Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Vi kalder dyrene noget nuttet og fortsætter med at behandle dem som svin

Landbrug & Fødevarer vil gentænke svineproduktion og kalde skovlen for en spade. Rationalet er, at de unge forbinder ordet ’skovl’ med noget negativt, så hvis man insisterer på at bruge et andet ord, vil de glemme det negative
Gris kan mere. Screendump fra Landbrug & Fødevarers brandingvideo.

Gris kan mere. Screendump fra Landbrug & Fødevarers brandingvideo.

Kultur
19. april 2018

»Vi må gøre noget,« siger en speakerstemme tung af alvor.

»Vi har alle sovet i timen.«

Det drejer sig ikke om klima, men om markedsføring af svineproduktion, som i disse år er lidt klemt af, at danskere bliver mere optaget af dyrevelfærd og unge mere klimabevidste og vegetariske.

I en video, der vækker minder om katastrofale brandingvideoer som Vesterbro-hostellet Urban House fra 2014 (»You are different – just like us«) og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole fra 2017 (»til dig … der tegner uden for stregerne«) forsøger Landbrug & Fødevarer med omvendt kasket og bæltetaske om livet at ramme detailbranchen.

Ved en fodfejl i forbindelse med udsendelsen af et nyhedsbrev har videoen i stedet nået offentligheden og er blevet et hit på sociale medier. 

Med god grund.

Hen over æstetiserede slowmotionbilleder af nuttede grise, dejlig dansk mad og unge bymennesker opfordrer speakerstemmen det »vi«, der må gøre noget, til i højere grad at »iscenesætte sig«, så det passer fremtidens forbrugere. »De unge millenials«.

»Det er, som om vi er ved at tabe en hel generation på gulvet. De vil have coolness, convenience og occasions,« siger stemmen, mens billederne viser en ung mand, der sidder på et skateboard og trykker på en Mac-computer med hvide applehøretelefoner i ørerne.

»Nu handler det om at revitalisere og rekvalificere grisen. Og med revitaliseringen følger en renaming. Fra ’svin’ til ’gris’.«

’Gentænkningen’ består i at kalde skovlen for en spade. Rationalet er, at de unge forbinder ordet ’skovl’ med noget negativt, så hvis man insisterer på at bruge et andet ord, vil de glemme det negative. Altså: Vi kalder dyrene noget nuttet og fortsætter med at behandle dem som svin.

»Sammen kan vi mere,« slutter speakeren, mens der klippes fra en ung mand, der laver saltomortale, til en koncertgænger, der bliver løftet hen over publikum. Og sætter trumf på:

»Gris kan mere.«

Det er svært at forestille sig, at selv den mindst ungdommelige svineproducent vil bide på her.

Til gengæld har videoen viralt potentiale til at nå helt ud til den unge generation, som dermed bliver vidne til, hvordan verden af i går langsomt og gudskelov er ved at brase sammen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vækker mindelser om reklamen, hvor Danske Bank forsøgte at lukrere på bevægelsen 'Occopy Wall street'. Det gik ikke godt.
Det jeg får ud af videoen er, at grisene simpelthen er for cute til at vi kan være bekendt at spise dem.

Benta Victoria Gunnlögsson, Flemming Berger, Alvin Jensen, Troels Ken Pedersen, Britta Hansen, Lise Lotte Rahbek, ingemaje lange, Arne Lund, Torben K L Jensen, Søren Kuhn og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Søren Kramer

Dø før tid sammen med grisen
Spis den

Ole Frank, Alvin Jensen, Børge Neiiendam og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Michael Ryberg

Martin Henriksen er stadig en stor aftager!

Ole Frank, Alvin Jensen, Ole Rømer, Arne Lund, Torben Skov og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Jens Falkenberg

Svinene?!.. Er det ikke dem der mishandler grisene?

Toke Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Svend Erik Sokkelund, June Beltoft, Benta Victoria Gunnlögsson, Karsten Lundsby, Ole Frank, Flemming Berger, Mogens Holme, Alvin Jensen, Michael Waterstradt, John Andersen, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek, Børge Neiiendam, Egon Stich, Arne Lund og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Morten Balling

En af mine venner, som er notorisk lystløgner for sjov, prøvede engang at bilde mig ind at det nye sort var "Grishi". Altså ligesom Sushi, bare med rå gris i stedet.

June Beltoft, Alvin Jensen, Katrine Damm, ingemaje lange og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Aha. Det viser at forbrugerboycot og kampagner for dyrevelfærd virker. Nu er det bare om at holde fast og øge presset. Måler må være, at svine-og gyllefabrikkerne går nedenom og hjem. Ad Hækkerup til med dem!

Toke Andersen, Peter Beck-Lauritzen, June Beltoft, Helene Kristensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Mogens Holme, Alvin Jensen, Katrine Damm, Britta Hansen, olivier goulin, John Andersen, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek, Børge Neiiendam, Arne Lund og Søren Kuhn anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Jeg håber ikke at de unge begår de samme fejl som os. At de er mere kræsne.

Reklamen får det til at vende sig i mig, lige som når jeg ser noget med Arla. De kan noget dem fra Landbrug og Fødevarer!

June Beltoft, Karsten Lundsby, Alvin Jensen og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar

Videoen er emotionel voldtægt af ubefæstede sjæle. Appellerer til troen på, at "vi" er verdens lykkeligste folkefærd.

En ny trend - kraftigt promoveret af Venstre-kanalen, TV2 - er at holde svin - altså små nuttede, behårede bugsvin - som kæledyr inde i lejligheden eller byhuset. Ganske praktisk, så er der altid en nakkesteg i nærheden, og man er fri for at gå ned til slagteren.
Elegant går møgsprederkanalen udenom om griseholderne er i stand til at afrette svinet, så den kun skider på kommando, og når den luftes - på villavejene, sammen med hundeholdernes kræ?
Og er det overhovedet tilladt, at holde den slags kæledyr indenfor bygrænsen?
Karen Hækkerup vil nok sige, at der er tale om et kvantespring når folk begynder at holde svin som kæledyr. Gør hun det selv? Kravler svinet op i sengen til hende om natten, så hun kan bruge den som fodvarmer?

Peter Beck-Lauritzen, Daniel Joelsen, Karsten Lundsby, Alvin Jensen og olivier goulin anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Den video er helt vildt klam.
"Vi tager udgangspunkt i forbrugernes behov" siger speakerstemmen, mens de viser nuttede smågrise på billedsiden.
Seriøst???
De nuttede smågrise har i den grad også behov

Peter Beck-Lauritzen, Daniel Joelsen, June Beltoft, John Andersen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Torben Skov, Alvin Jensen, Katrine Damm og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Den video må da være en joke.
Helt ærligt: Er det ikke satire?

/O

Peter Beck-Lauritzen, June Beltoft, Arne Lund, Karsten Lundsby, Torben Skov, Alvin Jensen, Katrine Damm og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Præcis som Oliver Goulin, troede jeg helt frem til slutningen af videoen, at der var tale om en satire, da jeg så den første gang! Selv andengangs visning har ikke rigtigt kunnet overbevise mig om andet.

Hold da helt op - de tager i den grad pis på sig selv!

Og nej, jeg kan ikke forestille mig, at dem, de prøver at nå - vegan eller vegetarisk spisende unge og teenager osv. - falder for den slags komedie!

Peter Beck-Lauritzen, June Beltoft, Helene Kristensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Arne Lund, Karsten Lundsby, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Revitalisering af grisen - ja, taget bogstaveligt, må det vel betyde noget med at give dem livet tilbage.
Det lyder som et sympatisk initiativ fra L&F

/O

Karsten Lundsby, Flemming Berger, Torben Skov, Alvin Jensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Det er godt nok et pinligt og desperat tiltag fra L&F - for at redde et erhverv, som er ved at gå samme vej som tobaksindustrien. Om det skal tage 1, 2 eller 3 generationer - det er en dødsdømt industri, som forlængst har opbrugt vores moralske tolerance.

Times are a changing.

/O

Peter Beck-Lauritzen, Britta Hansen, Benta Victoria Gunnlögsson, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Torben Skov, Mogens Holme, Lise Lotte Rahbek og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Det er svært at forestille sig, at selv den mindst ungdommelige svineproducent vil bide på her.

Men L&F har tilsyneladende selv bidt på grisegaflen.

Det er helt åbenlyst ikke en kampagnefilm L&F selv har lavet. De har sandsynligvis konsulteret et grisedyrt marketings- og brandingbureau, som så har produceret en rebrandingsvideo, der sikkert rammer deres eget kreative segment ganske godt. En film af hipstere for hipstere.

Der er noget af en kulturkløft til den medlemsprofil, man typisk forbinder med L&F.

/O

Det var dog en ualmindelig rædselsfuld film-forsvarstale for sig selv.
L&F kunne jo starte med at sørge for, at grise, som er et af vore klogeste dyr bliver behandlet ordentligt.

Peter Beck-Lauritzen, Britta Hansen og Jens Wolff anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

For nogle år tilbage var - vistnok i Information - en artikel om forskellen på hvordan man tænkte om og især italesætter det at være retarderet i hhv. Sverige og Danmark.

En af punkterne i artiklen var præcist at mens man DK kaldte retarderede for retarderede og f.eks lod dem købe sex, forandrede betegnelsen i Sverige sig hele tiden - men associationerne gjorde ikke.

Svend Erik Sokkelund

Landbrug & Fødevarer har censureret sig selv:
"Sorry. Because of its privacy settings, this video cannot be played here."

Engang var det den Aarhusianske plakatkunstner Mikael Witte, man ønskede at censurere: "Danske svin er sunde" – "De strutter af penicillin", skrev Mikael, på to plakater...

Peter Beck-Lauritzen

Eksport af for tidligt fravænnede grise (=MRSA) under kritisable transporter, der ikke følges op af tilsynsmyndighederne, fixerede søer, antibiotika-foder, halekupering og kastrering uden bedøvelse, osv. -der er lang vej endnu!