Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

’Ex Libris’ er en dybt tilfredsstillende film om lokalsamfundets kraftcentrum, folkebiblioteket

Dokumentaristen Frederick Wiseman fortæller fascinerende historier om mennesker og institutioner. I sin seneste film, ’Ex Libris – The New York Public Library’, tager han os med dybt ind i hjertet af lokalsamfundets sociale og kulturelle omdrejningspunkt, folkebiblioteket
I løbet 197 minutter bliver man en del af hverdagen på det store og meget smukke bibliotek i New York.

I løbet 197 minutter bliver man en del af hverdagen på det store og meget smukke bibliotek i New York.

CPH DOX

Kultur
15. marts 2018

Jeg har en svaghed for den 88-årige amerikanske dokumentarist Frederick Wisemans film. Hans film varer som regel tre-fire timer, og der er ingen fortæller til at guide én igennem, men hans stil er så ligefrem og ukunstlet, at man nemt og gerne lader sig suge ind i dem.

Gennem årene har han ikke mindst portrætteret en række institutioner ved blot at være tilstede og observere de fysiske omgivelser, de ansatte og dem, der besøger og bruger stederne. I La Danse (2009) følger Wiseman flere balletforestillinger på Operaen i Paris. I At Berkeley (2013) besøger han det californiske universitet. Og i National Gallery (2014) det store, betydningsfulde museum i London.

Wisemans seneste film, Ex Libris – The New York Public Library, fortæller om New Yorks folkebibliotek, hvis hovedafdeling ligger ved Bryant Park på Manhattan. Og ligesom i alle de ovennævnte film er kameraet en flue på væggen på hovedbiblioteket og de forskellige satellitafdelinger rundt om i den store by.

Dybt fascinerende

Vi overværer debatter og foredrag om videnskab vs. religion og slavehandel i 1600-tallet og samtaler med musikere som Elvis Costello og Patti Smith. Og vi lytter med, når bibliotekets informationsmedarbejdere f.eks. bliver bedt om at svare på, om der findes enhjørninger i virkeligheden – det gør der ikke – og når skolebørn får lov til at bruge bibliotekets faciliteter i deres undervisning.

Ingenting forklares, ingen mennesker henvender sig til kameraet for at fortælle et eller andet. I løbet af filmens 197 minutter bliver man blot en del af hverdagen på det store og meget smukke bibliotek.

Har man tålmodighed til det – og det har man – er det en dybt fascinerende og tilfredsstillende film, som tillige får en art politisk dimension og understreger, hvor vigtigt en rolle et folkebibliotek spiller i lokalsamfundet som vidensbank og socialt og kulturelt omdrejningspunkt.

’Ex Libris – The New York Public Library’. Instruktion: Frederick Wiseman. Vises 18. og 25. marts

www.cphdox.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her