Læsetid: 5 min.

Nyudgivelse beriger ‘Elverskud’ med en stærk europæisk dimension

‘Erlkönigs Tochter’ er en nyopdaget tysk version af vores nationalklenodie, som nu har fået sin første indspilning. Med den fyrige ankermand foran Concerto Copenhagen Lars Ulrik Mortensen, tre udenlandske solister og DR Vokalensemblet får vi et manende korrektiv til vores syn på nationalklenodiet. På en anden nyudgivelse befæster samme vokalensemble sin position som europæisk elitekor
17. april 2018

Ved en DR-torsdagskoncert i marts sidste år kom det til en skelsættende opførelse af et nationalt klenodie. For første gang kunne vi høre Niels W. Gades Elverskud fremført med såkaldt historiske instrumenter, altså en helt anderledes orkesterklang, end den danskerne gennem adskillige generationer er vokset op med.

Og ovenikøbet var det i en tysk version, som Gade udarbejdede i 1864, ti år efter originalversionen på dansk og med en række korrektioner af noder og instrumentation. Versionen på tysk skulle bruges, når han opførte værket syd for grænsen.

Torsdagskoncerten var skelsættende, fordi den historisk informerede opførelsespraksis (eller opførelser på originalinstrumenter) langtfra har manifesteret sig i det danske romantiske repertoire. Det er ganske simpelt et nybrud. I forbindelse med koncerten blev Elverskud indspillet og er nu udgivet af Dacapo i det efterhånden stærkt efterspurgte vinylformat.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Solveig Jensen
Solveig Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu