Jeg var i lang tid passioneret modstander af Radio24syvs fredagsprogram Er Du Sunshine? Jeg kunne simpelthen ikke se meningen i to timers overfladisk sludren om det, der umiddelbart lød som rene ligegyldigheder om værtens, Mathias Helts og hans indbudte entourages seneste scoringer. Det lød dumt, underlødigt og direkte uintelligent – men oh boy, hvor tog jeg fejl.
Blomster og bekendelser
Er Du Sunshine? er et fredagsbarsprogram. Det dyrker på mange måder underlødige og overfladiske emner, og det er sludrende. Det er svært at løfte et program, der skal være en letbenet og sjov afslutning på folks uge, ud af ren satire. Genren er generelt kendetegnet ved sketches, faste elementer og en fast lidt høhø-agtig sang. Tænk Tæskeholdet i deres velmagtsdage, der havde »Fredagssangen«, »Tale til nationen« og 100 procent 90’er-ironisk drengerøvshumor.
Mathias Helt taler hver fredag med sit skiftende panel af værter om forskellige emner med udgangspunkt i deres eget liv som homoseksuelle mænd. Seksualitet fylder meget i programmet, men ikke som noget, der skaber afstand, snarere nærhed.
For Mathias Helt og hans værter er ethvert emne en mulighed for at dele af egen erfaring og hjælpe lytterne med deres problemer. Her er især ’Ugens buket’ et rørende indslag. Lyttere skriver ind og nominerer en person, som de mener fortjener at modtage en buket, derefter udvælger værterne, hvem der skal modtage buketten. Ugens buket er måske dansk radios bedste bekendelseselement, hvor oplæsningen af nomineringerne er det absolutte højdepunkt:
»Min veninde Katrine skal have Ugens buket. Hun træner med mig mindst en gang om ugen, udholder mine dårlige vittigheder, og hun sørger for at komplimentere min krop, selv om den ikke ændrer sig væsentligt til det bedre. Hun kommer med små gaver og fortæller mig, at jeg slet ikke ligner en på 48. Hun klarer tre børn, hvor to er tvillinger, og bare det er grund nok til, at hun skal have en buket. Kh Birgit, der i øvrigt blev lidt småked af det, da I kaldte en fra Kender du typen for Birgit, fordi hun have tofarvet hår og dynejakke.«
At Er Du Sunshine? også har de allersjoveste breakers, gør naturligvis heller ikke oplevelsen mindre god.
Dovne curlingbørn
Selv om Informations kritikserie om taleradio primært handler om forholdet mellem P1 og Radio24syv, bliver det nødvendigt at inddrage P3, når man vil sammenligne underholdningsstoffet. For på P1 er der aldrig fredagsbarsstemning. Her ligger programmet Orientering på den tidlige fredagsaftenflade. Det siger noget om, hvilken mængde af indhold Radio24syv formår at løfte med en enkelt kanal i forhold til Danmarks Radio, der kan sprede sig over otte kanaler.
P3’s eftermiddagsprogram Curlingklubbens programerklæring er, at de to selvudnævnte curlingbørn og værter, Christian Bonde og Maria Fantino, nu tager »kosten i egen hånd« og laver et generationsprogram.
Curlingklubben har først og fremmest ét problem: Det er plaget af at være et taleprogram, der er tvunget til at afspille P3’s spilleliste, der stadig er et anstrengende miks af dårlig pop, den billige ende af rap og Kings of Leon (ja, det er en kategori i sig selv). Det gør de to værters forsøg på at have en meningsfuld samtale fuldstændig umulig, fordi de konstant afbrydes af denne musikalske elendighed og efterlader lytteren ukoncentreret og irriteret.
Helt skævt bliver det, da de leger »hvad-vil-du-gøre-for-en-million-dollars«, hvor de læser op fra underholdningsmediet Buzzfeed: »Vil du æde alt det hår, du har trukket op af dit afløb i dit badeværelse for en million dollars?« Det er svært at se det sjove eller for den sags skyld nyskabende i taleradio, der lyder som et dunstende teenageværelse.
Curlingklubben er lidt ligesom at være sammen med en ven, man ikke har set i lang tid og ikke længere har noget til fælles med. Man bliver på overfladen, mens man hele tiden kaster ligegyldige emner mod hinanden. Det kan være hyggeligt, bevares, men også anstrengende. Her brillerer Er du Sunshine? med en umiddelbar sludren, der er præget af tidens store spørgsmål om køn, identitet, seksualitet, og hvad voksenlivet byder på af trivialiteter. Det er ikke bare god radio, men essentiel kultur til Danmarks radiolyttere.
Lad os snakke om taleradio
P1 fik et gok i nødden, da Radio24syv for 8 år siden udfordrede DR’s monopol som public service-finansieret, nationalt taleradiomedie. I dag er begge kanaler etablerede institutioner, og danskerne hører tilsammen mere taleradio end tidligere.
Men hvad har de to kanaler egentlig gang i? I den kommende tid kigger Information nærmere på P1 og Radio24syv og anmelder deres programmer side om side og i sammenligning.
Seneste artikler
Radio24syv har bragt samtaleprogrammet ind i vor tid
7. maj 2018I Informations sammenligning af Radio24syv- og P1-programmer har vi ikke kunnet finde P1’s ækvivalent til Poul Pilgaard Johnsens samtaleprogram Flaskens Ånd. Men så huskede vi 1950’ernes legendariske Kaminpassiar med Karl Bjarnhof. 60 år er gået, og kun lummerhedsniveauet har ændret sigP1’s middagsradioavis har simpelthen flere kræfter end Radio24syvs 12-nyheder
10. april 2018P1’s middagsradioavis har ressourcerne til at være egentlig folkeoplysende radio. Men Radio24syv undgår kedsomhed ved at bevæge sig raptRadio24syv’s program Aflyttet er de paranoide teknologikritikeres faste holdepunkt
9. april 2018Digitalt på P1 er til dem, der vil kunne tale med om teknologi ved middagsbordet. Radio24syvs Aflyttet er for de inkarnerede teknologikritikere, der altid bliver præsenteret for nye eksempler på, at verden er på vej i en helt forkert retning
- smag og behag er heldigvis forskellig - dette lyder i mine ører pænt anstrengt og anstrengende - men som sagt ---
—tænker også jeg bliver hængende på P1, i hvert fald så længe der ikke går alt for meget fredagsbar i den dér.
Radio24syv slår nogle skæverter, det der sunshine er et af den for mig, men måske det bare er mig. Et andet skævskud er de der Winthersøskende. Men det jeg elsker ved kanalen er at der eksperimenteres, prøves nye ting og for få midler.
Hvis man vil have fredagsbar kunne man måske bare gå i en fredagsbar... og lade radio være radio.