Læsetid: 3 min.

Velkommen til en guldgrube af historier

Den nye podcast ’Endless Thread’ finder deres historier om spektakulære historiske skikkelser og begivenheder og om almindelige menneskers store følelser frem fra hjemmesiden Reddit. Der er hele tiden gevinst
16. marts 2018

Hjemmesiden Reddit har 330 mio. brugere, som i 140.000 forskellige diskussionsfora – såkaldte subreddits – deler nyheder, hverdagserfaringer, sure opstød, kuriøse kendsgerninger og nuttede dyrevideoer. Reddit er internettets forside, hvis man skal tro deres slogan, og en myldrende myretue af henvendelsestrang, hvis man skal tro sine egne øjne.

Podcasten Endless Thread, som bliver lavet af den amerikanske public radio-kanal WBUR i samarbejde med Reddit, er blevet beskrevet som Reddits egen radiostation, der hver uge rapporterer de mest opsigtsvækkende historier fra hjemmesidens kringelkroge.

Det er et godt billede, ikke mindst fordi forestillingen om et nyhedsmedie, der kunne dække sådan en pærevælling af mellemmenneskelig kommunikation, er dragende. Men det er ikke helt præcist. Endless Thread er ikke som sådan en podcast om fænomenet Reddit. Den handler ikke, som den sprudlende podcast Reply All eller den lidt mere snusfornuftige Note to Self, om livet på og med internettet.

Værten Ben Brock Johnson og produceren Amory Sivertson bruger Reddit som en ressource, en guldgrube af fascinerende historier, som de hver uge samler under et specielt tema. På den måde er Endless Thread snarere en konkurrent til den historiefortællende radios amerikanske flagskib This American Life – hvis altså det gav mening at tale om konkurrence, hvad det naturligvis ikke gør, fordi man bare får lyst til mere af det gode. 

I dag lærte jeg ...
De historier, Johnson og Sivertson fortæller, foregår i høj grad i den del af de virkelige liv, der ikke er internettet. Nogle gange er de faldet over en kommentar eller et indlæg, som fører til en reportage. En 23-årig mand, som i sin daglige bestræbelse på at holde sig clean finder støtte i en subreddit for tidligere stofmisbrugere, viser rundt i sit hverdagsliv i en lille landlig by, fortæller sin historie og giver dermed en lille del af billedet af den misbrugsepidemi, der hærger USA. 

Andre gange, som i sportsafsnittet op til Superbowl eller kærlighedsafsnittet i anledning af Valentinsdag, har de fisket efter noget bestemt. Også her er der gevinst. En bruger, der har nørdet Superbowls halftime show i årevis, forklarer, hvordan pauseunderholdningen til en sportsbegivenhed blev en stor national, kulturel begivenhed, og det gør han godt.

Johnson interviewer en far, der i en subreddit med overskriften Change My Opinion (på dansk: Ændr min holdning) har spurgt, om han skulle forbyde sin søn at dyrke amerikansk fodbold, fordi risikoen for hjerneskader er stor. Det fører til en fin (ikke definitivt konkluderende) samtale om, hvilke beslutninger forældre tager på deres børns vegne, og hvilken ret de har til det.   

Debutepisoden fra januar er inspireret af og opkaldt efter værtens yndlingsoverspringshandling: Den subreddit, der hedder No No No No Yes og er en samling af videoer og gif’er af ulykker, der undgås i sidste øjeblik. Johnson viser en af sine favoritter –  et nuttet dyr, der næsten falder og slår sig – og flytter så fokus ud i luftrummet over England.

Her hang en britisk pilot engang og dinglede i sin sikkerhedssele, fordi døren var blæst af cockpittet, fordi flyet var ude af kontrol, fordi vindskærmene var faldet af, fordi en flyingeniør havde købt nye møtrikker til dem på øjemål, og det skulle han aldrig have gjort.

Historien har Endless Thread fra den populære subreddit, der hedder Today I Learned (På dansk: I dag lærte jeg), hvor brugere deler dagens høst af paratviden. Man ved fra dagens tema og titel, at det ender godt, men afsnittet er tilrettelagt med så skarpt et skiftende fokus på de forskellige menneskelige og mekaniske elementer i den ærgerlige situation, at det er nervepirrende nok.       

Ti afsnit har jeg hørt af Endless Thread, og ikke en eneste historie har været det mindste uvedkommende eller mindre end fremragende fortalt og produceret. Og netop fordi Johnson og Sivertson gør sådan et godt job, kunne jeg godt tænke mig, at de kom en tur væk fra verdens solside. Der er også dystre historier, skæbner og fællesskaber at finde på Reddit. Det ville være opløftende at høre dem få samme begavede behandling som de lyse. 

’Endless Thread’ kan høres på diverse podcast-apps. Nye afsnit hver torsdag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu