Læsetid: 5 min.

Den lettiske mesterdirigent løftede Det Kongelige Kapel til skyerne

Årets modtager af Léonie Sonnings Musikpris, dirigenten Mariss Jansons, er klodens bedste orkestertræner. Det fik man indblik i, da Det Kongelige Kapel spillede Gustav Mahlers mægtige ‘Opstandelsessymfoni’ under Jansons’ olympiske lederskab. Det var en kapelkoncert, som må gå over i annalerne som en af de mest opsigtsvækkende i nyere tid
13. marts 2018

Kapelkoncerterne havde for mange, mange år siden en magisk klang ved sig. Det var tilløbsstykker, de få gange om året Det Kongelige Kapel steg op af graven på Kgs. Nytorv og begav sig hen til Odd Fellow Palæet i Bredgade for at give koncert, ofte med tidens allerstørste dirigenter og solister på besøg.

Sådan er det ikke mere, for de er for dyre, og de har for travlt. Når et koryfæ som Mariss Jansons kan lokkes til kapellet, sker det derfor med Léonie Sonnings Musikfond som brobygger. Fondens musikpris gives til komponister, solister og dirigenter, og fra den sidste kategori har den har hentet enestående personligheder som Leonard Bernstein (i 1965), Pierre Boulez (i 1985) og Simon Rattle (i 2013), som alle gav mindeværdige koncerter med kapellet.

Den 75-årige lettiske dirigent Mariss Jansons var altså dette års modtager. Valget er i sig selv fuldstændig indlysende, og det bekræftede priskoncerten. For det var, som om kapellet i Mahlers 2. Symfoni blev løftet til et så konsistent niveau, som i spilleteknisk forstand overgår, hvad det i min erindring tidligere har præsteret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Larsen
Hans Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu