Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Brandet Peter Schmeichel er ubetalelig PR for Putin, og det gør ondt at se på

The Peter Schmeichel Show på den engelsksprogede statspropaganda-kanal RT er indholdsløs og helt ukritisk propaganda for Rusland. Det er måske ikke overraskende. Men at se hele Danmarks Peter Schmeichel som Putins galionsfigur slår overraskende hårdt
Uanset hvor mange rubler eller dollar, han får i løn, er brandet Peter Schmeichel ubetalelig PR for Putin.

Uanset hvor mange rubler eller dollar, han får i løn, er brandet Peter Schmeichel ubetalelig PR for Putin.

Yuri Kochetkov

Kultur
5. april 2018

Peter Schmeichel fryser. Han står på stadionet i Nísjnij Nóvgorod, og han har halstørklæde og læderhandsker på. Det er »prægtigt«, siger han på engelsk om sportsanlægget, der skal danne ramme om nogle sommerens VM-kampe. »Og jeg kan love jer, at der ikke vil være sne til den tid,« siger han og peger ud på den hvidklædte bane. »Det vil være på græs, selvfølgelig.«

Det er første afsnit af The Peter Schmeichel Show, der vises på den engelsksprogede statspropaganda-kanal RT. Ideen er, at the great Dane rejser Rusland rundt og viser seerne de byer, der skal spilles VM i. Nu gælder det altså Nísjnij Nóvgorod. I baggrunden kører vestlig rockmusik med forvrænget elguitar.

Først er den tidligere målmand på en bilfabrik, som under Anden Verdenskrig blev jævnet med jorden af tyske bomber. Som en forvokset Byggemand Bob kører han rundt på en gaffeltruck. »Utroligt nok tog det kun de lokale 100 dage at genopbygge fabrikken,« fortæller han entusiastisk og tilføjer, at den i dag beskæftiger omkring 20.000 mennesker og er en »multimilliarddollarforretning«. Dollar, ikke rubler.

I næste klip kører han en stor bil rundt i den storslåede natur. Han er en »big boy«, der kan lide »big toys«, siger han. Det er alt sammen rigtig hyggeligt, og man får lyst til at tage det første fly til Moskva. Han kommer også forbi et museum, der udstiller russisk kunst – og stopper ved et Kandinskij-maleri for at fortælle, at Vasilij Kandinskij var en pioner indenfor abstrakt kunst. Til sidst tager han os tilbage til »de russiske kunstrødder«. Sammen med en kvinde maler han babusjkafigurer, men han er ikke så dygtig som hende. De griner, og i baggrunden kører ubekymret up-tempo folkemusik.

Og det var så det.

Programmet minder mere om en turistkampagne end et tv-program, og det er egentlig ikke overraskende. Det burde heller ikke overraske, at Schmeichel medvirker, for alle ved, at money talks i fodbold – en sport, der rimer på skattely, oligarker og arabiske diktaturer. Og uanset hvor mange rubler eller dollar, Peter Schmeichel får i løn, er han ubetalelig PR for Putin.

Ifølge FIFA er han blandt de 100 bedste nulevende fodboldspillere. 

Han er også den måske største sportsudøver, vi har haft herhjemme. Hans brand i en dansk kontekst er enormt. Og måske er det derfor, programmet er så ubehageligt et bekendtskab. Nogle af de stærkeste fællesnationale minder, vi har fra nyere tid, har vi jo netop med ham. 

»Schmeichel med én hånd – nej, nej, nej!«

Nej.

’The Peter Schmeichel Show’. Tv-show, RT. Kan ses på rt.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

kjeld hougaard

Du ser splinten i din broders øje….Hele fodbolds VM er – også – en propaganda galla for det land som afholder begivenheden, denne gang bliver det Rusland og Putin, Næste gang Qatar, et diktatur styret af muslimsk fundamentalisme, som behandler de gæstearbejdere som bygger anlæggene som tredjerangs eksistenser. Så - det officielle Danmark bidrager gladelig, en enkelt eller to fremstående Danskere er blandt de bedste i Europa. DBU – som repræsenterer hele Danmarks fodbold verden tjener penge på at forgylde Putins Rusland. Skal Schmeichel nu korsfæstes så vi skyldfri kan nyde når Danmark! bidrager?

Janus Agerbo, Bjarne Bisgaard Jensen, Jenny Bager, Gert Romme, Fam. Tejsner, Kim Strøh, Khadra Cool, Niels Duus Nielsen, Daniel Santos, Morten Wieth, Jørgen Larsen, Arne Lund, Morten Voss og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Ingenting i mod "Gerhard-Schröder.com"

Peter Beck-Lauritzen, Niels Duus Nielsen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

"Det burde heller ikke overraske, at Schmeichel medvirker, for alle ved, at money talks i fodbold – en sport, der rimer på skattely, oligarker og arabiske diktaturer. Og uanset hvor mange rubler eller dollar, Peter Schmeichel får i løn, er han ubetalelig PR for Putin."

Så problemets rod er betalt fodbold, hvilket i øvrigt heller ikke burde overraske.

Peter Beck-Lauritzen, Povl Jensen, Hanna Grarversen, Gert Romme, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Arne Lund, Morten Voss og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Ja, det er trist at se på. Ligesom når Brian Laudrup gør reklame for et eller andet spilleforetagende.

Peter Beck-Lauritzen, Børge Neiiendam, Povl Jensen, Mads Berg, Carsten Hansen, jørgen djørup, Kim Strøh, Jens Winther og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
christian christensen

Han har vel brug for pengene, siden han nu ikke har vist sig at være den helt store forretningsmand, siden karrieren stoppede. Han blev vist også skilt, og den slags er sikkert dyrt. Eller også keder han sig, og hvad skal en sådan tidligere stjerne ellers tage sig til? Man bliver ikke nødvendigvis en god træner, fordi man var god på banen.

Jeg har det lige modsat. Jeg synes, at det er godt, at ikke alle falder for den anti-russiske propaganda og den udbredte russofobi, som gennemsyrer alle danske og vestlige medier i disse år. Så godt gået Schmeichel!!

Når Rasmus Elmelund påstår at ”RT er indholdsløs og helt ukritisk propaganda for Rusland”, så gætter jeg på, at han sikkert ikke har set RT mere end nogle få minutter eller taler mod bedre vidende. RT er betydeligt mere alsidig og interessant end fx DR og TV 2/TV 2 News. På RT hører man ofte historierne fra begge sider. Det bruger man jo ikke på DR, TV 2 osv når man fx dækker Syrien, Ukraine, Venezuela osv.

Ydun Ritz, Hans Larsen, Børge Neiiendam, John T. Jensen, Lars Løfgren, Tonny Helleskov, Torben K L Jensen, Anders Lundkvist, christen thomsen, Morten Voss, Per Torbensen, Ole jakob Dueholm Bech, Mikael Velschow-Rasmussen, Anders Graae, Poul Simonsen, Jenny Bager, Peter Nyby, Niels Duus Nielsen, Søren Roepstorff, Holger Madsen, Jens Jensen, Hans Aagaard og Lars Bo Rasmussen anbefalede denne kommentar

"Vores" Peter! My foot! Han har aldrig været min. Og desuden så skal huslejen vel betales. Han er hverken værre eller bedre, end de mange sportsfolk, der sponsoreres, der enten bor i skattely - fx Wozniacki, eller sender penge til Panama, eller cykelryttere, der sponsoreres af Bahrein, eller - you name it. Sportsverdenen er så inficeret med store (hvide og sorte) pengesummer.....
Hvem orker ærlig talt, at blive indigneret længere?

Peter Beck-Lauritzen, Hans Larsen, Børge Neiiendam, Annemette Due, Morten Voss, Benny Larsen, Anne Lintrup, Janus Agerbo, Bjarne Bisgaard Jensen, Poul Simonsen, Jenny Bager, Lise Lotte Rahbek, Ib Christensen, kjeld hougaard, Kim Strøh, Niels Duus Nielsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Stig Nielsen, sikke noget sludder du påstår - RT er en Kreml finanseret nyhedskanal, hvilket selv Putin har udtalt, Utallige udenlandske ( dog bosidende i Rusland) har sagt op for åben skærm, fordi de ikke længere ville fortælle RT udgave af sandheden. Ser du mon selv RT?

Peter Beck-Lauritzen, Børge Neiiendam, Povl Jensen, Mads Berg og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Jørgen Larsen

Har ærlig talt svært ved at se problemet. Danmarks deltager mig bekendt i omtalte VM.

Hans Larsen, Hans Aagaard, Ole jakob Dueholm Bech, Anders Graae, Lise Lotte Rahbek, kjeld hougaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Jer ser faktisk ikke noget problem i, at Peter Schmeichel vælger at optræde på RT i anledning VM i fodbold. Fint for mig. Det er korrekt, at det ikke er på RT, at vi finder den store samfundskritik af Vladimir Putin og styret i Rusland, men det ved vi jo på forhånd.

Det er Peter Schmeichels personlige valg, hvilken TV kanal han ønsker at optræde i.

Den principielle overvejelse er følgende. Skal Danmark på baggrund af krigen i Ukraine, annekteringen af Krim og andre sager vælge at boykotte fodbold VM.

Det mener jeg personligt ikke, at der er grund til. Jeg kan heller ikke se, hvordan en boykot skulle kunne hjælpe på at få Rusland involveret i Minsk fredsprocessen omkring det østlige Ukraine.

Jeg har tidligere sagt, at Krim den ø giver Rusland aldrig slip på igen. Det kan vi lige så godt se i øjnene. Øen har alt for stor betydning for Rusland både militært og historisk. Krim forbliver russisk annektion eller ikke annektion - det er fakta.

