Læsetid: 8 min.

Pointen er mesterlig, men polemikken er jammerlig i Steven Pinkers nye bog

Steven Pinkers kritik af kritikken er ikke på niveau med hans hyldest til vaskemaskinen. I hans nye bog er pointen, at vi er omgivet af fremskridt, som vi ikke bemærker
Vaskemaskinen er eksempel på den bærende pointe i den amerikanske psykolog og offentlige intellektuelle Steven Pinkers nye bog ’Enlightenment Now’; Vi er omgivet af fremskridt, som vi ikke bemærker.

Vaskemaskinen er eksempel på den bærende pointe i den amerikanske psykolog og offentlige intellektuelle Steven Pinkers nye bog ’Enlightenment Now’; Vi er omgivet af fremskridt, som vi ikke bemærker.

Ritzau Scanpix

9. marts 2018

Når vi kigger på en vaskemaskine, ser vi ikke fremskridt, frigørelse og ligestilling. Hvis vi overhovedet bemærker den, vil se et stykke husholdningsmekanik. Og hvis vi er kritisk bevidste, vil vi bekymre os om, hvor meget energi den bruger og spildevand den udleder. Vaskemaskinen er praktisk, og vi har brug for den, men vi betragter den også som en risiko.

Men den svenske sundhedsforsker Hans Rosling gjorde os for nogle år siden opmærksom på, at vaskemaskinen var virkeligt frigørende for kvinder og en betingelse for ligestilling. For det er som regel kvinder, der vasker tøj, og før vi fik hjælp fra maskinerne, krævede det en hel dags arbejde at gøre en families tøj rent. Det var kedsommeligt og slidsomt arbejde, så vaskemaskinen, dette tilforladelige stykke hårde hvidevarer i vores hjem, er ikon på en frigørelse, som har forandret vores liv og fællesskaber til noget, vi er stolte af og vil kæmpe for.

Denne husholdningsmaskine repræsenterer et kolossalt humanistisk fremskridt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Niels Johan Juhl-Nielsen
  • Troels Ken Pedersen
Olaf Tehrani, Niels Johan Juhl-Nielsen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bare en lille tiføjelse. Det skulle være dokumenteret, at man(kvinder) bruger lige så lang tid på tøjvask i dag, som for hundrede år siden. Den gang vaskede man nemlig ikke så tit

"Grundlæggende hævder Pinker, at det store spørgsmål ikke er, om nogle har mere end andre, men om alle har tilstrækkeligt",
"...hvis nogle har langt flere ressourcer end de andre, vil de også bruge dem til at bestemme over dem"

Hvordan kan man argumentere for mindre ulighed med din årsløn Rune ? Forklar mig venligst hvorfor det ikke er hykleri. Er det din orientering mod venstre, der ligger bag din automatindignation over fattiglemmers grumme kår ? Du betaler med påtaget solidaritet, ikke penge. Er det i grunden ikke det faktum, der ligger bag det intellektuelle venstres aktuelle deroute Rune ? You can fool some people...

Pinkers pointe er at 68ernes forkælede generation fornægter videnskabens kvantespring i menneskets generelle livskvaliteter som resultat af få ihærdige produktive individer i modsætning til en enkelt curlinggeneration, helt uden naturvidenskabelig forståelse. Det var bare så skidesvært det der fysik og matematik.

"Det er mærkeligt, at en forsker, som påberåber sig oplysningen, ikke opererer med den antagelse, at radikal kritik ikke er afvisning af fremskridtet. Det er tværtimod forudsætningen for fremskridt – politisk, videnskabeligt og socialt"

Radikal kritik har aldrig flyttet et komma en meter. Det at vi har udnævnt simpelt navlepilleri til forskning, gør det ikke til videnskab. Det har bare skabt en mulighed for at ignoranter i dag kan kalde sig forskere og hæve en fed hyre. Resultatet er en stor ekstra friktion i udviklingen af vores velfærdssamfund og vores fremtid. Hvis ikke vi prioriterer naturvidenskaben i vores uddannelsessystem i fremtiden, falder vi agterud i forhold til vores mange potente konkurrenter. Navlerne ER pillet.

jytte dysted dahl

Vi er omgivet af fremskridt, som vi ikke bemærker. Kulturkritik virker kultiverende og korrigerende og er forudsætninger for oplysningens basale principper og præmisser. Hatten af for Rune Lykkebergs skarpe analyse og udbygning af Pinkers kritik.
Inden vi skriver sidste strofe i hyldestsangen til vaskemaskinerne, skal vi overveje, om ikke vi bruger lige så megen tid på vask i dag, som vi gjorde for 100 år siden? Forskellen er, at det ikke udelukkende er kvinder der vasker, samt at tøj, duge og sengetøj er meget mere rent og velduftende nu end tidligere, og at vi har færre lus og lopper. Vi kan stadig prise vaskemaskinens fremskridt, men mest på grund af de æstetiske og sundhedsmæssige fordele, den har bragt os.
Ære den, der æres bør!

Niels Duus Nielsen

"Grundlæggende hævder Pinker, at det store spørgsmål ikke er, om nogle har mere end andre, men om alle har tilstrækkeligt".

I så fald argumenterer Pinker mod bedre vidende, og det kan jeg ikke rigtigt forestille mig. Så jeg må nok hellere læse bogen og få syn for sagn. Men det glæder mig, at Lykkeberg gør indsigelse mod netop dette punkt.

Det er et anerkendt sociologisk forskningsresultat, at relativ ulighed er en stærkere faktor i forhold til et givet samfunds stabilitet, end absolut fattigdom. Så påstanden er simpelthen forkert, fra et empirisk synspunkt er den direkte falsk.

Selv Verdensbanken og OECD, som man skulle tro havde en ideologisk interesse i at underspille den relative uligheds betydning for samfundenes stabilitet, udsender jo den ene rapport efter den anden, hvor dens førende forskere advarer imod den relative ulighed. Her er en oversigt over forskningen på området helt tilbage fra 2002:

https://www.odi.org/sites/odi.org.uk/files/odi-assets/publications-opini...

"Inequality and poverty affect each other directly and indirectly through their link with economic growth".

Så selv om bekymringen især udtrykkes som en bekymring for at ulighed vil begrænse den hellige vækst, gøres der opmærksom på en lang række negative virkninger som følger af en øget relativ ulighed.

Og bemærk, der er tale om statistiske kendsgerninger, ikke ideologisk styrede argumenter. Det kan måles, at i samfund, hvor den relative ulighed er stor, er kriminalitets- og voldsraten højere end i absolut fattige samfund, hvor indkomstforkelingen er mere jævn.

ulrik mortensen

Hyldest til vaskemaskinen. Kvinder brugte langt mere tid på at vaske tøj i gamle dage. F.eks. kapitel 4 (The washing machine has changed the world more than the internet has) i '23 things they don't tell you about capitalism' af Ha-Joon Chang. S. 34 "Washing machines have saved mountains of times, a mid 1940s study by the US Rural Electrification Authority reports that, with the introduction of the electric washing machine and electric iron, the time required for washing a 38 lb load of laundry was reduced by a factor nearly 6 - from 4 hours to 41 minuts" ... Mere: "The emergence of household appliances, as well as electricity, piped water and piped gas, has totally transformed the way women, and consequently men, live. They made it possible for far more women to join the labour market. For example, in the US, the proportion of married white women who work outside the house rose from a few per cent in the late 1890s to nearly 80 per cent today" ...