Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Radio24syv’s program Aflyttet er de paranoide teknologikritikeres faste holdepunkt

Digitalt på P1 er til dem, der vil kunne tale med om teknologi ved middagsbordet. Radio24syvs Aflyttet er for de inkarnerede teknologikritikere, der altid bliver præsenteret for nye eksempler på, at verden er på vej i en helt forkert retning
Digitalt på P1 er til dem, der vil kunne tale med om teknologi ved middagsbordet. Radio24syvs Aflyttet er for de inkarnerede teknologikritikere, der altid bliver præsenteret for nye eksempler på, at verden er på vej i en helt forkert retning
Kultur
9. april 2018

Den offentlige sektors teknologibegejstring er både markant og ukritisk. Digitalisering bliver set som et entydigt gode og tvinges igennem i alle facetter af forvaltningen.

Der indføres konstant mere overvågning i samfundet, og med en ny databeskyttelseslov vil man give mulighed for at samkøre data på tværs af hele den offentlige sektor, så der bliver langt flere datapunkter til at holde øje med folk i de sociale systemer. Velfærdsstaten er blevet en maskine konstant på udkig efter mere data, den kan bruge til kontrol og optimering.

Det er en udvikling, der betyder, at der altid er rigeligt stof at tage fat på for Radio24syvs teknologikritiske udsendelse Aflyttet. Og det gør man så på sin helt egen karakteristiske måde: »STASI-FEST i BIGDATALAND.DK« hedder eksempelvis det afsnit, der behandler Justitsministeriets kommende databeskyttelseslov, det nye Nationalt Genomcenter og ghettopakkens projekt om at bruge data til at opspore udsatte børn.

Nogle gange kan Aflyttets tilgang virke paranoid – men det er paranoia som kritisk position, hvor udviklinger tages ud i sin yderste konsekvens, hvor dystopierne manes frem, og hvor der trækkes paralleller til diverse diktaturer – både i fortiden og nutiden.

Et tiltrængt korrektiv

Aflyttet har den styrke, at man ikke er i tvivl om, hvad programmets vært, Anders Kjærulff, vil. Vinklingen er stærkt teknologikritisk, og det er – når programmet er bedst – et tiltrængt korrektiv til disruption-tankegang og digitaliseringsfundamentalisme, som Aflyttet har ret i præger den offentlige sektor i alt for høj grad.

Problemet er, at det lidt for ofte ender i en blindgyde med et ensartet greb: Der indføres noget ondt i Folketinget, og nu har vi kritikere i studiet, der fortæller, hvorfor det er en dårlig idé og ikke bør indføres. Alternativet til at digitalisere er at lade være med at digitalisere, lyder grundholdningen, og hvis man ikke kan se noget klart problem lige umiddelbart, så kommer det i hvert fald helt sikkert i fremtiden.

Anders Kjærulff er dog også parat til selv at stå på mål for sine positioner. Han inviterede for nylig en algoritmeforsker ind, der syntes, han var for negativ. Det blev til næsten to timers diskussion i Radio24syvs kantine – og udmærket radio.

Cambridge Analytica light

P1’s teknologimagasin Digitalt er mere åbent end Aflyttet. Programmet er kun halvt så langt og spreder sig over et bredt felt af emner inden for udviklingen af ny teknologi. Det betyder, at behandlingen af emnerne holdes relativt generel, så alle kan være med.

Målgruppen er umiddelbart folk, der synes, at ny teknologi er spændende, men ikke følger den særligt tæt. De får kvalificeret input til at tale med om blockchain eller big science ved middagsselskaber, og det er klassisk public service. Men de i forvejen teknologiinteresserede bliver for sjældent taget et nyt sted hen.

Digitalts nylige diskussion om de principielle problemer med predictive policing var vellykket, men da de to programmer i den samme uge tog fat på Cambridge Analytica-skandalen, viste begrænsningerne sig.

Aflyttet havde trods enkelte syrede afstikkere et grundlæggende blik for, hvad det strukturelle problem bag skandalen er. Digitalt, derimod, endte med en lidt for generel diskussion om, hvor meget vi bliver påvirket af sociale medier. Cambridge Analytica-skandalen handler om så meget mere end bare påvirkning fra Facebook, og her blev det for overfladisk på P1.

Her savner man lidt, at P1-værterne træder i karakter, samtidig med at man forstår, hvor de vil hen med historierne. Det gjorde man i det nu lukkede Harddisken, som både havde mere til nørderne, og som også udgjorde en meget klarere modpol til Aflyttet med værternes fascination af f.eks. eksponentiel tænkning og self-tracking.

Hvis man savner den del, kan man med fordel supplere sin teknologilytning med den tidligere Harddisken-vært Henrik Føhns, der nu laver en podcast for ingeniørernes fagforening med titlen Techtopia.

Serie

Lad os snakke om taleradio

P1 fik et gok i nødden, da Radio24syv for 8 år siden udfordrede DR’s monopol som public service-finansieret, nationalt taleradiomedie. I dag er begge kanaler etablerede institutioner, og danskerne hører tilsammen mere taleradio end tidligere.

Men hvad har de to kanaler egentlig gang i? I den kommende tid kigger Information nærmere på P1 og Radio24syv og anmelder deres programmer side om side og i sammenligning.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

peter henning

Medier nu skærer man sikkert endnu mere i dr p1 orientering.Det er stadig vores bedste avis og den er "gratis",Dog husk vi er i dag mere og mere afhængig af verden omkring os.Gennem årene har man sparet så meget internationalt ved at afskedige dygtige medarbejdere. Lad det igen blive vores store udkig til verden omkring Det var dog en altfor udokumenterede udtalelser.Vi skal huske - i dag gælder det giftige pesticider der ødelægger vort vand.Det kunstgødning der ender som døde fjorde.Husk vi i dag har et industrilandbrug hvoraf mange på flere hundrede hektarer. Dette store eensidige landbrug har ændret dyre og insektlivet så stærkt - at det i dag kræver fagfolk som kommuner og regioner ikke har.Jeg har som aktiv i naturfredningsforeningen været med til at betale disse fagfolk.Iøvrigt til lykke med valget Maria Gjerding.Vi vil savne dig i folketinget.
med fredelig hilsen Peter Henning Helsingør fredsvagt i 16 år

Rolf Andersen

Ja, og er det ikke interessant at det var Anders Kjærulff og Henrik Føhns sammen med Hanne Møller der sammen startede 'Harddisken' på DR P1.

Wiki:
"Harddisken sendtes første gang 9. januar 1994 som blev sendt hver uge indtil den 30. juni 2017. Programmet varede først to timer, men blev skåret ned til 90 minutter og fra 1. januar 2008 til 57 minutter."

Og så har programmet i øvrigt modtaget DR's Kryger-pris ...

Eva Schwanenflügel

Selvom man er paranoid, betyder det ikke, at man ikke bliver overvåget.

Jan Fritsbøger, Katrine Damm og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jeg kan lidt bedre lide den version jeg kender: "bare fordi du ved du er paranoid, skal du ikke gå og tro de slet ikke er efter dig" men din version er også god Eva ;o)