tilfældigvis fik denne morders telefon, som var den sidste telefon, der var blevet ringet til Margrethe Thormod fra, foræret. Hvad er oddsene? Små.

Mest ubesvarede spørgsmål

Nogle ting hænger nogenlunde sammen i en gennemsnitlig sæson af ’Broen’, men man kunne fylde Øresund tre gange med alle de utrolig indviklede ting, der aldrig kommer til at give mening. 

Nomineret: Hvorfor rejste Kevin/Brian sig ikke op, da han med henblik på afpresning fotograferede Saga Noréns medfanges datter i hendes børnehave, når han i virkeligheden godt kunne gå? Så havde han undgået, at der var kommet hegn med på billederne, som afslørede, at han var indblandet i hævntogtet.   

Nomineret: Sprang Kevin/Brian nogensinde ud fra en altan, og var han så bare så heldig at få førligheden tilbage, og var han så bare så snedig at holde det hemmeligt for sin familie (som han altid besøger i kørestol), eller var ulykken bare noget, han fandt på af hensyn til sit fremtidige alibi? 

Vinder: Var Morgan og Malene Sonning så i virkeligheden på weekendtur i Hamburg? Hvorfor havde de ikke deres telefoner med? Hvorfor betalte de alle udgifter med kontanter? Det kan være smart med en telefon, når man er ude at rejse og skal se på kort, tjekke åbningstider og den slags.

Informationsk konklusion

Det bedste i både denne og tredje sæson er, at selv om seriens mål mest bare er at skræmme og forvirre seerne nok til at blive (lidt ligesom den mystiske coach gør i sin sekteriske landsby med den voldsramte kvinde), så ender den altid med at postulere, at den absurde ophobning og konfrontation med traumer til syvende og sidst handler om at forløse Saga Noréns knastede psyke. Hun er bims, fordi hendes liv (som er serien) er totalt skørt. Og nu er hun endelig klar til at rette op og smide sin absurde politiidentitet i havet.

Det værste ved Broen er så, at serien ikke har turdet genopfinde sig selv, men snarere har afviklet sin relevans under det intensiverede selvsving. Men fint nok. Nu ligger den så på bunden af Øresund.

Information anmelder ’Broen IIII’

Fjerde og sidste sæson af DR’s dansk-svenske krimiserie ’Broen’ er i gang. En ny ambitiøs seriemorder er på banen og spiller på de ideologiske spændinger, der findes i dagens Skandinavien.

Vi anmelder alle episoder. Følg med her.

’Broen’ sendes på DR 1 søndage kl. 20.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Thaarup Nyberg

Åh javel - troede det var en dokumentar.

Anne Eriksen, Thomas Tanghus, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Næh du der do, det en konspiration !!

Grethe Preisler

Genial slutning:
Gåden er løst. Saga Noréns mor led ganske rigtigt at Münschausen by proxy og burde have været fjernet fra hjemmet af hensyn til ægtemandens og børnenes sikkerhed.

Happy end:
Altså behøver svenskeren Saga Norén ikke længere at være i tvivl om sin egen infntile uskyld i lillesøsterens selvmord og kan med sindsro skrotte sit job som autistisk kriminalbetjent i Malmö-polisen og hellige sig jobbet som støttepædagog for kollegaen Henrik Sabroe i København og hans genfundne overlevende datter fra et ægteskab, der gik i stykker, fordi Henrik var for travlt optaget af sit arbejde og for lidt hjemme til at tage sig af konens behov for at føle sig elsket og værdsat som hustru og moder.

Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Kirsten Lindemark anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Det er der råd for, Leo Nygaard
du kan bare loggedig ind på dr.dk og podcaste alle afsnit af Broen IIII på din egen hjemmecomputer, hvis du vil have fuld valuta for licensbetalingen.

Grethe Preisler

Bedre held næste gang, Leo Nygaard
- det drejer sig ikke kun om en enkelt 'forfatter' men et helt team af sådanne, som for indeværende allerede har trukket stikket til DR og er startet på en frisk som selvstændige (ko)mediektører, mens de venter på Godot og 'UBI' i håb om så at kunne leve bedre af deres talent for at stikke snablerne i 'hyttefadene' med EU-støtte .. ;)

Anne Eriksen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Kirsten Lindemark anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Eva Schwanenflügel; - 00:41
Det må være Millenium du mener. Dér optræder også et lidt vildt kvindemenneske, en figur der, ligesom Grethe Preisler tror om Saga Norén, af mange opfattes som autist, hvad ingen af dem er, men rigtignok børn fra familier, hvor voldelige forældre skulle være fjernet.

Grethe Preisler og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Du siger noget, Jens Thaarup Nyborg,

Millennium-trilogien! Det var jo den, hvor Astrid Lindgrens juvenile mesterdetektiv Kalle Blomkvist genopstod som voksen og følsom free-lance journalist med samme navn, der avancerede til forlagschef og privatdetektiv med Pippi Langstrømpe i birollen som IT-supporteren og -hackeren Lisbeth Salander, der kørte sit eget løb parallelt med Kalles ... ;-)

Jens Thaarup Nyberg, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg skulle have set sidste afsnit sammen med en som er skarpere end mig. Hun er i øvrigt heller ikke bleg for at "spole tilbage" og se flere af afsnittene flere gange, i jagten på røde tråde. Indtil jeg snakkes med hende, ved jeg altså stadig ikke hverken hvem der dræbte udlændingechefen eller hvorfor, mens jeg dog fattede at både hende kineseren og ham i kørestolen ikke havde rent mel i posen. Og hvad det egentlig var med de to piger, hospitalsklovnen og dem på bilværkstedet fik jeg heller ikke rigtig fat i. OBS: Jeg har set det meste af serien, men med enkelte huller, hvor jeg simpelthen faldt i søvn - igen sikkert fordi jeg opgav at finde hoved og hale i fortællingen. I går zappede jeg simpelthen over til Sherlock Holmes på 3-eren. Det blev det nu ikke bedre af. Måske er det bare meningen at vi skal blive forvirret. I så fald er det lykkedes til fulde her.

Eva Schwanenflügel

Der er ingen tvivl om, at Deus ex Machina er blevet flittigt brugt ;-)

Torben K L Jensen

Jeg har set Broen IIII samlet - 8 timer i eet rap og det blev den ikke mindre mudret af bortset fra at jeg fik ret i at Saga Noren var fejlplaceret i politiet og tog konsekvensen af det. Nye muligheder for at finde sin plads hun kunne blive lykkelig i.

Eva Schwanenflügel og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Måske møder Saga Norén Lisbet Salander og vi får en ny serie om kvinder der elsker kvinder? ;-)

ingemaje lange, Henriette Bøhne, Grethe Preisler, Maria Jensen, Torben K L Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Jeg læste forøvrigt en kommentar i sidste uge, der havde forudset slutningen
Lidt ærgerligt, når man nu havde glædet sig til sidste afsnit

Eva, det ville være fantatsisk underholdning: Otte gange tres minutter med to vrede svenske kvinder, der stirrer olmt på hinanden henover en institutionsthermokande med kafferander. Alt skal være badet i et grelt, grønligt lys, og Jacob Groth skal komponere musikken. Det bliver sortere end noir.

Eva Schwanenflügel

Maria, de skal da ikke stirre olmt på hinanden, når serien skal handle om at de bliver forelskede..
De kan nøjes med at nidstirre korrupte politikere og den slags folk :-)

Leo, motivet for mordene er som følger: Asiatiske Stephanie-Susanne og kørestolsbrugeren Brian-Kenny mødte hinanden på en institution for ungdomskriminelle og fandt i dette barske miljø trøst i hinanden. De knyttede et ubrydeligt kærlighedsbånd, som resulterede i en baby, men onde kræfter i kommunen gennemtvang en bortadoption. Den stenede kvinde var den sagsbehandler, der underskrev papirerne. Jeg forstår ikke, hvordan det kan være gået hen over hovedet på dig.

Eva, både Lisbeth og Saga udtrykker deres forelskelse gennem olm stirren. Og alle andre følelser for den sags skyld.

Du har ret, Leo. Det er mig, der husker forkert.

I virkeligheden var den stenede kvinde en tysk forsker, der var ansvarlig for udviklingen af en meget farlig sneglegift. På grund af en korrupt laboratorieassistent (Nicole, der nu er gift med indehaveren af et autoværksted) falder giften i rockernes hænder. Kevin Brian, der er vokset op blandt rockerne, kommer ved at uheld til at indtage noget af giften, og det er derfor, han sidder i kørestol. Hans far, rockernes præsident, begår selvmord af ren skyldfølelse, og Kevin Brian er derfor henvist til at vokse op i sin gale bedstemors autocamper. Optændt af had og bitterhed over sin hårde skæbne, kontakter han Stephanie Susanne på the dark net.

Hun var snegleforskerens kollega i en fjern fortid, og det var i virkeligheden hende, der opfandt giften, i sin søgen efter en kur mod kræft. Da hun opdagede, hvor farlig hendes opfindelse var, besluttede hun straks at destruere den, selvom den nok kunne have indbragt hende en nobelpris. Men den skruppelløse Margrethe Thormod stjal som sagt opfindelsen og indklagede Susanne Stephanie for UVVU i en nedrig intrige, der involverede hendes daværende kæreste, nuværende korrupt politibetjent Jonas, som kronvidne. Takket være en fake-news kampagne orkestreret af en ambitiøse unge journalist, der nu arbejder som hospitalsklovn, mistede Susanne Stephanie sin forskningskarriere, og må nu henslæbe sit liv som au pair hos en distræt psykolog.

Kevin Brian og Stephanie Susanne har således rigeligt motiv til at planlægge en lang række af udspekulerede mord. Forstår du det bedre nu?

Henriette Bøhne, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Maria, jeg synes helt klart du skal skrive manuskript til den nye serie med Saga Norén og Lisbet Salander ;-)

Eva, jeg er meget enig.

Niels Duus Nielsen

Jeg har ikke gidet Broen, men det var måske en fejl? Det lyder som trash fra nederste skuffe, og jeg er en stor fan af trash og dårlige B- og C-film, så måske skulle jeg give serien en chance? Også selvom Maria Jensen ikke er manuskriptforfatter på serien, men det kunne hun jo blive?

Hvis der er nogen, der er leveringsdygtig i trash fra nederste skuffe, så er det mig. Jeg anbefaler hermed mig selv. Piv Bernth, du kan finde mig på Jaguaren i Holmbladsgade alle hverdage mellem 16 og 02.

Henriette Bøhne, Eva Schwanenflügel, Grethe Preisler og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Maria Jensen,
Jeg har lavet et dejligt oplæg til dig ovre på Badehotellet ;-)

Jeg har set det Eva, og jeg er meget grebet af stemningen stadigvæk. Jeg tror virkelig at det kan være det filmiske storværk, vi har ventet på. Det har potentiale til at binde nationen sammen på tværs af alle barrierer, men uden på nogen måde at være populistisk. Brava!