Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Mennesker og stereotyper i opløsning

I Karen M. McManus’ ungdomsroman ’Én af os lyver’ sker et mord, men det er årsagen og konsekvensen, ikke opklaringen, der gør krimien til spændende og perspektivrig læsning
Kultur
16. marts 2018

Man kan næsten se Emilio Estevez og Molly Ringwald for sig og høre Simple Minds »Don’t you (forget about me)«, når man læser de første sider i Én af os lyver. Ligesom i John Hughes’ legendariske ungdomsfilm fra 1985 The Breakfast Club er fem high school-elever indkaldt til eftersidning.

»Stræberen, stjernen, pusheren, skønheden«, som der står uden på forlaget Carlsens danske udgave af Karen M. McManus’ New York Times-bestseller. Og så tilføjelsen: »Et mord.« For kort efter eftersidningen er gået i gang ligger den femte elev og raller på gulvet. Hans nøddeallergi har slået ham ihjel. Men var det et hændeligt uheld – eller var det mord?

Ungdomsromanen får et tvist i Karen M. McManus’ spændende krimi, der ikke handler så meget om mordet, men om, hvad det gør ved en gruppe unge mennesker, der tilsyneladende ikke har meget andet tilfælles, end at blive anklaget for et mord i et lukket rum.

Vil de begynde at beskylde hinanden eller vil den mistænksomhed, som omverdenen møder dem med, forene dem på tværs af forskelligheder?

Det sidste lyder som et smukt budskab, men er det jo egentlig ikke. Det er ikke særlig opløftende, at der skal en mordanklage til for at skabe fællesskaber. Et menneske skal bogstaveligt talt gå i opløsning, før stereotyperne begynder at gøre det. Så meget skulle der ikke til i The Breakfast Club i 1985. Men måske er det en pointe.

Hvad der ikke fandtes i 1985 var internettet. Dengang var det stadig en mulighed at genopfinde sig selv, når man forlod high school og glemme den man var. I dag husker internettet for evigt. Og det viser sig, at netop det giver alle de fire, der overlevede eftersidningen, et motiv til at sørge for, at den femte ikke gjorde. D

en myrdede Simon havde skabt en digital nyhedstjeneste, der fortalte alle de mørke hemmeligheder om skolens elever. Eksamenssnyd, utroskab, doping og andre indiskretioner, der kunne få alvorlige konsekvenser for de unges fremtid, kunne pludselig googles.

I dag skal facaden ikke bare opretholdes, mens man går rundt på skolens linoleumsgulv. Mordet på Simon får facaderne til at krakelere, men et overraskende tvist afslører, at det samme gør Simons forestillinger om, hvor langt unge mennesker vil gå for at undgå det.

Karaktererne og deres udvikling løfter McManus’ bog. Ikke mordgåden. Men mordets årsag og konsekvenser er meget medrivende og perspektivrig læsning for alle – både for en skolesøgende teenager, for én der engang har været det og for forældrene til én.

Karen M. McManus: ’Én af os lyver’. Oversat af Dorte Hjort Jensen. Carlsen, 400 sider, 250 kroner.

Krimi 2018

Litteraturen har altid forsøgt at sætte kriminalsager i forbindelse med en dybere samtidsanalyse – for måske er det gåderne, der gør os i stand til at leve i et gennemrationaliseret samfund. Vi sætter fokus på krimien som et pusterum i en verden præget af usikkerhed og frygt for fremtiden, men også på hvordan virkelighedens efterforskere læser krimien, og så anmelder vi 19 krimier – blandt andet ’Rosernes torne’ skrevet af Stephen King i fællesskab med hans søn.

Andre artikler i dette tillæg

 • Hvilken krimitype er du?

  16. marts 2018
  Er du den moralske læser, der tager afsted for at bakke op om krimiforfattere, der tør tænke ud over døde kvinder på kødkroge, eller går du selv med en ikke så hemmelig drøm om at skrive Danmarks næste kriminalbestseller?
 • Stephen King og hans søn fejrer kvinden i ’Rosernes torne’

  16. marts 2018
  Kvinder falder i søvn og forpupper sig i Stephen og Owen Kings ’Rosernes torne’, en sælsom og underholdende genfortælling af historien om Tornerose og vel nærmest et feministisk kampskrift om forholdet mellem gode kvinder og vrede mænd – og alle dem midt imellem
 • Detektivromanen giver os gåder, vi ved, vi kan forstå

  16. marts 2018
  Forbrydelsen var, at det moderne samfund dræbte mysteriet. Redningen blev, at kriminalromanen gav os gåderne tilbage. Og nu giver de os fortællingen om en verden, hvor vi kan stole på, at vi kan finde ud af, hvem der har gjort det
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her