Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Dokumentarfilmen ’The Zen Diaries of Garry Shandling’ fører os helt ind i hovedet og hjertet på en unik komiker

Judd Apatows ’The Zen Diaries of Garry Shandling’ fortæller fantastisk, morsomt og rørende om vennen og komikeren Garry Shandling, der hele to gange fornyede den amerikanske komedieserie
Kultur
23. marts 2018

Den amerikanske komiker Garry Shandling, der døde i 2016, 66 år gammel, var ikke særlig kendt i Danmark, men i film- og tv-miljøet i USA betød han meget.

Han agerede mentor for mange unge komikere og filmskabere og stod i 1980’erne og 1990’erne bag to komedieserier, It’s Garry Shandling’s Show og The Larry Sanders Show, som brød ny grund ved på bidsk og vittig vis at reflektere over alt fra tv-genrer og konventioner som netop sitcommen og talkshowet til begreber som berømmelse og ambition og mystiske folkefærd som skuespillere og talkshowværter.

I en todelt og mere end fire timer lang og ret fantastisk og rørende dokumentarfilm til HBO, The Zen Diaries of Garry Shandling, dykker Shandlings mangeårige ven, den amerikanske filminstruktør og producent Judd Apatow, nu ned i Shandlings liv og karriere.

Apatow har talt med familie, venner og kolleger – blandt andre Jim Carrey, Sarah Silverman, Sacha Baron Cohen – og han har fået adgang til de dagbøger, som Shandling førte stort set hele sit liv, og som viser ham som et menneske, der konstant søgte at blive lykkelig og være i balance.

Det lykkedes ikke altid, blandt andet fordi Shandling livet igennem blev hjemsøgt af sin elskede storebrors død, da de begge var børn.

Shandling var en begavet herre, og han stillede store krav til sine omgivelser, hvorfor han kunne være svær at arbejde sammen med. Men han stillede endnu større krav til sig selv, og dagbøgerne viser også en mand, der aldrig var tilfreds med sit arbejde, og som hele tiden bestræbte sig på at forny sig, blive bedre og nå længere.

The Zen Diaries of Garry Shandling er ikke for alle, men er man interesseret i en af USA’s store, indflydelsesrige komikere og tv-personligheder, bør man unde sig at se den. Om noget giver den én lyst til at gense hele Garry Shandlings værk.

’The Zen Diaries of Garry Shandling’. Instruktør: Judd Apatow. Kan ses på HBO Nordic i to dele fra den 26. og 27. marts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her