Læsetid: 4 min.

Depression kan ifølge ny bog ikke kureres med medicin

Johann Hari gør i ny bog op med forestillingen om, at depression skal ses som et symptom på kemiske ubalancer i hjernen, der kan kureres med den rette medicinering. I stedet ser han sygdommen som en reaktion på socialt og psykologisk pres, som det moderne samfund udsætter mennesker for
9. marts 2018

Depression er en af de mest omdiskuterede sygdomme i tiden. Den fylder ikke blot godt op i sundhedsstatistikkerne, men er også emnet i selvhjælpsbøger om mental sundhed samt i en lang række samtidsdiagnoser, hvor især brugen af antidepressiver bliver gjort til en metafor for dybere samfundsmæssige problemer. Det er dette felt, som Johann Haris skriver sig ind i med sin nye bog om depression Lost Connections: Uncovering the Real Causes of Depression and the Unexpected Solutions.

Med udgangspunkt i en række videnskabelige studier fra medicin- og samfundsvidenskaben er Haris ambition at gøre op med ideen om, at depression skal ses som et symptom på kemiske ubalancer i hjernen, der kan kureres med den rette medicinering.

Han mener i stedet, at sygdommen skal ses som en reaktion på et bredere sæt af socialt og psykologisk pres, som det moderne samfund udsætter mennesker for. I lange stræk minder ambitionen om hans sidste bog, Chasing the Scream, om ’war on drugs’, som konkluderede, at stofmisbrug havde rod i psykologiske eller sociale problemer og ikke kunne løses med politi og domstole.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Britta Hansen
Britta Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

christian christensen

Skal antipsykiatrien til at have en revival nu? Depression som den sunde psykes svar på et sygt samfund. Sidste gang den var fremme i 70'erne, anrettede den i alt fald stor skade på syge mennesker, der ikke fik ordentlig behandling, Humørsvingninger har vist også været på banen i noget længere tid end moderniteten. Grundtvig (1783 - 1872) led f.eks. voldsomt af dem i perioder

Britta Hansen

'Antipsykiatrien' skal nødvendigvis have en revival!

Med hundredtusindvis af mennesker i Danmark alene, som indtager antidepressiv medicin, bør emnet vidst være højt prioriteret, så tak for at tage det op, selv om jeg ikke læser meget nyt.

Godt, at Hari fordrer UBI som én af komponenter for et bedre og mindre depressionspræget liv!

Niels Duus Nielsen

Der er da ingen tvivl om, at de kemiske ubalancer, som optræder i forbindelse med depressioner, kan skyldes mange forskellige forhold. Det er vel lidt ligesom hovedpine og hovedpinepiller: Pillerne lindrer smerten, men den kurerer ikke hovedpinen, blot bliver den til at holde ud. Og hvis hovedpinen stadig er der, når virkningen af pillerne ophører, må man jo prøve at finde ud af, hvorfor man har hovedpine.

Depressioner bliver til at holde ud, når man spiser lykkepiller, men de forsvinder ikke. Det vil kræve massive omlægninger af samfundet at fjerne depressionens dybere årsager, så det får vi ikke politikerne til. Arbejdsmarkedets hellige køer er vigtigere end folks helbred.

Så jeg er helt med på en ny galebevægelse, sidst vi havde sådan en, var det sgu sjovt, og det gav værdigheden til mange skæve eksistenser, som indtil da var marginaliserede og under formynderi.

Jeg husker ikke, at den vi havde i halvfjerdserne anrettede skade på folk, det eren myte, de mere forstokkede blandt psykiaterne opfandt - progressive psykiatere tog derimod galebevægelsen til sig og eksperimenterede med alternative behandlingsformer, indtil politikerne lukkede pengekassen i, i forbindelse med nedlægningen af sengepladser til fordel for ambulant behandling.

I modsætning til. hvad Christian Engel påstår, fik galebevægelsen flyttet fokus fra galskab som noget unormalt til galskab som et vilkår.

Folk skal selvfølgelig have deres medicin, hvis de har brug for den, men det er ingen skade til at fokusere på de egentlige årsager til psykisk sygdom. De kemiske ubalancer er blot et symptom. Symptombehandling har sin berettigelse, når symptomerne er meget ubehagelige, jf. eksemplet med hovedpinen, men det bedste er nu engang at finde årsagerne til sygdommene, og så gøre noget ved dem.

Men det koster penge, og og det vil politikerne ikke gå med til, de skal nemlig bruge pengene til skattelettelser for de rige, så op i røven med de syge, de skal bare tage sig sammen og få sig et job.

Depressionen kan skyldes omgivelser i form af opdragelse og lign. Det kan samtidig også have rød i ens egne gerninger, hvorfor de fleste alternative behandlinger ændrer vaner, giver hjælp til at få en bedre verdensanskuelse, mere tid i det grønne og blå osv.

Det går naturligvis ud over medicin industriens klejnere.