Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Alfahunnen Grace Jones stråler uformindsket i sit 70. leveår

Ny film om ikonet Grace Jones er en flamboyant kærlighedsakt og en rå blottelse, der viser damen som en ubøjelig orkan – og blotter hendes voldsramte barndom
Fiennes og hendes crew har fulgte Grace Jones i ti år og er med hende på Jamaica hos familien.

Fiennes og hendes crew har fulgte Grace Jones i ti år og er med hende på Jamaica hos familien.

CPH DOX

Kultur
15. marts 2018

Det er en dvælende, illuminerende og elegant dokumentarfilm, som Sophie Fiennes har skabt om Grace Jones – den store, jamaicanske sanger, sangskriver, producer, skuespiller og supermodel, der har givet os eller fortolket klassikere som »Walking In The Rain«, »Pull Up To The Bumper«, »Private Life«, »Love Is The Drug« og »Slave To The Rhythm«.

Grace Jones: Bloodlight and Bami nyder godt af adgang. Fiennes og hendes crew har fulgte Jones i ti år og er med hende på Jamaica hos familien. Og ikke mindst i akavede situationer, hvor Jones – ofte i lange, uklippede scener – markerer sig som alfahun og sætter sine samarbejdspartnere på plads, fordi de ikke overholder aftalerne.

»They don’t know I’ve been around the block too many times ... Or the globe. Fuck the block.«

Fiennes udviser også stor bevidsthed omkring musikkens elementarpartikler. Hvordan man kan pille sangene fra hinanden og pege på f.eks. Jones’ solosang eller legenden Robbie Shakespeares gummigeniale basspil. Eller hvordan hun bruger de mange nye koncertoptagelser til at kommentere på scenerne før.

Efter liveudgaven af »Williams Blood« følger der en familiescene, som handler om, at Jones identificerer sig mere med sin mødrene, mere frigjorte side af familien, Williams-slægten, end med faderens strengt kristne blod. Og det kommer frem, at stedfaderen tævede børnene hyppigt, og fik dem til at læse op fra Bibelen imens.

Mænd skal penetreres

Jones er nu 69 år og både mor og mormor. Det er svært at fatte, når man ser hende optræde – og i øvrigt leve det søde liv med champagnemorgenmad, optrædener og clubbing. Men hun er også en kvinde, der brænder for sit virke og ser ud til at nyde det.

Hun er en bramfri orkan, der river alt og alle med sig. Og så er hun en fritænker. Undervejs får vi at vide, at hun vil være på stoffer – LSD eller ecstacy – når hun dør. Timothy Leary kan komme og holde hendes hånd, siger hun. Og hun mener også, at alle mænd skal prøve at blive penetreret bare én gang i deres liv – så de ved, hvordan det føles.

Well, man føler sig allerede penetreret af at være i to timers kompromisløst selskab med hende. For Grace Jones: Bloodlight and Bami er en flamboyant kærlighedsakt og en rå blottelse. Ikke ulig damens sprukne, dundrende røst – den lyder både som en erotisk kommando og et stolt knejsende vidnesbyrd.

’Grace Jones: Bloodlight and Bami’. Instruktion: Sophie Fiennes. Vises den 16., 23. og 24. marts

www.cphdox.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Hun holder sig godt, selv om hun naturligvis ser gammel ud.