Jeg foretrækker så langt det er muligt målrettede sanktioner mod de rigmænd og oligarker, som drager gavn af det nuværende styre. For mig at se, er der meget stor forskel på Vladimir Putins styre og den russiske befolkning. Befolkningen lever i en glaskuppel, hvor de kun hører på styrets udlægning af Verdenssituationen.

Men den russiske befolkning skal under ingen omstændigheder straffes for regimets nuværende handlinger.

Personligt glæder jeg mig til det kommende VM, og håber på, at der ikke kommer yderligere diplomatiske forviklinger omkring dette arrangement.

Solveig Jensen, Jens Thaarup Nyberg og Ole jakob Dueholm Bech anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

OL 1936 i Berlin & OL 2018 i Moskva. De Olympiske leje er en kærkommen lejlighed for et diktatur som det Russiske at demonstrere sin magt. At Schmeichel agerer nyttig idiot for ussel mammon, viser jo blot hans manglende politiske visdom. Penge betyder åbenbart alt for fodboldspillere, der i deres iver for at fylde lommerne ser stort på alt.

Vi burde slet ikke deltage i dette arrangement!

Peter Beck-Lauritzen, Børge Neiiendam, Povl Jensen og Benny Larsen anbefalede denne kommentar

For at blive lidt ved hvilke nationale brands, der flirter med diktatorerne, så spillede nationens darling, Woczniaki for et par år siden, mixdouble sammen med Hvideruslands diktator Lukasjenko.
Det var der ikke mange, der tog anstød af. Så hvorfor Schmeichel?

Hans Larsen, Børge Neiiendam, christen thomsen og Jenny Bager anbefalede denne kommentar

Forstår ikke forfatterens alt for nedladende russofobiske kommentar om Peters show, Peter er populær verden over blandt fodboldfans, RT vises verden over....russisk propaganda kanal or not....de russiske fodbold byer bliver promoveret af en berømthed....ikke engang russer...men er dansker, - det er jeg også.....jeg er stolt...fedt show ;-)

Jeg har selv et nært forhold til Rusland, har boet der, været så langt ude på landet man kunne komme....og har følt kærlige "Moder Rusland"....Ruslands historie er tragisk, blodig, sørgelig....og alligevel fyldt med glæde og kærlighed.....gid flere dansker forstod sig mere på Rusland, som er så alt mulig andet end Putin og RT.... ;-)

Tonny Helleskov, Per Torbensen og Ole jakob Dueholm Bech anbefalede denne kommentar
slettet profil

Vi forstår os det på Rusland som RT og dermed Putin vil lade os vide. Forherligelse af Rusland og konstant undergravning af især det amerikanske og britiske samfund er agendaen for RT - det er hævet over enhver tvivl. Det kan selv et barn udlede. Prøv at bruge 5 minutter på deres website som jo “stiller spørgsmål til mere”. Deres historier er fabrikeret med det ene formål at de skal deles, og dermed så tvivl. For hvad skal man snart tro, når man hører det ene og andet via nettet? Ingen bruger tid på at undersøge kilder eller baggrund for historierne, for der dukker en ny op lige om lidt. Og så er den nemme konklusion at alt er fake news.

Jeg vil våge den påstand, at der på forsiden af RT konstant er en historie som enten fremhæver uroligheder (som regel race relaterede) i USA, at Storbritanien er korrupt, at vestlige våbenproduktioner er fiaskoer, at finansmarkederne kollapser, at BRICS landene “snart” bliver ledene, at guld eksploderer (og at Rusland snart ejer det hele), at Ruslands våbenproduktion er ledende i verden, at Rusland er usårlig alt imens vesten er en frygtelig trussel?!..
Nævn et vestligt nyhedsmedie der bruger så meget spalteplads på den slags? Det er nærmest umuligt at finde et medie i Danmark der f.eks. skriver om forsvaret på månedlig basis.

Børge Neiiendam

@ Kim Folke: Den med at Det Russiske Folk lever i en Glaskuppel, kan jeg fuldt ud tilslutte mig, efter personlige erfariger. Russernes latente higen efter en 'Stalin-figur', taler sit eget sprog.

At vi andre i Vesten, i en eller anden forstand gør det samme, er vel en af samme sandhed. Også vi beskyttes med 'Sandhed', men kan dog kikke ud på et forvrænget billede.

Andre Staters Befolkning, bor under en Styrthjelm. Også de beskyttes med 'Sandhed' og nogle få udvalgte kan kikke ud. Resten må og kan ikke.

Peter Beck-Lauritzen

Hurra for "glasklokker", de er alle vegne, selv vores egen Lars "oste-lykke" har en!
Svært at finde sand og nøgtern information om noget som helst! Kritisk sans og check af kilder har vi stadig mulighed for.
Hurra for det!