Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

I andet afsnit af ’Liberty’ prøver alle at komme videre efter katastroferne

Mens de voksne i DR-serien ’Liberty’ bevæger sig på en knivsæg mellem selvrealisering og desillusion, vader seriens teenager, Christian, gennem det tanzanianske bybillede med et forelsket smil
Mens de voksne i DR-serien ’Liberty’ bevæger sig på en knivsæg mellem selvrealisering og desillusion, vader seriens teenager, Christian, gennem det tanzanianske bybillede med et forelsket smil

DR Presse

Kultur
5. marts 2018

De gode græd, da første afsnit af DR1’s serieversion af Jakob Ejersbos roman Liberty sluttede, men det gjorde de onde også.

Den idealistiske sygeplejerske Kirsten (Sofie Gråbøl) skreg sin sorg ud efter en trafikulykke uden for den tanzanianske by Moshi, der kostede hendes baby livet. Den svenske savværksdirektør Jonas (Magnus Krepper) befandt sig på afgrundens rand privatøkonomisk og eksistentielt, fordi en journalist havde afsløret hans kyniske udnyttelse af svenske bistandsmidler. 

I andet afsnit tørrer de kriseramte karakterer øjnene og forsøger at komme videre med livet. Men tårerne bliver for Kirstens vedkommende ved med at løbe til, og for Jonas trænger nye problemer sig på.

Hurra for ungdomssporet

Midtimellem den kriseramte kernefamilie, der stadig er nye i Tanzanias miljø af europæiske expats, og Jonas’ private kongerige, som er centrum for al umoral, dalrer Kirstens unge søn, Christian (Anton Nikolaj Hjejle Øberg), rundt og er det bedste i serien.  

Seriens voksne bevæger sig hele tiden på en knivsæg mellem selvrealisering og desillusion.

Til sammenligning har seriens teenager et meget større råderum at udfolde sig på. Der er højt til loftet i det venskab, Christian har med Jonas’ lokale stik i rend-dreng, Marcus, og i den natklub ved navn Liberty, de frekventerer.

Christians forhold til klassekammeraten Samantha (Tana Kyhle Kahr) svinger vildt mellem ren fryd og benhård afvisning, men scenerne med de to siger aldrig noget definitivt om, hvordan landet helt præcis ligger. I modsætning til seriens andre scener har de ikke så travlt med at demonstrere, hvad karaktererne i virkeligheden er ude på, de viser bare en forelsket dreng og en forhærdet pige, der prøver at imponere hinanden.

Afsnit to af Liberty er bedst, der hvor bistandsproblematiseringen passer sig selv, mens Christian vader gennem Moshi med buksebenene smøget op, lange, lette skridt og et smil på, der er så saligt og fjoget, at man ved, det ikke kan vare ved.  

’Liberty’. Manuskript: Asger Leth efter Jakob Ejersbos roman. Instruktion: Mikael Marcimain. DR1 søndag kl. 20. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Denne kommen og gåen af mennesker. Biler, der kører til og fra - og så forudsigelige problemer og konflikter. Fængende er det på ingen måde. Så stopper efter at have holdt to af fem afsnit ud.

Tror nu jeg hænger på, selvom det godt nok ikke er en fortælling, der sætter humøret i vejret.
Faktisk så desillusionerende så jeg ingengang bemærkede at Christian så specielt forelsket, glad fjoget ud...

Glædesløst storbyskuespil i en tynd, mørk og gul suppe af priviligeret klaustrofobi, der aldrig kommer ud af tomgang. Jeg er nok bare ikke bygget til flere afsnit af Liberty

Peter Foersom

Så vidt jeg husker bøgerne, handler de først og fremmest om venskabet mellem Christian og Marcus og om at være ung med forskellige forudsætninger og muligheder. Mens tv-serien fokuserer på de voksnes bøvede kynisme og naive idealisme. Jeg glæder mig til at høre, hvorfor Christians musik er så meget bedre end den gængse på diskoteket i Moshi. Høre altså, ikke bare få det fortalt.

En skam at man ikke har tekstet de danske skuespilleres replikker! For som sædvanlig kan jeg kun forstå lidt under det halve af hvad de siger! Det går meget bedre med de svenske skuespillere. Svenskerne sjusker ikke så meget med deres sprog som danskerne. Så jeg stopper nu, jeg aner nogen gange ikke hvad der foregår, eller hvorfor.

Grethe Preisler

@Hanne Ribens,

Hvis vi lever længe nok, vil vi sikkert også kunne nyde alle afsnittene a 'Liberty' i reprise med undertekster. Ligesom vi nu kan podcaste serierne'Matador' og 'Huset på Christianshavn' fra dengang, Ruder Konge var knægt, og de danske skuespillerelever lærte at tale så tydeligt, at TV-teaterets publikum i udkant-Danmark ikke behøvede at aktivere app'en 'tekstet for tunghøre' på fjernbetjeningen ;)

@Hanne Ribens og Grethe Preisler

Der er danske tekster for os som heller ikke kan forstå hvad de siger i Liberty, Broen osv. Hvis du ser det på gammeldags TV kan du gå på tekst-tv 398 og så er teksterne på plads og de svenske kommer også ind som sædvanlig. Og hvis du ser det på computer er der en knap man kan trykke.