Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Nazister i den bolivianske jungle

Bolivianske Rodrigo Hasbún skriver indlevelsesrigt om fanatikerne fra familien Ertl, der emigrerede til Latinamerika efter krigen
Kultur
23. marts 2018

En af de mange europæiske familier, der efter Anden Verdenskrig emigrerede til Latinamerika, var den tyske Ertl-familie, der i halvtredserne rykkede fra München til La Paz i Bolivia.

Faren, Hans Ertl havde været fotograf for Leni Riefenstahl, Hitlers berømte propagandafilminstruktør.

Ertls ældste datter, Monika, blev som voksen en del af den berømte bolivianske guerillagruppe ELN, der så sig selv som Che Guevaras disciple efter hans død, og hvis mord, Monika Ertl er kendt for at være den, der hævnede i 1971 ved at dræbe den bolivianske konsul, Toto Quintanilla.

Disse historiske facts behøver man ikke have straight for at læse bolivianske Rodrigo Hasbúns roman Affekter, men det gør det en del sjovere. Monika Ertl, spændt ud mellem et europæisk, nazistisk ophav og en revolutionær latinamerikansk skæbne, er nemlig omdrejningspunkt for romanens mangestemmige fortælling.

Monika er imidlertid aldrig selv fortæller. Det er hendes to yngre søstre, Heidi og Trixi, hendes svoger og elsker, Reinhard samt en både anden- og tredjepersonsfortæller.

Der berettes om søstrenes tidlige ungdom på et nyt kontinent, om rejserne ud i regnskoven med kunstnerfaren som ekspeditionsleder, om morens sygdom, Monikas radikalisering, om de mange skæbner og møder og ja, affekter, deres turbulente liv indeholder.

Hasbún skriver indlevelsesrigt, særligt om det jaloux mellembarn Heidi. Det første kapitel, som er fortalt af hende, mindede mig med smertelig glæde om Bruno Schultz’ Kanelbutikkerne. Her fortæller hun om faderens lange monologer ved middagsbordet i bogens første scene:

»Monika og Trixi lyttede helt hypnotiserede, for slet ikke at tale om mor. Vi var hans klan, der ventede på ham, førhen i München, men det sidste halvandet år her i La Paz. At rejse væk var det, far var bedst til, at rejse men også at vende tilbage, som en soldat fra en endeløs krig, for så at samle kræfter til at drage afsted igen.«

Hans Ertl er objekt for alle familiemedlemmernes fascination, ligesom Monika senere bliver det. Begge er de kompromisløse opdagelsesrejsende, der vækker beundring og frygt. De er fanatiske, identitetsforvirrede europæere i den bolivianske jungle.

De mange udsigelsespositioner gør bogen til lidt af en stilistisk rodebutik. F.eks. virker Trixi, den yngste datters, staccatostiliserede fortælling om sin ensomhed sammen med moren lidt umotiveret, ligesom bogen også ender meget brat. Måske fordi den er så kort, har man ikke tid nok til at lære de mange stemmer at kende. På den anden side ville jeg nødigt undvære denne stilistiske diversitet. 

I stedet ville jeg hellere have at Affekter var dobbelt så lang. Og det er alligevel ikke så tit, man har det sådan.

Rodrige Hasbún: ’Affekter’. På dansk ved Tine Lykke Prado. Jensen & Dalgaard. 132 sider, 248 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

" Monika Ertl er kendt for at være den, der hævnede i 1971 ved at dræbe den bolivianske konsul, Toto Quintanilla.".

Attentatet fandt sted i Hamborg. En Journalist fra denne avis kørte flugtbilen.

https://www.b.dk/kultur/danskeren-og-mordet-i-hamburg