Læsetid: 7 min.

Sjældent har det gjort så ondt og godt at se et rullefald ud af reden som i ’Lady Bird’

Greta Gerwig har lavet tidens bedste film om at være en ung, forvirret og flyveklar kvinde – og om at være mor til sådan en. ’Coming of age’-tematikkerne er der ikke noget sindsoprivende nyt i, men Gerwigs instruktørdebut er til gengæld sindsoprivende veltimet og velspillet, ekstremt morsom og rørende og stiller sig på alles side
’Lady Bird’ handler om et år i den 17-årige highschool-elev Christine McPhersons liv. Men også om at være mor til hende.

’Lady Bird’ handler om et år i den 17-årige highschool-elev Christine McPhersons liv. Men også om at være mor til hende.

UPI Media

26. april 2018

I begyndelsen af coming of age-dramaet Lady Bird udfolder indiefilmstjerne og nyslået instruktør Greta Gerwig den bedste filmscene om et mor-datter-forhold, jeg nogensinde har set:

Den 17-årige high school-elev Christine McPherson (Saoirse Ronan) – som vil kaldes Lady Bird og insisterer på, at Lady Bird er hendes »given name«, fordi hun jo har givet det til sig selv – har været ude og snuse til colleger med sin mor (Laurie Metcalf). Det er sommeren før sidste år på Lady Birds katolske high school. Nu er de på vej tilbage til Sacramento. Moren sidder bag rattet, datteren er passager.

»Hendes fingre løb nænsomt gennem hans hår. Hun kiggede op og hen over stalden, læberne samledes i et mystisk smil,« lyder det fra bilhøjttalerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Sådan en amerikansk film som Lady Bird her er jo åbenbart en film, som alle danske filmanmeldere bare elsker at se - om USA! Fordi sådan en film som Lady Bird jo netop udstiller forløjelsen ved USA, og dens kultur! Og det uanset om vi taler mor-datter relation, far-søn relation eller en helt tredje relation som plotpunkt og hovedhistorie i filmen!

Og desuden så er den katolske high school Lady Bird går på IKKE en offentlig skole i USA!, det er en meget dyr privatskole, som alle katolske skoler er i USA! Netop derfor må Lady Bitds mor jo have to (eller tre) jobs for at få råd til at have datteren på denne katolske privatskole! Og den der med ikke at ville have sin far til at køre sig helt hen til skolen, for at resten af skolen ikke skal se, hvor fattige de er, er vist noget meget amerikansk noget; i USA er kulturen nemlig sådan, og det har den været længe!, at man helst skal skamme sig over at være fattig! Og skamme sig over, at ens familie er fattig- også selv om materielle goder ikke er vejen til lykken, vel! Og så er det altså normalt, at forældre i USA stadig straffer deres teenagebørn, selv store børn på 16-18 år, kan blive straffet af deres forældre, hvis de har gjort noget, som forældrene mener, eller synes, er forkert!