Læsetid: 5 min.

Pia Juuls nye digte kan æstetisk ikke måle sig med hendes største bedrifter. Men eksistentielt føles de hamrende væsentlige

Med sin nye digtsamling bringer Pia Juul os ned i et lag af alvor, som de fleste af os rummer, men som de færreste opholder sig i ret længe ad gangen
I Pia Juuls seneste digtsamling lægger hun ud med et femsiders prosadigt. Det starter i New York og slutter på Vesterbro, og overalt registrerer det den samme trøstesløshed: mennesker, der tigger på gaden, og et jeg, som bare passerer forbi.

I Pia Juuls seneste digtsamling lægger hun ud med et femsiders prosadigt. Det starter i New York og slutter på Vesterbro, og overalt registrerer det den samme trøstesløshed: mennesker, der tigger på gaden, og et jeg, som bare passerer forbi.

Niels Hougaard

23. marts 2018

FORBI – den korte, triste titel på Pia Juuls nye bog – sender mig tilbage i tiden og ned i et stemningsleje, jeg ikke gæster ofte. Jeg lytter til min mor eller mormor, mens hun læser H.C. Andersens eventyr »Grantræet«, og jeg hører atter de bundtriste ord, da træet efter den lysende juleaften er endt som optændingsbrænde under den store kedel:

»Drengene legede i Gaarden, og den Mindste havde paa Brystet Guldstjernen, som Træet havde baaret sin lykkeligste Aften; nu var den forbi, og Træet var forbi og Historien med: forbi, forbi, og det blive alle Historier!«

Den historie, som i digtene er slut, handler primært om kærlighed. Der er, som der står i et nøgledigt, »ret tomt i mit rummelige hjerte, / dér hvor du var«. Jeget hører og ved med sig selv, at man skal løfte hovedet igen, men hun kan bare ikke. Hvordan lukke nogen ind mere? Hvordan lukke sig op for andre? »Umuligt er alting, alt godt som ventede os, alt er / umuligt. / Alt«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørn Andersen
Jørn Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu